Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

I muszą zrobić zdjęcia stanu sprzętu .

Pamiętajcie że każda rysa będzie wam wytknięta podczas usuwania szkody.

Ja za ubezpieczenie na wartość 17000 tyś zapłaciłem OC/AC 500ZŁ tylko nie pamiętam czy było NW.

Tylko trzeba pamiętać że jeśli potrzebne są uprawnienia bo mamy silnik powyżej 15 KM to będą kazali pokazać uprawnienia osoby prowadzącej . A jak będzie to kolega to zmniejszą odszkodowanie tłumacząc że o resztę brakującą na remont powinniśmy dochodzić od kierującego.

A zaznaczam że miałem polisę ful wypas serwisową bezgotówkową.

Edytowane przez nurek28

• 0

4% od wartości faktury zakupu. PZU i Warta chciały więcej ubezpieczyłem w Gothaer.

Zatem powodzenia CI życzę przy likwidacji szkody. Gothear cieszy się złą sławą wśród prawników od ubezpieczeń, sam mam z nimi sprawę za zaniżenie wypłaty.

I muszą zrobić zdjęcia stanu sprzętu .

Pamiętajcie że każda rysa będzie wam wytknięta podczas usuwania szkody.

Ja za ubezpieczenie na wartość 17000 tyś zapłaciłem OC/AC 500ZŁ tylko nie pamiętam czy było NW.

Tylko trzeba pamiętać że jeśli potrzebne są uprawnienia bo mamy silnik powyżej 15 KM to będą kazali pokazać uprawnienia osoby prowadzącej . A jak będzie to kolega to zmniejszą odszkodowanie tłumacząc że o resztę brakującą na remont powinniśmy dochodzić od kierującego.

A zaznaczam że miałem polisę ful wypas serwisową bezgotówkową.

Kiedy ja brałem jacht casco, to nikt żadnych zdjęć nie robił, nie szukano żadnych rys itd. Wartość na fakturze zazwyczaj nie koresponduje z wartością sprzętu, kazał bym się puknąć w czoło i szukałbym dalej. 

Ja znalazłem ubezpieczenie opiewające na wartość deklarowaną, 3x wyższą od tej na umowie i nikt nie dociekał dlaczego. Wartość 20k, koszt polisy ca 6000-700zł, nie pamiętam teraz. 

Przy zgłoszonej szkodzie na oględziny przyjechał rzeczoznawca.. kobieta w wieku mojej matki :) za uszkodzoną spodzinę dostałem po 2tygodniach 1700zł zaliczki na poczet przyszłych napraw, do kwoty ubezpieczenia całego silnika. 

Szukajcie a znajdziecie, daleko nie trzeba :) 

• 0

r.t. Ja miałem też w gothar i też miałem problemy.

Co do zdjęć to jak ubezpieczasz AC samochód to też nie robią zdjęć. Jak sobie to wyobrażasz. Dostajesz lewą fak zakupu ubezpieczasz zgłaszaż kradzież a firma oddaje kase super podaj nr tel do agenta to ubezpiecze na odległość.

• Like 1

• 0

r.t. Ja miałem też w gothar i też miałem problemy.

Co do zdjęć to jak ubezpieczasz AC samochód to też nie robią zdjęć. Jak sobie to wyobrażasz. Dostajesz lewą fak zakupu ubezpieczasz zgłaszaż kradzież a firma oddaje kase super podaj nr tel do agenta to ubezpiecze na odległość.

Ja sobie nic nie wyobrażam, tylko opisuję mój przypadek. Nie napisałem nic o lewej fakturze tylko o rpzbieżnościach pomiędzy wartością na fakturze a rzeczywistej wartości sprztu. Nic nikomu do tego, za ile kupiłem coś co jest warte więcej. Widzę, że włącza się cwaniactwo, ja wypisuję się z takiej dyskusji.

• 0

Jakie cwaniactwo piszę o zdjęciach bo wierzyć się nie chce że ubezpieczyli AC bez dowodu w postaci zdjęć na podstawie samej fak. zakupu.

W pierwszym roku mialem nowy sprzęt zrobili zdjęcia ok. po roku wiadomo na spodzinie i śrubie były obcierki i pech chcial że wystąpiła szkoda i potem się zaczęło.

I tyle z mojej strony ku przestrodze dla innych.

• 0

Aby nie zakładać nowego tematu, zadam pytanie tu. :)

Czy macie dobry patent na wyciszenie bakisty, tak aby podczas płynięcia nie wchodziła w wibracje i przestała hałasować.???

Może zastosować uszczelkę bakisty?

Pozdrawiam

Niedawno odebrałem Pegazus 450 i producent zastosował uszczelki w każdej bakiście.

Nic nie drga  burczy czy trzeszczy .

• 0

polak9, tylko chodzi mi o wygląd tych uszczelek.

Rant bakisty zakrywa uszczelkę - coś ala na zakładkę. uszczelek nie widać a rzeczywiście robią robotę.

Najlepiej zadzwoń do Pegazus Boats, numer masz u nich na stronie i zapytaj czy sprzedali by Ci z 2-3 m uszczelki ewentualnie pokierowali tam gdzie kupili.