Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Pytanie jeszcze czy masz Helixa, który sieciuje. Jeśli tak to kolejne czy chcesz mieć sterowanie dziobówką z echa ( w tym przypadku niedotykowego) i czy będziesz korzystał z innych opcji, np. zadawał mu pływanie po izobatach. Jeśli nie to możesz kupić np. najtańszego Powerdrive spot lock micro 45 lb na 12v, który spokojnie ogarnie tą łódkę (chyba, że chcesz kotwiczyć w prądzie rzeki wtedy raczej 24 lub 36v) i dołożyć do spaliny.

• 0

Troszkę puszek musiałem opróżnić, żeby starczyło na alu do produkcji takiego cacka  ;)  :D  ;)

Gratulacje! To teraz możesz już przejść na opróżnianie butelek, ta łajba wystarczy Ci na "całe życie" :D .

W tej sytuacji muszę pomyśleć o szybszym silniku, nie dotrzymam Ci tempa w wyścigu do tajnych miejscówek ;) .

• Like 1

• 0

Koledzy,

czy ktoś ma (lub miał, użytkował) łódkę tzw. "Wandę" (dł. ok. 4,3m, 2 wiszące ławki w środku) i może coś podpowiedzieć? Mam pytania:

-ile ona waży tak faktycznie, z kilkoma warstwami farby?

-czy jest stabilna na większej fali?

-nadaje się na większe akweny - Żarnowiec, Zalew czy Rugia?

-jak się z niej spininguje na stojąco, buja czy jest stabilna?

-piszą że to pancerna konstrukcja, gruby laminat, jak jest faktycznie?

Potrzebuję stabilną, ciężką łódkę, w niewielkich pieniądzach, pod silnik 5kM, na której można bezpiecznie/stabilnie spiningować w 2 osoby na stojąco, pływac po większych akwenach przy większej fali. Mam możliwość kupić Wandę w dobrym stanie za ok. 2tys. Warto? Nada się do moich celów?

Dodam że obecnie mam "Meduzę" 4,2m. z Kętrzyna, waga ok. 90kg która nie jest stabilna przy spiningu na stojąco i przy wietrze >4m/s też strach pływać. Chyba to wina tego że jest lekka przy tej długości. Jest za to komfortowa, dużo dużych schowków. Na małe akweny i dobrą pogodę idealna. Ale potrzebuję drugiej :-)

Z góry dzięki za wszelka pomoc przy podjęciu decyzji.

Pozdrawiam

• 0

Pływałem moim silverem na takim samym silniku. Dwa chłopa po 90 kg plus kupa szpeju leciało 43 km/h. Teraz założyłem 30 km, ale z etrymem, waga zrobiła swoje i prędkość taka sama.

Wysłane z mojego SM-G715FN przy użyciu Tapatalka

A jaka waga tej Yamahy 30-stki. Dwusuw czy czterosuw? Czterosów Yamahy 30 waży 100kg. To dużo do tej łodzi. 

Edytowane przez wujek
  • Like 1

• 0

A jaka waga tej Yamahy 30-stki. Dwusuw czy czterosuw? Czterosów Yamahy 30 waży 100kg. To dużo do tej łodzi.

Tak, to około 100 kg w 4T, ale na łodzi taka waga nie robi wrażenia, etrym zaś jest bardzo przydatny.

• Like 1

• 0

Wrażenia może nie robi te 100kg na pawęży ale ja mimo, że Suzuki 30 waży 25kg mniej niż Twoja Yamacha, żeby odciążyć trochę rufę zbiornik paliwa przeniosłem  do przedniej bakisty. Po tym zabiegu łódka dużo szybciej wchodzi w ślizg i zdecydowanie lepiej zachowuje się na wodzie, szczególnie jak pływam sam.

• Like 1

• 0

Tak, to około 100 kg w 4T, ale na łodzi taka waga nie robi wrażenia, etrym zaś jest bardzo przydatny.

Na łodzi nie zrobi wrażenia, ale sam piszesz że mimo zwiększenia mocy prędkość jest ta sama. Tomek mi mówił że jak 30-stka to tylko Suzuki bo waży 70kg. Ja do 420 biorę Suzę. Z profilu też zrezygnowałem bo zależy mi na stosunku masy do mocy. Będę pływał czasem z rodziną i każdy kg ma znaczenie.

• 0

Janek, ja myślę, że Twój Ortis 420 będzie lepiej współpracował z silnikiem 30km niż Ortis 400. Rezygnację z profilu na Twoim miejscu jeszcze bym przemyślał, wg. mnie wedkarsko jest bardzo użyteczny, a i wizualnie łódka wygląda dużo lepiej.

Edytowane przez maniolo
  • Like 1

• 0

Nie robi wrażenia, bo na dziobie jest mg xi3 i aku gel 110 ah, tak więc rozłożenie masy jest ok. Zdecydowałem się na ten silnik, bo był do kupienia w dobrych pieniądzach i naprawdę w super stanie. Mi te 45 km/h wystarczy, a zależało mi na etrymie.

• Like 1

• 0

Panowie szukam sterówki do łódki, najlepiej bez owiewki bo pod plandeką się nie zmieści. Ktoś ma jakieś namiary gdzie mógłbym kupić dobrej jakości i sensownie wykonaną? Chyba że ktoś ma inny pomysł na zamontowanie kierownicy, sterociągu o manetki.b3b3fab794b704a90a04cc2f73e24431.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Popatrz na console dla pontonow jak nie znajdziesz daj znac poszukam ci linkow

znalazłem takie rozwiązanie tylko z mocowaniem pałąku do laminatu może być problem, duże ramię i jak się oprę może wyłamać. Na zdjęciu mocowane do metalowej obudowy siedzenia.

23398b628ac3c157299896bbedbe1e0a.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

https://www.artexlaminaty.pl/konsole_sterowe.html

Jeden telefon i wszystko wiesz. Z doświadczenia Ci powiem że montaż składanej szyby to naj lepsze co można na konsoli zamontować, nie da się tego przecenić a i pod plandekę się mieści.

• Like 1