Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Kolego Wormaly23 no jasne że do Ciebie pisałem :), nie trzeba znać dokładnie specyfikacji bo to proste wolnossące silniki wystarczy pojemność.Wiec każdy mechanik motorowodny kojarzy że 25/30km to 500 cm/2, 40 km 750cm/2 a 60 w granicach 1000cm2. I nie ma  h...ja aby z takiego wolnossącego silnika po modyfikacji oprogramowania przybyło tyle mocy co deklarujesz. Wklejam dane z certyfikacji takiego silnika Yamahy 750cm/2 trzy cylindry, moc większa jak na czapie 44km ale i tak nie ma możliwości zrobienia z tego 60kM może 3-4 by się udało podnieść.

post-74554-0-25480500-1664900388_thumb.jpg

Edytowane przez Faja

• 0

Kolego Wormaly23 no jasne że do Ciebie pisałem :), nie trzeba znać dokładnie specyfikacji bo to proste wolnossące silniki wystarczy pojemność.Wiec każdy mechanik motorowodny kojarzy że 25/30km to 500 cm/2, 40 km 750cm/2 a 60 w granicach 1000cm2. I nie ma h...ja aby z takiego wolnossącego silnika po modyfikacji oprogramowania przybyło tyle mocy co deklarujesz. Wklejam dane z certyfikacji takiego silnika Yamahy 750cm/2 trzy cylindry, moc większa jak na czapie 44km ale i tak nie ma możliwości zrobienia z tego 60kM może 3-4 by się udało podnieść.

Chyba nie chce mi sie tłumaczyć od poczatku - ale w skrocie ponownie :) w zaleznosci od modelu itd mozna podniesc troche, sporo lub duzo. W kazdym przypadku czuc na predkosci troche, sporo lub duzo, szybkosc wychodzenia do slizgu jest odczuwalna na plus troche, sporo lub duzo.

Tak na chlopski rozum dla zobrazowania na jednakowej lodce z 40 plynela 44 km/h, na 50 km 52km/h, po zmapowaniu i zdjeciu blokad 63- obroty oczywiscie krecily sie w okolicy max +100. Nie wiem co dalej moge dopisac...

Naprawde te silniki sa z bardzo duzym zapasem robione, stosunek pojemnosci do mocy jest smiesznie niski...

Edytowane przez womaly23

• 0

To prawda. Silniki do łódek są bardzo niewysilone. Ale jest analogia w silnikach samochodowych. ECU w wolnym ssaku nie zrobisz wiele. Kilka procent max. Co do prędkości.. tak. Podwyższając obroty zwiększysz prędkość łódki prz dobrze dobranej śrubie. Ale to nie jest efekt wzrostu mocy silnika. Umówmy się.. Nikt tych silników po "tunningu" nie hamuje. To są takie "moce umowne". ???? Uczciwszym jest stwierdzenie - poprawiam osiągi.. a raczej V-max.. I ma to swoją cenę. Jest WOT dla każdego silnika. I zdrowy rozsądek. Ten drugi tylko czasami..????

• 0

Nie porownoj samochodów ktore sa mocno wysrubowane bo tam już rzeczywiście nie ma z czego isc w gore chociaż charakterystyke zawsze mozna zmienic na plus i bedzie sie to objawialo na rozne sposoby - elastycznosc, przyspieszenie a i pod gore na wyzszym biegu tez wjedzie i nie bedzie stękał itd itd itp

Wiec napisze nie wszytskie w szczegolnosci do 20 km nie oplaca sie z nimi nic robic bo ten przyrost jest znikomy ale mimo wszytsko zauważalny jednal zbyt malo za te pieniadze a robota ta sama . Natomiast sa modele itd ktore naprawde mozna rozkręcić i to o duzo - nie bez powodu moduly co rusz maja coraz nowsze procesory zablokowane przed modyfikacjami, oczywiscie wszytsko mozna pokonac na szczescie i robic co sie chce, a jak ktos wie jak to mozna uzyskac troche, sporo lub duzo - jest oczywiste ze im wiekszy siknik i jego pojemnosc tym wieksze możliwości...

Tak uczciwym jest napisanie ze v max itd ale z czym to sie zwieksza? Cyferblat zmieniam w zegarach, zakladam zle wyskalowany oszukuje gps czy co,? Zwiekszenie max obrotow lub wręcz zdjecie blokady na czujniku przeplywu powietrza myslicie ze pomoze? Odp brzmi nie - mapa mapa mapa, zaplon zaplon zaplon a co za tym idzie moc moc moc co przeklada sie na usmiech wlasciciela lodki....

Najbardziej uczciwym byloby napisanie ze oferuje przerobke silnika 50 km mercury efi, ktora daje osiagi porownywalne badz na tym samym poziomie co Mercury 75km:)

Edytowane przez womaly23

• 0

Ja dziś w końcu dotarłem silnik. Słabo w tym sezonie pływanie było.

4246055f6c5015b7defd80e75d31caa1.jpg

Jak się sprawuje folia na szybie i jaka grubość jak z widocznością, czy Wiesz gdzie była kupowana.?

Pytam bo mam do wymiany ścianę tylną z tym że to oryginalna 12 letnia zabudowa, tapicer  twierdzi że towar z Usa.

• 0

Jak się sprawuje folia na szybie i jaka grubość jak z widocznością, czy Wiesz gdzie była kupowana.?

Pytam bo mam do wymiany ścianę tylną z tym że to oryginalna 12 letnia zabudowa, tapicer twierdzi że towar z Usa.

Folia jest ok. Po 3 latach nadal jest przejrzysta. Kupiłem w emantex w Głogowie.

• Like 1

• 0

Nie porownoj samochodów ktore sa mocno wysrubowane bo tam już rzeczywiście nie ma z czego isc w gore chociaż charakterystyke zawsze mozna zmienic na plus i bedzie sie to objawialo na rozne sposoby - elastycznosc, przyspieszenie a i pod gore na wyzszym biegu tez wjedzie i nie bedzie stękał itd itd itp

Wiec napisze nie wszytskie w szczegolnosci do 20 km nie oplaca sie z nimi nic robic bo ten przyrost jest znikomy ale mimo wszytsko zauważalny jednal zbyt malo za te pieniadze a robota ta sama . Natomiast sa modele itd ktore naprawde mozna rozkręcić i to o duzo - nie bez powodu moduly co rusz maja coraz nowsze procesory zablokowane przed modyfikacjami, oczywiscie wszytsko mozna pokonac na szczescie i robic co sie chce, a jak ktos wie jak to mozna uzyskac troche, sporo lub duzo - jest oczywiste ze im wiekszy siknik i jego pojemnosc tym wieksze możliwości...

Tak uczciwym jest napisanie ze v max itd ale z czym to sie zwieksza? Cyferblat zmieniam w zegarach, zakladam zle wyskalowany oszukuje gps czy co,? Zwiekszenie max obrotow lub wręcz zdjecie blokady na czujniku przeplywu powietrza myslicie ze pomoze? Odp brzmi nie - mapa mapa mapa, zaplon zaplon zaplon a co za tym idzie moc moc moc co przeklada sie na usmiech wlasciciela lodki....

Najbardziej uczciwym byloby napisanie ze oferuje przerobke silnika 50 km mercury efi, ktora daje osiagi porownywalne badz na tym samym poziomie co Mercury 75km:)

Które moduły silników używanych przez nas wędkarzy tak do 150Km  są zablokowane przed modyfikacjami.?

Z tego co  widzę to Suzuki,Yamaha .Honda 30-150km  bazuje na tych samych sterownikach i procesorach od lat, no chyba że mowa była o Verado 400r to może i tak . :) 

post-74554-0-16121600-1664918109_thumb.jpg

• 0

A.... a dajcie spokój..???? Rozpisywałen się ale wykasowałem. ???? Niech moc będzie z Wami..???????? Edytowane przez Bolesław

• 0

Średnio z litra pojemnośći na 16 zaworach możesz wycisnąć około 70 koni z wolnossaka. Czy z 40 konnej Yamy się da - nie wiadomo. Jak ma litr pojemności to  teoretycznie tak. W praktyce producenci mają kilka metod wykastrowania silnika - od głupiej zaślepki w dolocie, po blokadę na mapie - mapa jest ucięta na granicznej wartości podciśnienia + mały zapas i jak podciśnienie w dolocie spada za mocno to wywala błąd map sensora i wchodzi w tryb awaryjny. Kto co ma to już wiedza tego kto się zna. Także tak - silniki z danego typoszeregu teoretycznie można odblokować - czasami wystarczy wywalenie blokady przepływu w dolocie (co czasami = wymiana przepustnicy), a czasami silnik wymaga jeszcze dodatkowo wgrania nowej mapy do sterownika lub jeszcze innych modyfikacji a czasami się po prostu nie da. Np. Honda BF100 to niby to samo co BF90, ale ma vtec + zastrzeżenie - min 98 oktanów. I tego sensownie nie przerobisz, choćby skały srały.

Edytowane przez psulek

• 0

Czterocylindrowa Yamaha 995cm na wtrysku to inna kolej rzeczy, pewnie że się da. Można wgrać oryginalny soft od 60 i ogień, oryginał 70 to inna spodzina. Jaki to dokładnie symbol silnika bo na Polskę chyba nie wychodziły czterdziestki czterocylindrowe.A może to motor z Włoch to prawdopodobnie wystarczy zdemontować zaślepkę, daj nr sterownika.

Edytowane przez Faja
  • Like 1

• 0

Czterocylindrowa Yamaha 995cm na wtrysku to inna kolej rzeczy, pewnie że się da. Można wgrać oryginalny soft od 60 i ogień, oryginał 70 to inna spodzina. Jaki to dokładnie symbol silnika bo na Polskę chyba nie wychodziły czterdziestki czterocylindrowe.A może to motor z Włoch to prawdopodobnie wystarczy zdemontować zaślepkę, daj nr sterownika.

Mam mercury 40 i nie dalej jak miesiąc temu wyjmowałem sterownik i wysylalem do roboty żeby zrobić więcej mocy...

Niestety trochę się nie dogadałem z majstrem i on mi uczciwie powiedział że z 4cylindrow da się zrobić z 40hp-60hp ale nie z 40hp 3cylindrowej jak u mnie.

"A grzebanie w 3 cylindrach żeby było 5hp więcej jest mało opłacalne... dodał "

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Witam poszukuje takiego zabezpieczenia przewodów do echosondy ,oraz przelotek gumowych do lin paliwowej zabezpieczającej otwór w bakiście

Pomożecie ?

attachicon.gif gar.png

https://allegro.pl/oferta/odplyw-oslona-wentylacyjna-lezka-45mm-00521-12302581411 - tylko są różne rozmiary, musisz wybrać :)

Maciek

• 0

Robię rozpoznanie przed zakupem, jak oglądam na olx to właśnie 40 konne silniki są często w wersjach 3 lub 4 cylindrowych dlatego pytałem czy te większe się da przerobić bo mniejsze to wiadomo że mało opłacalne. Które firmy jeszcze miały w ofercie 4 cylindrowe, litrowe 40stki? Suzuki? Chodzi mi tylko o silniki na wtrysku. Koszt takiej przeróbki to głównie zrobienie mapy czy jeszcze coś? 

• 0

np w Hondzie 40 3 cylindrowej wystarczyło wyjęcie zaślepki.

To ciekawe - bo jak ja sprawdzałem ze cztery lata temu, to była zwężka w korpusie przepustnicy i trzeba by ją było wymieniać, bez pewności dalszych niespodzianek. A to spory koszt. Ale może w międzyczasie się coś zmieniło...

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka