Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Pawlo cieglo od przepustnicy musi sie opierac na stoperze jezeli tak nie jest wyreguluj linkami od ciegla nowe mercury tohatsu na gaznikach zawsze tak mialy od nowosci ze wychodzily zblokowane zeby ich przez pierwsze 20h nie cisnac na maxa

Na zdjeciu jest odkrecony na pelny gaz czyli ramie w ksztalcie L polonczone z cieglem dotyka slupka ogranicznika

Dzięki za fotkę , jutro zobaczę jak to u mnie wygląda i napiszę co i jak 

• 0

40 jest zdlawionym silnikiem wiec nie za wiele tu sie zmienia, a ogolnie zywotnosc silnikow nie ulega zmianie, sa to poprostu dosc mocno zduszone silniki. Ja bym powiedzial ze zywotnosc wrecz sie poprawia bo silnik ma poprostu lzej - latwiej wyjsc do slizgu itd przeciez przy zmienie mapy silnika nalezalo by zmienic srube na szybsza i w zasadzie mozna krecic silnik do jego fabrycznych max obrotow ale na duzo szybszej srubie efekty sa zupelnie inne

Idac za ciosem predkosci przelotowe odbywaja sie na duzo nizszych obrotach a co za tym idzie spalanie rowniez jest mniejsze:)

Kiedyś było tak że yamaha 40 i 50 to ten sam silnik teraz 50 i 60 jest jednakową konstrukcją z 4-rema cylindrami zaś obecna yamaha 40 ma 3 cyl i 747 cm3 tyle samo co yamaha 30 hp. Napewno można więcej wycisnąć z nowej 40-stki ?

• 0

Pawlo cieglo od przepustnicy musi sie opierac na stoperze jezeli tak nie jest wyreguluj linkami od ciegla nowe mercury tohatsu na gaznikach zawsze tak mialy od nowosci ze wychodzily zblokowane zeby ich przez pierwsze 20h nie cisnac na maxa

Na zdjeciu jest odkrecony na pelny gaz czyli ramie w ksztalcie L polonczone z cieglem dotyka slupka ogranicznika pod zaslepka z brazu

Reuluje sie to na zasadzie ze ubierasz gazu z wstecznego a dodajesz do przodu w mercury

post-68034-0-16034100-1655473168_thumb.jpg

post-68034-0-23975000-1655473208_thumb.jpg

post-68034-0-49955800-1655473227_thumb.jpg