Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

ja mam haibo dośc leciwe 54lb to na max manetce 6-7km/h leci przyczepione do gumiaka wiec z łódka może być troche mniej...na Youtubie pełno filmików jak który silnik pływa. Ja bym celował od 4km wzwyż do łodki, zależy jakie zbiorniki obławiasz.

Około 4,5km/h pływam z tą łódką na Minnkota 32lbs pro czyli jakieś 35-36LBS jak podaje producent (2 łopatki w śrubie)

• 0

Szydłoś  dzięki za info ,  mam teraz rozeznanie na co mogę liczyć płynąc na silniku elektrycznym . Największą bolączką jest jaki by nie był to akumulator , ale to inna bajka . Myślę że silnik  6  km spoko wystarczy , większy odpada ,  bo i tak za dużo  gratów zabieram ,, wszystko się przyda "  :D  . Strefa Ciszy tu mamy nie zły problem , brak prądu do ładowania . Proszę napisz o siniku Mercury na priv mam zamiar kupić taki tylko 6 km ,   a kupuję już cały rok  i cały czas wybieram  :ph34r:

• 0

Szydłoś dzięki za info , mam teraz rozeznanie na co mogę liczyć płynąc na silniku elektrycznym .

Właśnie niewiele się dowiedziałeś.

Na prędkościach max nie pływa się na elektryku bo zajedziesz akumulator bardzo szybko.

Jeśli na moim silniku Vmax to 7,5kmph przy 65A to prędkość która opłaca się płynąć to ok 5kmph - prąd jest sporo mniejszy!

• 0

Właśnie niewiele się dowiedziałeś.

Na prędkościach max nie pływa się na elektryku bo zajedziesz akumulator bardzo szybko.

Jeśli na moim silniku Vmax to 7,5kmph przy 65A to prędkość która opłaca się płynąć to ok 5kmph - prąd jest sporo mniejszy!

Wiem coś o tym ,3 lata temu na środku jeziora stanoł mi silnik duża fala i pod wiatr ZAP zdechł ,  a był roczny nie wytrzymał dużego poboru prądu , ale w tedy miałem łódkę 2.50  ciężar nie przekraczał 50 kg . TERAZ MAM 3.20 ALE CIĘŻAR 100 KG różnica znacząca,   dla tego to informacja  dużo mi dała   :)  a łódki nie wiele się różnią 

• 0

Przyczepa to Neptun po tuningu.

Dokupiłem parę rolek i jest ok.

Przyczepy FB to już nie Suski.

Belki już nie muszę odpinać bo założyłem ledy.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez artur.piwo73
  • Like 1