Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Co jest nie tak z tymi wykładzinami?

Póki jest sucho to jest wszystko ok. Ale jak byłem na rybach jesienią i łódź stała przez ponad tydzień na wodzie, to wykładzina była non stop mokra.

A ja ze wszystkich bałaganów, najbardziej nie lubię bałaganu na łódce

• Like 1

• 0

Bo Panowie, wykładziny to są dobre na Florydzie tudzież innym Ebro,nie w naszym klimacie.

To chyba kolega nigdy nie był na Florydzie :)

Tam wszystkie łódki są białe i z laminatu. Białe, bo jak słońce pali, to na ciemnej łódce można by steki smażyć a z laminatu, bo jak leje to tak, że w naszym klimacie takiego deszczu nie uświadczysz.

• Like 1

• 0

Jak już jesteśmy przy tkaninach dywanowych to chyba w łodziach Finval widziałem tkaninę do wczepniania przynęt w którą przynęta się nie haczy tylko można ją wyjąć. Wie może jak to się nazywa i czy można ją kupić i jak ewentualnie przymocować do burty? Myślę nad czymś takim, chyba że ktoś ma jakiś inny patent do zaczepiania przynęt których akurat używamy. 

Nawet znalazłem na filmie, chodzi mi o coś takiego, od 10.30min filmu.

PREZENTACJA ŁODZI FINVAL FISHPRO 505 | Wypasiona łódź nie tylko dla wędkarzy #45 - YouTube

Edytowane przez wujek

• 0

Jak już jesteśmy przy tkaninach dywanowych to chyba w łodziach Finval widziałem tkaninę do wczepniania przynęt w którą przynęta się nie haczy tylko można ją wyjąć. Wie może jak to się nazywa i czy można ją kupić i jak ewentualnie przymocować do burty? Myślę nad czymś takim, chyba że ktoś ma jakiś inny patent do zaczepiania przynęt których akurat używamy. 

Ja mam finvala i rzeczywiście się haczyki do tego nie czepiają, ale jak się to nazywa, to nie odpowiedziałbym nawet z przystawionym do łba pistoletem

• Like 1

• 0

Pomysł o piance na winylu po kamykach robią się dziury.

Skąd taki pomysł ????

To odkrycie na skalę światową ????

Winyl, a na nim pianka to prawdziwe Perpetuum mobile ????

Dlaczego na to wcześniej nie wpadłem wykańczając łodzie ????????????

Gratuluję wygrałeś ????

• 0

@Brig Z doświadczenia wszechwiedzący entuzjasto wiecznie źle robionych w Polsce łodzi.

Zdrową krytyka jest nieodłącznym elementem rozwoju.

Ciężko pojąć co?

Mam podać Ci parę przykładów zmian po mojej krytyce ????

Może na początku producent się trochę obrusza, ale później gdy to zrozumie to nawet jest wdzięczny ????

Jeden z głównych producentów łodzi nawet poszedł krok dalej i publicznie mi podziękował.

Duży szacun bo innym zabrakło na ten krok odwagi ????

I nie wszechwiedzący tylko przez cały czas się uczący ????

I nie tylko krytyki Polskich bo i zagranicznych ????

Szkoda, że innym brak odwagi by publicznie pisać otwarcie co myślą.

Bo jak przyjeżdżają do nas by poprawić ich łodzie , to jakoś mówią prawdę o swoich jednostkach.

Ps najlepsze połączenie według mnie ????jakie stosujemy, to poziomy Winyl i piony materiał.

Testujemy to od lat i przy zastosowaniu dobrej jakości materiałów bezawaryjne.

Nie jak pisze kolega Radbraw, że robią się dziurki w winylu.

No chyba, że pracujemy w żwirowni i podeszwy mamy nabite kamieniami jak tarka ????

post-57541-0-80329200-1644239520_thumb.jpg

Edytowane przez @Brig

• 0

Gratulacje sukcesu :) zdradź jeśli możesz co to za producent, pragnę zwrócić uwagę że przy wodzie zwłaszcza płynącej kamieni jest co niemiara i pewna ich część świetnie wbija się w dwu czy trzy letni winyl w upalny sumowy dzień a nie każdy zmienia buty na kapcie.

• 0

Ciekawe czy są różne materiały z których robione są dywany jakie stosują producenci łódek. W większości wędkarskich łódek do łowienia słodkowodnego w USA jednak jest dywan więc chyba się to sprawdza, a przecież nie całe stany mają jakiś bardzo suchy klimat. Może jest ktoś obecny kto używa łodzi foxa z tym ich "amerykańskim" dywanem i może się podzielić spostrzeżeniami.

Edytowane przez Og2

• 0

Gratulacje sukcesu :) zdradź jeśli możesz co to za producent, pragnę zwrócić uwagę że przy wodzie zwłaszcza płynącej kamieni jest co niemiara i pewna ich część świetnie wbija się w dwu czy trzy letni winyl w upalny sumowy dzień a nie każdy zmienia buty na kapcie.

Żaden sukces, sukces to będzie jak ktoś w w Polsce zrobi dobrą łódź wędkarską.

I jak się chce mieć coś ładnego,to trzeba o to dbać.

A jak ktoś nie lubi, lub nie umie to zostaje tylko ryflowana blacha i szlauch ????????

Edytowane przez @Brig

• 0

Dywan wg mnie jest najmniej podatny na uszkodzenia ale jak pada to wiadomo …i często potem śmierdzi.

Mimo że trzymam łódkę w garażu ,,lekko ogrzewanym,, zdecydowałem się na piankę bo mogę ją łatwo sam wymienić dodatkowo swobodnie można myć myjką ciśnieniową. Każde rozwiązanie będzie miało wady i zalety, kiedyś ktoś pisał że na dywanie mech rósł :) (łódka trzymana na wodzie) znów winyl wygląda najlepiej i też jest spoko w utrzymaniu porządku.

Edyta: brig@ z ostatnim twoim postem zgodzę się całkowicie :)

P.s. Mam na łódce małą zmiotkę i szufelkę, przydatne akcesoria.

Edytowane przez Radbraw

• 0

Dzięki, to jest to o co mi chodziło  ;) . Masz z tym materiałem jakieś doświadczenie? Myślałem o przyklejeniu tego do burty.

Tak mam cała łódkę tym wyklejone.To jest ten materiał którym są wszystkie łodzi w USA wyklejone i nie tylko.

post-51514-0-04373000-1644256008_thumb.jpg

Edytowane przez pingvinas
  • Like 2