Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nieco ponad 30000 zł

Oczywiście nowa, bez wózka i silnika.

Sporo jest łódek tego typu.

Zaczęły się robić dość popularne.

Niektóre, te najfajniejsze są niestety dość drogie, np GALIA czy JEANEANU...

Ale nie tylko na metce się pływa ;)

Ta lodka jest 2 ga w kolejce wiekszych zakupow" ;) zaraz po domu ;P

• Like 2

• 0
Nada się coś takiego do pływania po strefie przybrzeżnej Bałtyku i na Rugii, czy lepiej celować w głębokie V?

• 0

Jak  ja Wam  zazdroszczę  wody gdzie można swobodnie pływać takimi łódkami  . Chyba na emeryturze przeniosę się w bogatsze strony gdzieś w Zachodniopomorskie . 

Głęboka pseudo dzicz wschodniej Polski zaczyna mnie męczyć . Zero spokoju nad Bugiem i Narwią duża presja wędkarska infrastruktura wodniacka na poziomi gruntu .

Coraz mocniej rozglądam się nad aluminiową płaskodenną małą krypą z silnikiem zaburtowym Jet 

• 0

Te srebrne felgi w przyczepie cienko się prezentują przy tych "czarnuchach" w holowniku :) 

Piękny zestaw niech przynosi wiele frajdy z użytkowania.

Mam alu 14 ale doba ma tylko 24 godziny i wszystkiego na raz nie ogarniam.

Zdjęcia środka mam ale tylko targowe ,muszę pomału zagospodarować łajbę i wtedy coś się pojawi.

Albo dobra targowe.

post-46503-0-56426200-1552158275_thumb.jpg

post-46503-0-24177500-1552158287_thumb.jpg

post-46503-0-31136800-1552158298_thumb.jpg

post-46503-0-56251700-1552158308_thumb.jpg

post-46503-0-97947600-1552158320_thumb.jpg

post-46503-0-66934100-1552158334_thumb.jpg

post-46503-0-52063000-1552158344_thumb.jpg

• Like 10

• 0

Mam alu 14 ale doba ma tylko 24 godziny i wszystkiego na raz nie ogarniam.

Zdjęcia środka mam ale tylko targowe ,muszę pomału zagospodarować łajbę i wtedy coś się pojawi.

Albo dobra targowe.

Zajebista.... Ile cennik za taką pokazuje?

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

• 0

Dzisiaj odebrana ????

Powinieneś być zadowolony. Miałem okazję popływać parę dni na wersji 145 CS z 40 konnym Suzuki. Mile wspominam. Na małe i średnie zbiorniki w sam raz.

Wystarczająco dużo miejsca dla dwóch, we trzech było trochę gorzej. Fajnie rozmieszczone bakisty, w tym ta na wędki. Nigdy nie było problemu ze schowaniem gotowych zestawów, nic nie latało po pokładzie. Fajne rozwiązanie, nie często spotykane w tej wielkości łodzi.

Jedyna uwaga, to problem typowy dla większości łódek nitowanych: szczelność. Ale minutka pracy pompy dwa razy na cały dzień łowienia i po kłopocie.

Jak będę miał gdzie trzymać to nastawiam się na 165 CS. Ale to przyszłość...

post-47133-0-87604000-1552219871_thumb.jpg

Mam nadzieję, że koledzy się nie pogniewają za publikację tej fotki  :D.

• Like 2

• 0

czy ja dobrze rozumiem ? wmiare nowa łódka cieknie na nitach ?????

Nikt nie pisał, że nowa, ani w miarę nowa.

Problem nieszczelności w tego typu łodziach był już tutaj poruszany parokrotnie.

Większość łodzi nitowanych ma, lub będzie miała tą niedogodność.

Ale nie ma co sprawy demonizować, to nie są nieszczelności gdzie woda cieknie ciurkiem (a jeśli tak jest, to wada i to poważna).

Bardziej nazwałbym to „poceniem”, może to właściwe określenie. I dotyczy to (jeśli występuje) kilku nitów, na ładnych parę setek na łodzi.

Ale tak jak pisałem, chwila pracy pompy, i po kłopocie.

Oby łódka Pawła nie miała żadnych tego typu problemów i służyła dzielnie jak najdłużej!

• Like 1

• 0

Ja właśnie się przymierzam do ustalenia sobie jakiegoś celu zakupowego... Myślę o łódce.... Coś koło 3,6-4 metry... Chciałbym coś , pod elektryka... Pływanie po Solinie... Najlepiej z pokładem słonecznym do jerkowania na stojąco... I miłe widziane jakieś bakisty.... Ale raczej coś takiego żebym nie musiał za długo planować zakupu finansowo...

• 0

...... Ale raczej coś takiego żebym nie musiał za długo planować zakupu finansowo...

..weź coś większego nieco- wtedy jest szansa ze przez chwile nie będziesz miał niedosytu miejsca,  ;)

• Like 1

• 0

Wstępnie zakochany jestem w riverfox 405... Co prawda pierwsze chciałem 420 ale Apioo mnie przekonał do tej... Coś na ten kształt mi się podoba... Tyłko tu cena dosyć wysoka... Ale Riverfox zawsze mi się podobał

• Like 1

• 0

Hej,

Dla planujących zakup łodzi wędkarskiej proponuję zajrzeć na amerykańskie strony, www.copart.com oraz www.iaai.com (mam nadzieję ze nie naruszam tu regulaminu forum?) gdzie wystawiane są na aukcjach fajne łodki, są to łodki po mniejszym lub większym incydencie. Spokojnie można znalezc coś co wymaga jedynie małych prac rewitalizacyjnych aby pływać do końca świata. Sam korzystam z łodzi zakupionej tą drogą i jestem bardzo zadowolony, Bo wiadomo łodki z tamtego rynku są dobrze wyposażone.

• Like 2