Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Samodzielna praca. Docinanie i szycie na maszynie domowej. Trochę mnie to kosztowało nerwów ale jakoś się udało i nawet zgrabnie wygląda. Obszywane lamówką krawiecka bawełnianą wzór jodełka 20mm.

Wysłane z mojego CPH1931 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez majster222

• 0

Łódka super  szczególnie podświetlona .

Nie za blisko silnika winda kotwiczna na pawęży . 

Widzę dwie wyciągarki na przyczepce , po co ta druga ?

Widzę drabinkę ja też  bym chciał ale nie mam gdzie zamontować ,

gdzie kupiłeś .? 

• 0

Dzięki że się podoba.

Druga wyciągarka została założona zaraz po zakupie łódki i przydała się na pierwszym wyjeździe, dzięki niej udało się nie utopić samochodu[emoji16]. Przyjechaliśmy nad Wisłę przy pięknej pogodzie natomiast przy powrocie złapała nas burza i slip betonowy był tak śliski że był problem z wyciągnięciem przyczepy z wody. Naprawdę polecam to rozwiązanie (widziałem to na YouTube tylko z wyciągarka elektryczną)

Winda rufowa nie przeszkadza (zresztą na chwilę obecną z niej jeszcze nie korzystałem). Drabinka jak i fotele były już zamontowane. Łódka zakupiłem z drugiej ręki na OLX

Wysłane z mojego CPH1931 przy użyciu Tapatalka

• 0

Jestem obecnie nad jeziorem i slipów brak , żeby się nie zakopać to gałęziami musiałem drogę wyłożyć , brak 4x4 utrudnia robotę . Wydaje się że łatwo się wiedzie , ale na piachu szybko się zakopiemy i przed tym każdego uprzedzam

post-68034-0-08860400-1631843764_thumb.jpg

• 0

Trap  jest to dobry pomysł , no i opony odpowiednie na takie wojaże  .  Nie wiem jak u Was ale na Bugu w Broku jest taki piasek przy rzece można by było wodować 

ale zakaz  wprowadzili że  plaża i kąpielisko miejskie  ale bez ratownika  ;) .

Fajne są  trapy z używanych rusztowań budowlanych aluminiowe i stalowe .

U mnie muszę uważać na DMC przyczepki z łódką takie trapy dodatkowe to dodatkowy ciężar .

Gratów już tyle jest jak dojdzie silnik 20 kucyków będzie pewnie na styk . :(

• 0

To jest odpowiedz na moje zapytanie z 2018 r na temat legalnych ogólnodostępnych za darmo pochylni na Bugu  od Drohiczyna do Zegrza ..

Do dziś  ten stan istnie je nie słyszałem o nowych inwestycjach związanych z turystyka wodna na Bugu .

Ostatnio nie udzielono  mi żadnej odpowiedzi na temat inwestycji dotyczących pochylni .tz slipów .

Drugie zapytanie to takie czy PSR może nałożyć kare za poruszanie się pojazdami  po wodzie .

12f9afa6e16c800f37eb50369d790e03.jpg

Post poza tematem jak będzie komuś przeszkadzać niech usunie .