Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie szukam sterówki do łódki, najlepiej bez owiewki bo pod plandeką się nie zmieści. Ktoś ma jakieś namiary gdzie mógłbym kupić dobrej jakości i sensownie wykonaną? Chyba że ktoś ma inny pomysł na zamontowanie kierownicy, sterociągu o manetki.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

zobacz np w tokarexie mają teraz łódki GELEX z fajną konsolą, może da się kupić samą konsolę

nie widziałem tego na żywo, tylko na zdjęciach na necie

post-59765-0-75863600-1612614113_thumb.jpg

• Like 1

• 0

zobacz np w tokarexie mają teraz łódki GELEX z fajną konsolą, może da się kupić samą konsolę

nie widziałem tego na żywo, tylko na zdjęciach na necie

attachicon.gif gelex.jpg

http://sklep.pontony.net.pl/pl/p/Konsola-kierownicza-Aquahelm-do-Gelex-390/974

1050 zł, ale Marcin kwestia fajności to jednak indywidualna sprawa :)

• Like 1

• 0

Odebrałem łódkę więc dokonałem pomiaru w pionie, wychodzi tak: do dna łódki jest 40cm + kil 5 cm. Czyli wysokość pawęży do końca kila 45cm ...

Rozumiem, że płyta kawitacyjna silnika musi być pod wodą ale czy może być w świetle kila czy powinna znajdować się  tuż pod nim ?

post-58156-0-61968800-1619761495_thumb.jpg

post-58156-0-04023900-1619761504_thumb.jpg

• 0

Odebrałem łódkę więc dokonałem pomiaru w pionie, wychodzi tak: do dna łódki jest 40cm + kil 5 cm. Czyli wysokość pawęży do końca kila 45cm ...

Rozumiem, że płyta kawitacyjna silnika musi być pod wodą ale czy może być w świetle kila czy powinna znajdować się tuż pod nim ?

A jaka długość kolumny miał na myśli szkutnik ?

• 0

Szkutnik nie przywiązuje większej wagi do sprawy kolumny silnika. Widać to po wielkości pawęży - jest taka pośrednia. Podejrzewam, że przy mniejszych silnikach rozmiar kolumny nie będzie miał większego znaczenia. Przy silnikach, które wprowadzą łódź w ślizg już tak - uświadomiono mnie, że silnik spalinowy traci moc, jeśli otwory zasysające wodę do chłodzenia dostaną powietrza. Te sprawy są dla mnie nowością, nie posiadałem nigdy ani łódki ani tym bardziej silnika spalinowego. Postanowiłem przymierzyć silnik z kolumną S i sprawdzić czy daje radę. Zawieszę też silnik z kolumną L i sprawdzę czy chlapie itp... Będę wdzięczny za kolejne rady i wyprowadzenie mnie z błędu jeśli jakiś popełniam,

Ciekawy jeszcze jestem czy wszystkie silniki mają jednakową odległość od punktu zawszenia na pawęży do płyt kawitacyjnych.

Edytowane przez wesoływędkarz

• 0

To dość autorskie podejście do zagadnienia.

Współczesne lodzie, spełniające normy CE, mają określoną moc dopuszczalna silnika, ergo producent dysponuje informacja, jaki silnik do danego kadluba.

Chyba, że to Ty wykonałeś ta łódkę i stąd pytanie to.

• 0

Co Ci mogę poradzić to lepiej celuj w silnik ze stopą L. Łatwiej jest podnieść silnik do góry niż wycinać paweż pod S.

Ta chyba najlepsze rozwiązanie, stopa L i podnieść pawęz jakaś deska czy coś.

A co to za producent/łódka, może to jakaś wiosłowa?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Mam już wszystkie części elektryczne i mechaniczne do mojej samoróbki wyciągarki do kotwicy .

Konstrukcja oparta na silniku z przekładni ślimakowej od wspomagania kierownicy prąd na luzie 8 A  

przy obciążeniu kotwica 10 kg 12 A . Bęben aluminiowy wchodzi 25 mb linki 5 mm .

Przewody zasilające 6 mm2 Cu . Sterowanie z pilota i ręczne .

Elektronika z miękkim startem i regulacją obrotów , brakuje mi bezpiecznika 20 A automatu .

Zastosowałem przekaźniki samochodowe 12V 100A  

Konstrukcja duża i chcę ją zamontować w bakiście dziobowej .

Mam problem z przejściem liny przez pokład dziobowy do bakisty 

Szukam gotowego rozwiązanie może znacie cos estetycznie zrobionego ..

Zdjęcia wstawie jak już  zamontuje w bakiście silnik z bębnem .  

Edytowane przez Tabor

• 0

Teraz trochę fotek mojej windy elektrycznej do kotwicy .

Silnik z przekładnią  ślimakową od wspomagania elektrycznego kierownicy .

20fe6829c1cfa84b2b681307228b33ae.jpg

Z linką fi 5 mm 25 mb 

63a947e90ade99497d5211a05298c3ea.jpg

Przejście liny przez dziobowy pokład z rolką . 

ca877297ba681b0a4e26d2514cbd1c32.jpg

b19a52259d1f8bb6eb6afb12af4ea86c.jpg

Bakista dziobowa z wyciągarką niezamontowaną taka tam przymiarka .

eb76fcd54f1c3e921af1584724c0a2a7.jpg

Edytowane przez Tabor

• 0

Sprawdzałem moc wyciągarki syn trzymał wagę do 300 kg .

Siła do jakiej wyciągarka pobierała 12 A to około 20 kg .

Do elektroniki chce dokupić czujnik Halla magnetyczny ,

Sprzedawca elektroniki obiecał że jeśli na linie przyczepie okruchy neodymu 

będzie działać jako wyłącznik krańcowy . 

Teraz tylko kilka godzin trzeba wygospodarować żeby zamocować wyciągarkę w bakiście i 

to jest dla mnie największy problem , czas wolny .

• 0

Żeby mi Lońka do szpitala nie zabrali był by fortepian na krakowskiej Wisełce a tak to lipa .

Łukasz fortepian już porysowany , ostatnio wnuki go docierają z synkiem .

Zaproszenie na Wisełkę przyjęte . Dzięki .

Edytowane przez Tabor