Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie próbuję się dowiedzieć pod jaką kolumnę jest pawęż w łódce Mazury 380. Wysyłałem maila do producenta, ale jest jakiś błąd na stronie i nie dolatuje. Przy swjej niewielkiej długości łódź waży 200kg i na zdjęciach wygląda jakby była pod długą stopę.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

• 0

Panowie próbuję się dowiedzieć pod jaką kolumnę jest pawęż w łódce Mazury 380. Wysyłałem maila do producenta, ale jest jakiś błąd na stronie i nie dolatuje. Przy swjej niewielkiej długości łódź waży 200kg i na zdjęciach wygląda jakby była pod długą stopę.

Pod stopę L, ja mam 480 i mam pawęż 507mm

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Dzięki za odpowiedź. Mam 10 letni mercury 15hp stopa L, prawie nie używany, dlatego szukam łajby pod ten konkretny silnik, do pływania solo, lub we dwie osoby. Nie jestem maniakiem prędkości, więc chciałbym, aby łódka dała sìę wyprowadzić w ślizg, ale nie musi latać. Może koledzy coś doradzą?

• 0

Tak wygląda Pegazus 450 na wodzie:

attachicon.gif pegazus_1_retusz.jpg  attachicon.gif pegazus_2_retusz.jpg  attachicon.gif pegazus_4_retusz.jpg

Testy na wodzie potwierdziły komfort i bezpieczeństwo użytkowania - łódź jest stabilna i ma dobrą nautykę - nawet na sporej fali, przy wietrze 5-6 m/s, pływa wyjątkowo stabilnie (nie skacze na falach, nie rozbryzguje wody na boki), w środku jest mnóstwo miejsca (szerokość 195cm!) - polecam rozwiązanie z rumplem, które pozwala zmaksymalizować powierzchnię użytkową.

W zestawie 2x aku: 100Ah do silnika elektrycznego i 60Ah do rozruchu spalinowego i echosondy.

Vmax (silnik Mercury 30km) osiągnięta przy dwóch osobach z pełnym obciążeniem to 38km/h.

hej możesz podesłać zdjęcia tej małej dodatkowej bakisty po lewej stronie i jak mniej więcej macie rozmieszczone gniazda pod fotele? swoją 450 odbieram wstępnie w marcu, więc szukam ciągle co tu by jeszcze można dodać, zmienić :)

• 0

hej możesz podesłać zdjęcia tej małej dodatkowej bakisty po lewej stronie i jak mniej więcej macie rozmieszczone gniazda pod fotele? swoją 450 odbieram wstępnie w marcu, więc szukam ciągle co tu by jeszcze można dodać, zmienić :)

Fotele tylko z takiej perspektywy, innego zdjęcia nie mam:

post-45604-0-98867900-1574241982_thumb.jpg

Dodatkowa bakista:

post-45604-0-75284500-1574242011_thumb.jpg post-45604-0-54809600-1574242017_thumb.jpg

• Like 3

• 0

ja ustawiam przyczepę na podporach  ,aby opony były w powietrzu , dłużej posłużą

Nie chodziło mi o przyczepę tylko o zabezpieczenie łódki na zimę , czy coś w środku nie po przemarza . To nie poduszkowiec , jak bym opony podnius  to tak by wyglądało   :clappinghands: . podrzucę fotki  latem i pierwsza zima . Przyczepy pod łodziowej  jeszcze się  nie dorobiłem , a jedzie towarową pod plandeką bo taką mam  :P  

post-68034-0-52010000-1574858138_thumb.jpg

post-68034-0-80981700-1574858324_thumb.jpg

Edytowane przez pawlo29
  • Like 1

• 0

Jak dla mnie łódka za mocno opatulona  brak przewiewu .  Jak możesz wyjmij fotel i na zimę włóż  do ogrzewanego pomieszczenia .

Moje fotele z Jula dostały takich kropek od wilgoci teraz je trzymam w ogrzewanym garażu .  

Łódeczka super .

Edytowane przez Tabor

• 0

Jak dla mnie łódka za mocno opatulona  brak przewiewu .  Jak możesz wyjmij fotel i na zimę włóż  do ogrzewanego pomieszczenia .

Moje fotele z Jula dostały takich kropek od wilgoci teraz je trzymam w ogrzewanym garażu .  

Łódeczka super .

Siedzenia mam w domu , z  rurek  od wody zrobiłem pałąki żeby woda się nie zbierała na plandece , czy potem śnieg . Przy garażu między budynkami mam zawsze taki cug  , że przewiew jest nie zły . W łódce między warstwami jest na pewno jakieś wypełnienie i tu , raz mróz  raz słońce czy  nie nazbiera się woda którą pochłonie wypełnienie ,  a po czasie zacznie butwieć  , chciał bym się mylić ,  że tak może być . Łódka musi stać na dworze ,  bo nie mam gdzie ją schować , dla tego ją tak opatuliłem   :)

• 0

Dzięki za odpowiedz na nurtujące mnie pytanie , czy może tak stać  łódka na dworze , ale jeżeli tak  , to będę spać spokojne . Wiecie to jest tak , jak  się ma coś nowego to się na to dmucha i chucha   :) . Zostawię tak jak jest , waży 100 kg i samemu ciężko jest ją odwrócić