Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Teraz już nie jest tak prosto, bo w ramach wojny handlowej jest 25% cła a poźniej 23% VAT na łodzie z USA. Więc do ceny łodzi z transportem trzeba doliczyć prawie 54%od wartości celnej (koszty łodzi + transportu). Dodatkowo trzeba dodać papierkologię za odprawę. Pewnie też kilka zł, ale to już grosze.

https://www.boattest.com/view-news/5950_the_eu_hits_american_boats_with_25_percent_tariff

Czyli jak kupisz sobie zestaw za $9000 + $1000 transport, to zabulisz jeszcze około 20500 PLN podatków.

Edytowane przez psulek

• 0

Teraz już nie jest tak prosto, bo w ramach wojny handlowej jest 25% cła a poźniej 23% VAT na łodzie z USA. Więc do ceny łodzi z transportem trzeba doliczyć prawie 54%od wartości celnej (koszty łodzi + transportu). Dodatkowo trzeba dodać papierkologię za odprawę. Pewnie też kilka zł, ale to już grosze.

https://www.boattest.com/view-news/5950_the_eu_hits_american_boats_with_25_percent_tariff

Czyli jak kupisz sobie zestaw za $9000 + $1000 transport, to zabulisz jeszcze około 20500 PLN podatków.

Jak to rozumieć?

The Targeted Boats

The new EU import duties effectively stop all U.S. boat exports from canoes and kayaks to PWCs to sterndrives and inboard cruisers to megayachts. The only boats that seem to be excluded are outboard-powered boats and inflatables to the EU nations.

• 0

Tłumacząc ' jedyne łodzie jakie wydają sie być wykluczone z nowych ceł to łodzie z silnikami zaburtowymi oraz wszelakie dmuchańce (pontony)'

Czyli rozumując wszystko co ma silnik na pokładzie podlega nowym opłatom( kanu i kajak traktuja moze jako czlowiek = silnik na pokladzie?). 

Zresztą poniżej jest to potwierdzone:

The one bright spot in all of this tariff gloom, as we read the EU tariffs published below, seems to be that outboard-powered boats are exempt from the EU’s 25% tariff.

Co prawda to tylko opinia, nie wyrys z ustawy

• 0

Nie doczytali, jest taryfa-wytrych "Pozostałe".

Jako, że w taryfach nie ma osobnej pozycji na łodzie/jacht z silnikiem zaburtowym, więc z automatu trafia w "Pozostałe", a tam jest 25%.

Można sobie sprawdzić w ISZTAR

https://isztar.mf.gov.pl/isztar/taryfa_celna/web/browsetariffi2_PL?expandelem=890399&Year=2019&Month=03&Day=14&Country=US&issection=n&checkfinal=y&impexp=#POS

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka

• 0

Co i tak się opłaca biorąc pod uwagę jakość i wykonanie tych łodzi.

Niekoniecznie, przy używanej może być taniej w UE. Taki paradoks.

Edytowane przez psulek
  • Like 1

• 0
  • 0

8903 10 - dmuchane, 8903 10 90 to pozostałe z nadmuchiwanych. Pozostałe z łodzi motorowych sa w grupie 8903 99, gdzie stawki są wszędzie 25%. Nas raczej interesuje 8903 99 91 - pozostałe nieprzekraczające 7,5m. - stawka 25%

• 0

to którego trackera ściągamy?ciekawe co to znaczy, że łódź była w wodzie/zalana ? :)

Ni mniej ni więcej tylko zatoneła z różnych powodów. Śledziłem portale z łodziami w USA w celu nabycia, ale teraz to zestaw używany po wszystkich opłatach ociera się o cenę nowego.

• 0

..czasem dobrze poszukać na południu USA po huraganie ....ta poniżej kupiłem za kilka setek po huraganie  Wilma (jakieś 10 lat temu) - z silnikiem Johnson 115 koni i przyczepa  - sucha, motor na chodzie, stalą na ladzie i dostała w burtę czymś ciężkim ( 3 popołudnia pracy + ogólna renowacja .."trochę" dłużej ;) ale frajda niemała)

zdjęcia w trakcie renowacji  

post-65384-0-46775200-1552664978_thumb.jpgpost-65384-0-60698900-1552664995_thumb.jpg

• Like 1

• 0

Jak 55 to nie Ulterra. Może być Powerdrive albo Terrova, a nie kosztują 15. Najdroższa terova z ilinkiem chyba coś koło 10.

Jesli juz to najwyzszym modelem jest ultrex(3k euro).

Terrova ipilot link 55lb 12V w usa kosztuje 6800zl( wiem bo kupowalem w usa). Mnie wyszlo 8200zl z wysylką , cłem i vatem ( w pl najtaniej co znalazlem 9500zl)

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Zazwyczaj są power drive, terrovy widziałem 2 a ulterrę jedną (a przeglądam od października) i zazwyczaj na łodziach 17-18 stopowych gdzie koszt takiej łodzi to 15 tyś $ w górę. Piszę o sprawnych łodziach nie po żadnej bombie.

Dużo jest w przedziale 7-9 tyś z 2006-2009 rok, 2012 to już 13 +