Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ropuch - prośba - nie dodawaj postów jeden po drugim. Możesz je edytować jakiś czas, a słabo się czyta na telefonie.

Problem ci się rozwiązał - 30 koni i wio. Napisz potem jak ta niemała jednostka na tej trzydziestce lata. Chętnie się dowiem, bo rzeczywiście łódka wyglada na jednostkę, której 50 kucy się przyda

Pozdrawiam

Daniel

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0
O kurcze, gratuluję łódki i dzięki że ją pokazałeś. Na oko ma chyba wszystko co bym chciał w łajbie.

Jeśli nie tajemnica to napisz ile cebulionów za nią dałeś? :)[/quote,

Sporo czasu mi zajęło znalezienie takiej łodzi w takiej konfiguracji, mialem jasno określone oczekiwania.

Dziękuję za gratulacje, to bardzo miłe.

Co do ceny 11000

• 0

Problem ci się rozwiązał - 30 koni i wio. Napisz potem jak ta niemała jednostka na tej trzydziestce lata.

Semper 440 z 2 wędkarzami łączna waga 550-570kg z Mercury 30 ELHPT EFI max 45kmph na jeziorze. Ślizg prawie od startu. Samemu 47kmph.Jeszcze będę podnosił pawęż i robił testy. Oczekuję 50-52kmph. Ale i tak jest już przyjemność z przemieszczania się. Edytowane przez MarMilo
  • Like 1

• 0

Nie wiem czy da radę coś jeszcze wycisnąć. Jak na 30hp i takie parametry to wynik zacny. Ale próbój. Z mojego doświadczenia, każde podniesienie silnika o dodatkowy cal to +1,5-2.5km. Ale w pewnej chwili pojawia się problem wentylacji. Idealnie by było mieć płytę hydrauliczną do podnoszenia/opuszczania, ale koszty niemiłosierne.

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka

• 0

Pawęż pewnie wytrzyma więcej, ale jak piszesz w razie "w" mogą być problemy.

Że tak pozwolę sobie wtrącić 0,03 zł ....

https://www.youtube.com/watch?v=_t3h3dW1nBM z silnikiem  30 KM. 

Skoro PEGAZUS 450 przy masie blisko 300 kg, silniku 20 KM i 3 osobach na pokładzie leci w ślizgu z tego co mi wiadomo udało się osiągnąć prędkość 31-32 km/h (

)  to jeżeli konstrukcja  Crescenta umożliwia ślizg jak widać na załączonym filmie to pewnie te 20 KM jako tako ale radę sobie da i do wspomnianego ślizgu dojdzie z 2 osobami na pokładzie.
  • Like 1

• 0

Że tak pozwolę sobie wtrącić 0,03 zł ....

https://www.youtube.com/watch?v=_t3h3dW1nBM z silnikiem  30 KM. 

Skoro PEGAZUS 450 przy masie blisko 300 kg, silniku 20 KM i 3 osobach na pokładzie leci w ślizgu z tego co mi wiadomo udało się osiągnąć prędkość 31-32 km/h (https://www.youtube.com/watch?v=ZTCIij1Ug78&t=80s)  to jeżeli konstrukcja  Crescenta umożliwia ślizg jak widać na załączonym filmie to pewnie te 20 KM jako tako ale radę sobie da i do wspomnianego ślizgu dojdzie z 2 osobami na pokładzie.

Cenne 3 grosze :) tym bardziej ze model flexi jest o 50 kg lżejszy, więc są duze szanse że na 20 kucach wejdzie w ślizg bez problemu (dno identyczne)

• 0

Ropuch - dowiedz się czy nozesz gdzieś pożyczyć silnik 20KM i 30KM - zrób testy i będziesz wiedział na 100% czego potrzebujesz. Rok temu tez kupiłem 20KM do swojej łodzi (rozmawiałem z użytkownikami tej samej łajby) miało być wystarcząjąco a nie było i po sezonie sprzedałem prawie nowy silnik, żeby teraz kupić 30KM i wreszcie moja łódź plynie jak trzeba. Mocy nigdy nie jest za dużo. W tej chwili przy 3400RPM mam cały czas łódź w ślizgu ponad 25kmph, na 20KM musiałem trzymać ponad 5000RPM - hałas, spalanie itp..