Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dzięki za odpowiedz na nurtujące mnie pytanie , czy może tak stać  łódka na dworze , ale jeżeli tak  , to będę spać spokojne . Wiecie to jest tak , jak  się ma coś nowego to się na to dmucha i chucha   :) . Zostawię tak jak jest , waży 100 kg i samemu ciężko jest ją odwrócić 

..mój kolega zostawia lodki na wodzie cały rok ..ludzie przyjeżdżają na narty w zimie idą nad jezioro pospacerować a tam skute lodem lodki razem z silnikami....siadać i pływać  :lol:..widok bezcenny

Edytowane przez lexi

• 0

2 rszy skapnalem sie po tym, ze wygladslo, ze mi sie cos z kolami w przyczepie podzialo (lodz trzymam w ogrodzie za domem, nie mam tam biznesu lazic zima ). Podchodze do lodzi a tam 70cm wody.... dobry patent do dziury wsadzic dluga rurke z masa dziur bedzie za ala sitko robic albo choc dlugi patyk na wylot. Mi nawiewa mase lisci i korek sie zatyka.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

• 0

W Fox 320 ma dwa korki z tyłu ,odprowadzenie z pokładu i między płaszczami    ale co , mam odkręcić korek na zimę co odprowadza wodę między płaszczami ?  , moim zdaniem to wtedy jeszcze więcej wejdzie niepotrzebnej wilgoci .    Lexi    zostawić łódkę na wodzie , to mogę zrozumieć brak możliwości schowania  , w bloku nie wstawi do komórki  , ale silnik niszczy strasznie  . Ale kto bogatemu zabroni  :D

• 0

To i ja sie pochwale w koncu skonczona przeszla remon gruntowny . 

Od szlifowania calosci , wzmocnienie dna , nowa podloga  . . .  

Remont a nie nowa bo lodz mega stabilna zobaczcie jakie ma dno. 

Yamaha 40 km podpieta bedzie dziobowka . . + fotele ( jeszcze nie kupilem) .

post-54154-0-43506600-1575365180_thumb.jpg

post-54154-0-81526300-1575365186_thumb.jpg

post-54154-0-03783700-1575365504_thumb.jpg

post-54154-0-09793400-1575365507_thumb.jpg

post-54154-0-80483700-1575365520_thumb.jpg

• Like 8

• 0

No moze zrobie cos w stylu owiewki chowanej w pionie na prowadnicach .  Temat do przemyslenia. 

Zostala mi elektryka do zrobienia system ladowania akku , oraz  system 2x akku to silnik elektryczny  3 akku tylko do spaliny .

No i fotele. 

• 0
  • 0

Faktycznie macie rację, ja w tym roku pływałem głównie latem czymś takim. Gdyby ziścił się plan pływania do końca roku to pewnie przeprosił bym się z owiewką ale z przyczyn niezależnych musiałem wcześniej wyciągnąć utkę z wody.. Teraz pozostało pływanie gościnne i nawet nie pomyślę, żeby narzekać, że zimno..

https://photos.google.com/photo/AF1QipObi2aXSPydiaW0kWp4Mv7HFMU2cQk4p5rf5nDW

• 0

Dwa lata temu tego bajeru do elektryka nie było.I jak widać producent cały czas udoskonala swoje wyroby co jest dla nas na plus.

Mam gniazda agregatowe i też jest OK.

Ten Pan to Zbyszek i powiem Wam ,że jest to bardzo sympatyczny człowiek .Doradzi podpowie a ostateczna decyzja należy do kupującego  czyli bez wciskania kitu.

Zresztą to jest Podlasie inny klimat i inni ludzie :)

Jak nazywa się taki dekiel przez który jest przeprowadzony przewód od silnika ?

A ja juz odebralem :)

Wigry 355

Jedno plywanie na ten moment, ale jestem wiecej niz zachwycony.

Mega stabilna, w każdym detalu dopracowana. Super rozkład bakist.

Na jedną osobę więcej niż komfortowo, na dwie bardzo wygodnie.

Z silnikiem haibo m150 o mocy 70lbs przy silnym wietrze przy jednej osobie ok 6,5 - 7,5 km/h w zależności gdzie się stoi.

Silnik ten ma nietypowy wtyk. Mily Pan producent wykminil taką puszkę na kabel z wtyczką, która juz wiem ze sprawdza się bardzo dobrze.

IMG-20190607-182402.jpg

IMG-20190607-204944.jpg

IMG-20190607-205000.jpg

Jak nazywa się taki dekiel przez który jest przeprowadzony przewód od silnika ? 

• 0

Łódź zaliczkowana-Kruger Delta E,odbieram w przyszłym roku.Po wielu rozmowach z producentami wybór padł na tę jednostkę/rozmawiałem m.in z Foxem,KA Boats,Polmir i innymi/.

Natomiast jeśli ktoś myśli o jednostce pod bałtycki troling to proponuję spojrzeć na model Kruger 6000 Pro Cabin/6m dł,2,40 szer,waga 1300kg/bo jest promocja cenowa-37 000pln.

To duża konkurencja/cenowa/ dla innych tego typu łodzi.

A producenta polecam,nie wystawia łodzi na portalach bo 98% produkcji idzie na zachód.

• Like 2

• 0

Łódź zaliczkowana-Kruger Delta E,odbieram w przyszłym roku.Po wielu rozmowach z producentami wybór padł na tę jednostkę/rozmawiałem m.in z Foxem,KA Boats,Polmir i innymi/.

Natomiast jeśli ktoś myśli o jednostce pod bałtycki troling to proponuję spojrzeć na model Kruger 6000 Pro Cabin/6m dł,2,40 szer,waga 1300kg/bo jest promocja cenowa-37 000pln.

To duża konkurencja/cenowa/ dla innych tego typu łodzi.

A producenta polecam,nie wystawia łodzi na portalach bo 98% produkcji idzie na zachód.

Patrząc na kadłub to nie będzie zbyt stabilna, nie ma płaskiego dna. Trzeba było pytać w stoczni Mazury Ost tam mają fajne łodzie np. 480HC solidne i stabilne.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Patrząc na kadłub to nie będzie zbyt stabilna, nie ma płaskiego dna. Trzeba było pytać w stoczni Mazury Ost tam mają fajne łodzie np. 480HC solidne i stabilne.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Cóż ja nie patrzyłem tylko pływałem na takiej ;) a że Mazury są fajne to dobrze/cena też Fajna :P nawet silnik dołożą :D / a co do solidności to się nie wypowiem bo nie znam tych jednostek :) jedynie dodam że pokład słoneczny w Delcie/wzmocniony/będzie praktyczny/ok 4m kw/co dla łowienia castem dobre jest.

Zresztą zrobię w przyszłym roku filmik jak się sprawuje bo dla każdego kto myśli o łajbie będzie to dobry praktyczny akcent/zresztą przydała by się z innymi łodziami taka możliwość/.

A krypa pod rumpel,pchana nie za mocno bo jest 25km.

Zresztą i tak kasa jest wykładnią możliwości bo i tak "amelinium"lepsze jest ;)

Edytowane przez gaweł
  • Like 1