Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Może i ja wrzucę już ukończony projekt,budowy"basówki" bazą był nextline 430(brałem po uwagę Foxy sempery ale szukałem pokładu który będzie możliwe jak najbardziej zabudowany seryjnie,zabudowa części przedniej+instalacja,zostało jeszcze wykleić pianka Eva boki aby pokład był jednolity czarny, jednostka sama w sobie o wymiarach 430x180,golas waży 200kg,mega stabilna,podpięty silnik tohatsu 20hp,bardzo szybko wchodzi w ślizg,w pojedynkę osiągam ponad 40kmh,do tego doszła dziobówka,dwa fotele,w przyszłości jeszcze planuje założyć folie z ciekawą grafiką

post-67348-0-69265300-1599463569_thumb.jpg

post-67348-0-22605700-1599463577_thumb.jpg

post-67348-0-81341900-1599463584_thumb.jpg

• Like 17

• 0

W Lutym kupiłem łódkę  podobną 3.20 , mam elektryka 55 MK  , totalny brak czasu łódka jeszcze nie widziała wody  :(  nie wiem jak popłynie na tym silniku  , ale chcę kupić spalinę 6 km i ciekaw jestem ile szybciej popłynie od silnika 3.5 , z tąd  było moje pytanie widząc Twoją łódkę bez silnika 

Kilka razy pływaliśmy nią jesienią na nowej Yamaha 6KM i powiem Ci że dużej różnicy nie robiło to ,nadal pchanie wody i jakieś 11-13Km/h Trzeba podczepić coś co "wyrwie tą łódkę z wody :) " Sądzę że min 9.9KM i takie są plany zakupu coś 9.9-15Km powinno iść już przyzwoicie.

• 0

W tym roku z racji wirusa więcej czasu na pływanie i moje osiągi 10 km/h na silniku 6 , pchanie wody mam większe z racji że łódka nie ma dziobu tylko taki szeroki jak pychówki . Łódka jest bardzo stabilna ale silnik 9.9 jest za ciężki jak dla mnie , ale na pewno jak Napisałeś 9.9 to już będzie śmigać . Moja 6 nawet nie może nabrać obrotów , 4600 to max za mało koników ma w sobie

• Like 1

• 0

Proszę

16,77 zł 37%OFF | 3 LED 12V łódź schody Deck światło obrysowe boczne 4 sztuk wskaźnik włącz sygnał oświetlenie tylne światła dla jacht morski RV Campers Trailer

https://a.aliexpress.com/_BOVQb4

Są też inne modele

11,36 zł 22%OFF | DC 12V łódź morska pawęży LED rufowa okrągła zimna biała tylna lampa LED jacht akcesoria niebieski/biały

https://a.aliexpress.com/_BS6PIW

Edytowane przez GrzesM

• 0

Troszkę puszek musiałem opróżnić, żeby starczyło na alu do produkcji takiego cacka ;) :D ;)

Pływałem moim silverem na takim samym silniku. Dwa chłopa po 90 kg plus kupa szpeju leciało 43 km/h. Teraz założyłem 30 km, ale z etrymem, waga zrobiła swoje i prędkość taka sama.

Wysłane z mojego SM-G715FN przy użyciu Tapatalka

• Like 1