Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A ja juz odebralem :)

Wigry 355

Jedno plywanie na ten moment, ale jestem wiecej niz zachwycony.

Mega stabilna, w każdym detalu dopracowana. Super rozkład bakist.

Na jedną osobę więcej niż komfortowo, na dwie bardzo wygodnie.

Z silnikiem haibo m150 o mocy 70lbs przy silnym wietrze przy jednej osobie ok 6,5 - 7,5 km/h w zależności gdzie się stoi.

Silnik ten ma nietypowy wtyk. Mily Pan producent wykminil taką puszkę na kabel z wtyczką, która juz wiem ze sprawdza się bardzo dobrze.

IMG-20190607-205000.jpg

Ładna łodeczka ! Fajnie , że dopracowana i że jesteś zadowolony . A patent ze złączem - SUPER !!

Udanego pływania !

Mariusz

• 0

A ja juz odebralem :)

Wigry 355

Jedno plywanie na ten moment, ale jestem wiecej niz zachwycony.

Mega stabilna, w każdym detalu dopracowana. Super rozkład bakist.

Na jedną osobę więcej niż komfortowo, na dwie bardzo wygodnie.

Z silnikiem haibo m150 o mocy 70lbs przy silnym wietrze przy jednej osobie ok 6,5 - 7,5 km/h w zależności gdzie się stoi.

Silnik ten ma nietypowy wtyk. Mily Pan producent wykminil taką puszkę na kabel z wtyczką, która juz wiem ze sprawdza się bardzo dobrze.

IMG-20190607-182402.jpg

IMG-20190607-204944.jpg

IMG-20190607-205000.jpg

Dwa lata temu tego bajeru do elektryka nie było.I jak widać producent cały czas udoskonala swoje wyroby co jest dla nas na plus.

Mam gniazda agregatowe i też jest OK.

Pan sam zaproponował i nie chcial za to dodatkowej kasy.

A jak zacząłem przyklejac numery pomógł mi z tym na wietrze i jest profeska.

Pomógł....tzn zrobil to za mnie

Ten Pan to Zbyszek i powiem Wam ,że jest to bardzo sympatyczny człowiek .Doradzi podpowie a ostateczna decyzja należy do kupującego  czyli bez wciskania kitu.

Zresztą to jest Podlasie inny klimat i inni ludzie :) 

• Like 2

• 0

Ten Pan to Zbyszek i powiem Wam ,że jest to bardzo sympatyczny człowiek .Doradzi podpowie a ostateczna decyzja należy do kupującego czyli bez wciskania kitu.

Zresztą to jest Podlasie inny klimat i inni ludzie :)

Fajnie że to napisałeś, dzięki.

Ja juz się puknąłem że za chwilę mnie pogonią że reklamę robię.

A pomimo jakości swoich wyrobów, pan Zbyszek podchodzi do ewentualnych kupujących super otwarcie, po ludzku, bez wciskania kitu i obiecywania niewiadomo czego. W trakcie realizacji zlecenia cierpliwie znosił moje pytania i odpowiadal na wszelkie wątpliwości - z perspektywy czasu widzę jak bardzo upierdliwy bylem ????

I tak, zdecydowanie polecam - producenta pana Zbyszka oraz łódkę wigry 355.

I fajnie, że jest opcja zrobienia czegoś inaczej, dopasowania do potrzeb użytkownika, a nie standard ten sam od lat.

Wyslalem kurierem prowadnice z rolką na dziób - bez problemu zamontowana, a w

dodatku dodatkowy otwór zrobiony zeby lepiej trzymało - a nie musieli tego robić.

• Like 3

• 0

Fajną łódkę kupiłeś. Pierwszy raz pływałem taką 2 lata temu, byłem zaskoczony stabilnością, można powiedzieć, że jest na poziomie pontonu. Gdybym decydował się na niedużą łódkę też kupiłbym Wigry. Tym bardziej, że do producenta mogę pojechać rowerem ;)

• 0

Plywalem na kilku różnych lodkach, mniej i bardziej stabilnych.

Ale glownie uzytkowalem pontony, te male i duże.

Z tej łódki jestem mega zadowolony.

No i łatwo o porządek na pokładzie - woda, wiosełko, nadmiar liny, bluza i inne pierdoly w bakistach.

• 0

Plywalem na kilku różnych lodkach, mniej i bardziej stabilnych.

Ale glownie uzytkowalem pontony, te male i duże.

Z tej łódki jestem mega zadowolony.

No i łatwo o porządek na pokładzie - woda, wiosełko, nadmiar liny, bluza i inne pierdoly w bakistach.

Drac , tak zdjęcia zrobiłeś ,że nie widać jaki kolorek wybrałeś ?

Ile trzeba koników aby taka łódeczkę w slizgu 30-35 km na godzinę przegonić ? 2 osoby plus graty.

A odnośnie prędkości na Wigry 355 to w wątku Storma napisałem jaką prędkością pływałem samemu.

I tyle docelowe będzie w nowym 2T.

Zdradzisz co to za nowy motorek 2T będzie.

• 0

Weźcie tylko koledzy pod uwagę to że we wszystkich tego typu konstrukcjach zachodzi zjawisko chlapania z pod kila... I jest jedna zależność... Im cięższy i większy silnik na pawęży i co za tym idzie większa prędkość, to to zjawisko się nasila... ????

Kto pływał na takich łódkach ten wie o czym piszę ????

• Like 2

• 0

Kolega Kotwitz napisał.

Wymienione tu łodzie mają zbliżone konstrukcje

Wigry 355, texas 360, abc, solar 360 to są łódki praktycznie na tym samym kopycie.

Wszystkie podobnie zachowują się na wodzie.

Generalnie udane konstrukcje.

15hp 4t, dwie osoby i szpej 34 km/h

• 0

U mnie zjawisko występowało na Dar Mar 370 oraz Wigry - kolega również miał Wigry ...i tez to samo ... o ile na 8KM to pływało znośnie to po założeniu potem 15 koni a następnie 20KM witał nas orzeżwiająca bryza w twarz ha ha ha.... latem jeszcze było to do przełknięcia ale jesienią brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.......

Nie mówię również że są to złe łodzie  - broń boże .... trzeba tylko umiejętnie dopasować silnik i dobrze rozłożyć graty i wyposażenie na pokładzie i bakistach...

Było to opisywane gdzieś na forum tylko trzeba się do tego dokopać ...

Co do polecenia czegoś innego to mogę być nie obiektywny bo od kilku lat używam łódek jednego producenta ( FoxBoats ) river fox 390 a obecnie river fox 405

Edytowane przez Karol Krause

• 0

No to mnie zmartwiliście z tym chlapaniem :(. Poważnie sie przymierzam do zakupu łódki ABC 410 i obawiam się tego chlapania, ponieważ chce założyć yamaszke15 hp (2 stroke). Chociaż na filmiku poniżej tego efektu nie widzę (nie wiem jakby było przy małej fali).

Jako zatwardziały pontoniarz (ponad 10 lat pływałem na 4-metrowym pontonie hondy) ciągle mam wahania...

Budżet 7 tyś PLN (łódka/ponton + przyczepa) i do wyboru wspomniana wyżej ABC 410 lub ten ponton.

Doradźcie/Odradźcie jedną z opcji, bo sam już nie wiem...

• 0

No to mnie zmartwiliście z tym chlapaniem :(. Poważnie sie przymierzam do zakupu łódki ABC 410 i obawiam się tego chlapania, ponieważ chce założyć yamaszke15 hp (2 stroke). Chociaż na filmiku poniżej tego efektu nie widzę (nie wiem jakby było przy małej fali).

Jako zatwardziały pontoniarz (ponad 10 lat pływałem na 4-metrowym pontonie hondy) ciągle mam wahania...

Budżet 7 tyś PLN (łódka/ponton + przyczepa) i do wyboru wspomniana wyżej ABC 410 lub ten ponton.

Doradźcie/Odradźcie jedną z opcji, bo sam już nie wiem...

Bo na takim blacie nigdy nie będzie chlapać. Poszukaj filmików z pływaniem pod falę to zobaczysz. 

7k na łódkę z przyczepką to niewiele. Czy ABC będzie dobrym wyborem? -  Pojęcia nie mam. Dają spory pokład jednak przy takiej cenie trzeba się zastanowić kosztem czego? Pływałem jednak już budżetowymi łódkami i po niewielkich przeróbkach było całkiem przyjemnie.  

Edytowane przez r.t.

• 0

Mam silnik 4,5 konia który chciałbym powiesić jako zapasowy. Mam pantograf, który płytę ma ustawioną równolegle do płaszczyzny do której jest przykręcony. Ta pochyła płaszczyzna na rufie jest za bardzo pochyła. Ma ktoś pomysł jak i na czym to powiesić?

post-65218-0-88613300-1562181766_thumb.jpgpost-65218-0-05497100-1562181774_thumb.jpg

• 0

Dzisiaj kilka godzin wybebeszałem kable na łodzi. Wie ktoś do czego służą te bajery? Od tej wtyczki idą dwa przewody w okolice silnika, Mercury optimax 75. Ta skrzynka to w ogóle nie mam pojęcia, ma jednak trochę wspólnego ze stacyjką, jednak tej wiązki jeszcze nie wyprułem :)

IMG_20190525_195502.jpg IMG_20190525_180429-907x1612.jpg

Stacyjka ,emergency wyloncznik i power trim