Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Samo odpływowa podłoga jest , Ale łódka musi być na brzegu jak wyjmę korek to woda zamiast wylecieć zacznie nabierać wody   :P  . "Kołnierz" przy bakiście  jest  , ale jak wody będzie powyżej 10 cm w środku to woda do bakisty samoczynnie się dostanie . Widzę że wszyscy mamy z tym problem   ;)  . Łódkę w tym roku kupiłem i dopiero czeka na pierwsze wodowanie Lakefox 320 tam są zdięcia  http://www.fox-boats.com/lakefox-320/galeria/

• 0

Jest moda i też wygoda na BAKISTY im więcej schowków tym lepiej ,  ale jak rozwiązujecie problem z deszczem . Przyszła ulewa i miałem lepiej jak pół łódki , wtedy nie miałem schowków wiadro i do przodu . W nowej są schowki teraz stoi pod plandeką  , jest odprowadzenie wody ,ale trza na brzegu ją mieć żeby woda wylatywała inaczej w schowkach pełno wody będzie . Napiszcie jak to rozwiązaliście

A coś takiego ?

https://www.jula.pl/catalog/wypoczynek/lodzie-i-mariny/pompy-lodziowe/pompy-reczne/pompa-zezowa-650459/

• Like 1

• 0

Jest moda i też wygoda na BAKISTY im więcej schowków tym lepiej ,  ale jak rozwiązujecie problem z deszczem . Przyszła ulewa i miałem lepiej jak pół łódki , wtedy nie miałem schowków wiadro i do przodu . W nowej są schowki teraz stoi pod plandeką  , jest odprowadzenie wody ,ale trza na brzegu ją mieć żeby woda wylatywała inaczej w schowkach pełno wody będzie . Napiszcie jak to rozwiązaliście  

W mojej lodce wiekszosc bakist ma odprowadzenie wodyna poklad lodzi (lacznie z tym, ze sa kanaliki dookola klap by woda sie nigdziue nie trzymala. Pod pokladem jest wyplyw obudowany plastikiem od przodu. Jak plyne szybko to wysysa wode z pokladu a nowa nie wplywa - tylko trzeba plynac najlepiej w slizgu - jak sie zatrzymasz woda sie naleje. Jest jedna bakista na  port burcie bez odplywu na poklad - bo jest niby przeznaczona na zywe ryby - po otwarciu korka stojac woda wyplywa z niej i bakista sie osusza. By ja napelnic trzeba albo wiadeka albo pozakrecac troche w lewo z otwartym korkiem tak by w trakcie plyniecia woda wlewala sie do srodka. Jest tylko jedno ale - jak jest wiatr to mozna zeby pogubic probujac spuscic wode z pokladu. Lodka to terhi 6020c

• 0

Przednia bakista ma 15 cm do rantu ,potem woda się przeleje i zostaje czerpak do wody i gąbka . Druga jest wyżej 28 cm do rantu  , z bakist nie mam odprowadzenia wody , z pokładu jest korek spustowy , ale na elektryku w ślizg nie wejdę   ;)  , trzeba dziób do góry podnieść żeby zrobić odpływ , albo  duże wiadro  . Widać moja NOWA  łódka ma taki urok  :P

• 0

..mam podobne "cudo" przy jednej łódce- sprawdza się idealnie w wypadku małych odkrytych lodek (takich do 5m powiedzmy), taka pompka jest bardziej uniwersalna niż elektryczna  moim zdaniem..

Edytowane przez lexi

• 0

Szkoda że od razu nie zleciłeś by Ci ładnie wszystko zmontowali . W lutym odbierałem swojego  RF ALE 320   :)  ,obok stała 405 pomacałem piękna łódka  , ale nie dla mnie półka cenowa plus przyczepa pod łodziowa . Mniejszą ładuję w przyczepę towarową , wszyscy ze sklepu pomagali bo łatwo nie było   łódkę na bok i do przodu  :P  . Dywanika nie Masz ja kupiłem w markecie duże wycieraczki gumowe , raz że chronią podłogę jak coś spodnie a dwa nie niesie tak po wodzie jak się chodzi , a tu można tańczyć  :D   Super zestaw . Swojej nie wiem ja wstawić zdjęcia   :(

• 0

Mam i ja! [emoji14]

Teraz czas na zabawę z montowaniem osprzętu :) najgorszą zmorą wydaje się montaż podstawy pod echo... Pytanie do posiadaczy RF, podrzuci ktoś fotę jak wyprowadzić fachowo kable w miejscu pod echo? zdj.4 :mellow:

Jutro postaram się zrobić kilka fotek i wrzucę

• 0

Jutro postaram się zrobić kilka fotek i wrzucę

Super, będę wdzięczny  :)

Szkoda że od razu nie zleciłeś by Ci ładnie wszystko zmontowali . W lutym odbierałem swojego  RF ALE 320   :)  ,obok stała 405 pomacałem piękna łódka  , ale nie dla mnie półka cenowa plus przyczepa pod łodziowa . Mniejszą ładuję w przyczepę towarową , wszyscy ze sklepu pomagali bo łatwo nie było   łódkę na bok i do przodu  :P  . Dywanika nie Masz ja kupiłem w markecie duże wycieraczki gumowe , raz że chronią podłogę jak coś spodnie a dwa nie niesie tak po wodzie jak się chodzi , a tu można tańczyć  :D   Super zestaw . Swojej nie wiem ja wstawić zdjęcia   :(

Nie zlecałem montażu echa bo finalnie jeszcze niewiem na co padnie wybór, także tymczasowo ląduje stara elitka  ;) nie chciałem z kasą przesadzać więc nad dywanikiem wygrał pokład słoneczny, ale dywanik i fotele niedługo wjadą na pokład  B)

Edytowane przez kornetes

• 0

Kornetes jak będziesz kupował to fotel z oparciem  bardzo duża wygoda  , spoko silnikiem można kręcić  :D

Zamontowałeś go do ławeczki tym patentem z Juli?

https://www.jula.pl/catalog/wypoczynek/lodzie-i-mariny/akcesoria-zeglarskie/krzesla/podstawa-obrotowa-651013/

• 0

Mam fotel z juli z tym właśnie patentem i jest spoko.

bardzo wygodnie.

Pytanie, czy przymocowany fotel do kawałka deski położonej luźno nie będzie się gibał za mocno?

A w pierwszej połowie czerwca pochwalę się moim Wigry 355 z długimi relingami i w graficie :)

Jak kasa pozwoli to i fotel będzie :)

Ale to już uzależnione jak ponton się sprzeda - za ile i z fotelem czy bez.

• 0

Ja mam w pontonie - dwie deski szersze od ławeczki złączone czterema śrubami, a fotel do deski która jest na górze ławeczki.

Czyli jedna deska od dołu ławki, druga od góry, obejmują ławkę ściskając ją mocno.

Jest na sztywno i można siedzieć, leżeć...... jest stabilnie.