Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Właśnie ukończyłem stolik na moją łódkę

Pięknie , Brawo Ty :)

Też lubię podłubać sobie w drewnie więc zapytam czy stolik pod frezarkę -chyba Makita - robiłeś sam czy kupiłeś gotowca ?

Płytkę alu gdzie pod spodem mocujemy frezarkę już mam i budowa właśnie takiego stolika  chodzi mi po głowie.

• Like 1

• 0

Pięknie , Brawo Ty :)

Też lubię podłubać sobie w drewnie więc zapytam czy stolik pod frezarkę -chyba Makita - robiłeś sam czy kupiłeś gotowca ?

Płytkę alu gdzie pod spodem mocujemy frezarkę już mam i budowa właśnie takiego stolika  chodzi mi po głowie.

Dzięki!

Robiłem sam ale nie jest to stół do frezarki tylko umieściłem płytę pod frezarkę w blacie stołu warsztatowego.

Kilka fotek z realizacji...

• 0

Płytka alu to pikuś te Twoje amelium do tego kompletu to i pro i na bogato :) piękny projekt .

A widzę też u Ciebie tzw. francuski zamek .

Też to sobie właśnie robię i jestem gdzieś w połowie drogi.

Tak to wstępnie wygląda.

img_20220430043526_franc1_zmniejszamy_pl

img_20220430043721_franc2_zmniejszamy_pl

img_20220430043821_franc3_zmniejszamy_pl

Piękna przestrzeń do pracy! Tu już można działać z większymi projektami.

Tych klinów to masz tyle że zbankrutujesz jak je wszystkie obsadzisz osprzętem [emoji6]

Ale takie bankructwo to piękna sprawa [emoji1303][emoji1306]

Ja mam malutką norkę i niską niestety - pomieszczenie pod tarasem. Dwie (małe) ściany mam w tych klinach.

Upchnąłem w niej co mogłem do granic. Wkleje później fotki. Praktycznie na nic nowego nie mam już miejsca a potrzebuję jeszcze wyrówniarki... tokarki... bez szans.

Twoja norka ma potencjał! Gratuluję[emoji846]

• Like 1

• 0

Piękna przestrzeń do pracy! Tu już można działać z większymi projektami.

Tych klinów to masz tyle że zbankrutujesz jak je wszystkie obsadzisz osprzętem [emoji6]

Ale takie bankructwo to piękna sprawa [emoji1303][emoji1306]

Ja mam malutką norkę i niską niestety - pomieszczenie pod tarasem. Dwie (małe) ściany mam w tych klinach.

Upchnąłem w niej co mogłem do granic. Wkleje później fotki. Praktycznie na nic nowego nie mam już miejsca a potrzebuję jeszcze wyrówniarki... tokarki... bez szans.

Twoja norka ma potencjał! Gratuluję[emoji846]

Dzięki .

Najwyżej na jedną ściankę powieszę przynęty :) 

• 0

Dzięki .

Najwyżej na jedną ściankę powieszę przynęty :)

Żeby mnie admin nie pogonił tu wstawię fotkę obrotomierza i gały która zamontowałem ostatnio.

db9fc2bab73f037127228cafcbda1515.jpg

Jak nazbieram na nierdzewne zawiasy to wstawię też jak się prezentuje stolik [emoji23]

A moja zapchana nora wygląda tak

54e7b7a234605cc7dd4e9262fb3f5cdc.jpg

7ad4122df0dc8e97b964872d7d01d2a1.jpg

15986ebc011d3bad69558e12a5be8060.jpg

Jeden plus małej przestrzeni jest taki że wszystko mam na wyciągnięcie ręki [emoji16]

• Like 7