Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Powinno dawac rade na ulicy i na wodzie:) w przyszlym tyg wyplynie do polski - cierpliwosci troche trzeba :)

Pewnie masz procedury na świeżo przerobione wszystkie, czy to prawda że zmniejszyli w tym roku akcyzę na łodzie z usa? Przez ile trzeba przemnożyć początkową cenę łodzi w usa żeby mieć mniej więcej cenę łodzi na miejscu w Polsce? 

Edytowane przez Og2

• 0

Pewnie masz procedury na świeżo przerobione wszystkie, czy to prawda że zmniejszyli w tym roku akcyzę na łodzie z usa? Przez ile trzeba przemnożyć początkową cenę łodzi w usa żeby mieć mniej więcej cenę łodzi na miejscu w Polsce?

Cena x 2 + 5 TYS PLN, oczywiscie zalezy skad kupujesz, bo ceny transportu w usa tez sa zwariowane :/

• Like 1

• 0

Witajcie :) planuje pobawić się ze swoją łodzią kruger dzeta 436, mianowicie ; pokład sloneczny; sklejka na bakisty,wykladzina, w miejscu ,,luki'' 2 kastry budowlane , między nimi wzmocnienie pod fotel, cała elektryka. Jakieś rady ? Uwagi? Będę wdzięczny za pomoc!

post-60952-0-63935400-1644172037_thumb.jpg

• 0

Miejsce na pokład słoneczny masz - kwestia docięcia sklejki. Wykładzina - jeżeli uważasz że potrzebna to daj winyl jest estetyczny i łatwy w czyszczeniu. Elektryka - tu masz kłopot łódka jest dwupłaszczowa zamknięta - dałbym oświetlenie trójpozycyjne - i raczej całą elektrykę skup na rufie tam gdzie masz już przejścia z burt.. Wzmocnienia pod fotel na podłodze nie zrobisz.

• 0

Mam do wymiany dywany na amerykańskiej laminatowej bassówce z 1999. Zastanawiam się nad wymianą na winyl. Widział ktoś taką łódź wyklejoną winylem? Może ktoś uważa, że są jakieś przeciwskazania, nie będzie pasować, albo cokolwiek? Biję się z myślami, bo w moim odczuciu winyl będzie praktyczniejszy na łodzi wędkarskiej. Przerabiałem Tangiri w winylu i łódź w dywanach, na winylu było lepiej, zdecydowanie.