Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Po ciężkich bojach „wybebeszyłem” stary pokład. Herex/Airex albo niedostępny albo ceny z kosmosu. Istnieją jakieś rozsądne kwotowo zamienniki? Myślałem o kupnie płyt polipropylenowych, po reklamach grubości od 5 do 10mm i oblaminowanie ich rowingiem szklanym. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z w.w materiałami i może coś podpowiedzieć? (Np jak przygotować płytę pp do laminowania, jakiej żywicy i utwardzacza używać)

post-69925-0-25804800-1665312942_thumb.jpeg

Edytowane przez stary_anona

• 0

@Stary... -Jeżeli się na tym nie znasz / nie robiłeś takich rzeczy to będzie Ci trudno / nie bierz się za to sam.

Do czego Ci Herex/Airex? - mam tego około metr kwadratowy. ale co chcesz tym wzmacniać? Czy to nie jest przerost formy nad treścią? W brew pozorom pasuje mieć doświadczenie w laminowaniu aby wlaminować Herex poprawnie aby spełniał swoje zadanie i ciężko to opisać w jednej poczytance.

Odnoszę wrażenie że sklejka spełni z powodzeniem Twoje oczekiwania.

​Żywicę kupowałem ostatnio na Alledrogo -komplet -żywica plus utwardzacz. Mowa o żywicy poliestrowej i tylko takiej używaj, nie mieszaj do tego w żadnej ilości żywicy epoksydowej.

Jeżeli ogarniesz temat z laminatem w środku łodzi to pewnie będziesz potrzebował jeszcze przemalować to dwa może trzy razy topkotem poliestrowym -załatw sobie żywice i topkot w jednych zakupach plus bańkę acetonu.

W daleką drogę się wybierasz ale dopinguję  ;)

• Like 1

• 0

@dzemik, na tym samym forum, na którym aktualnie się znajdujemy, dostałem już odp, ze materiały drewniane+laminat to prosta droga do kolejnego remontu za kilka lat, więc drążę ;)

Coś niecoś o laminowaniu wiem, latało się kiedyś z wałkiem przy śmierdzących od styrenu formach ;)

A dlaczego wykluczasz od razu epoksyd? Nie wyobrażam sobie napraw czegokolwiek punktowo lub pod linią wody używając właśnie poliestru. W zasadzie jego jedyną zaletą jest cena.

Także podstawowe know-how mam, szukam już tylko wariata który polipropylen łączył ze szkutnictwem i podpowie czy warto w to iść.

Edytowane przez stary_anona

• 0

@dżemik dlaczego nie epoksydową?

Pytam bo mam do pokrycia pokład basowy który wycinałem ze sklejki 18mm i chce go wzmocnić tkaniną szklaną i zabezpieczyć przed warunkami meteo, lakier jachtowy się nie sprawdził.

Zasada (generalnie) jest taka że żywice poliestrowe dobrze "trzymają się" z rodzimymi poliestrami, żywice epoksydowe również dobrze trzymają się poliestrów, natomiast kłopot może pojawić się gdy będziesz chciał wrócić do żywicy poliestrowej, ponieważ żywice poliestrowe słabo trzymają się epoksydowych.

Jeżeli świadomie wchodzisz w żywice / farby epoksydowe czy poliuretanowe to -OK ale (raczej) jako ostatnia warstwa.

W szkutnictwie używa się jeszcze żywic winyloestrowych miedzy żelkotem a laminatem poliestrowym. Właściwie za pomocą tej żywicy można by wrócić z epoksydu na poliester, poza tym ma bardzo dobre właściwości osmotyczne.

Jeżeli wymalujesz epoksydem jako ostatnią warstwę, będzie OK.

• 0

@dzemik, na tym samym forum, na którym aktualnie się znajdujemy, dostałem już odp, ze materiały drewniane+laminat to prosta droga do kolejnego remontu za kilka lat, więc drążę ;)

Coś niecoś o laminowaniu wiem, latało się kiedyś z wałkiem przy śmierdzących od styrenu formach ;)

A dlaczego wykluczasz od razu epoksyd? Nie wyobrażam sobie napraw czegokolwiek punktowo lub pod linią wody używając właśnie poliestru. W zasadzie jego jedyną zaletą jest cena.

Także podstawowe know-how mam, szukam już tylko wariata który polipropylen łączył ze szkutnictwem i podpowie czy warto w to iść.

Obawy przed łączeniem drewna z laminatem są logiczne. Nie mniej jednak, cenione stocznie używają sklejki do wzmacniania konstrukcyjnego pawęży, pokładów oraz do wypełnienia i wzmocnienia kila. Bywają (widziałem) tacy "giganci" którzy używają płyty OSB -tego nie komentujemy...

Mimo wszystko do w/w łodzi użył bym sklejki, ale jak masz "ciśnienie" na herex to też może znaleźć zastosowanie.

Epoksyd wykluczyłem ale nie definitywnie  :) Cała łódź jest wykonana z poliestru i tego bym się trzymał. Środek wykończył bym również topkotem poliestrowym, natomiast kadłub od strony wody (można / dobrze by było / ale nie koniecznie) wykończyć właśnie epoksydem albo poliuretanem.

@Stary... sam nie wiem czy "słusznym i sprawiedliwym" dla tej łodzi jest wysoce kosztowny remont który może oscylować w wartościach zakupu nowej łodzi, czy przyzwoite doprowadzenie jej do stanu użytkowego. Sam musisz jakiś kompromis wybrać.

• 0

@dzemik, z racji ze chce mieć łódkę dla siebie i na lata, warto wydać trochę więcej. Zwłaszcza, że tak solidnie wykonanej szalupy dzisiaj mogę już nie dostać. A porywam się na kompleksowy remont ponieważ zależy mi na wędkarskich modyfikacjach w pokładzie, tj długie bakisty, livewell, gniazda do foteli i po prostu lubię sobie coś samemu podłubać.

Kadłub od zewnątrz to najpewniej temat na przyszły rok, ale będę drapał żelkot do stanu który umożliwi odmalowanie poliuretanem.

Mógłbyś jeszcze napisać gdzie dostałeś Herex, jeśli cena będzie niższa niż w sklepie modelarskim (tam mnie zabiła) to jeszcze raz rozważę, ale na pewno do budowy pokładu będę chciał używać czegoś co nie zgnije.

• 0

@Stary... sam wiesz czego chcesz, piszesz że doświadczenie jakieś masz, wiesz czego się bać, zakres robót rozkładasz bezpiecznie w czasie, czyli wiesz co i jak robić  :) .

Co do Herexa: -dzwonił bym po stoczniach (w ubiegłym roku kupowałem w jednej z augustowskich stoczni -były to paski o wymiarach ok. 100cm na 8cm o grubości 8mm). Z Twoich wypowiedzi wnioskuję iż interesuje Cię bardziej płyta.... -dzwoń po Augustowie, Giżycku, Ostrudzie i paradoksalnie w Robczycach koło Dębicy mamy kosmiczną stocznie -od niej bym zaczął. 

• 0

Po ciężkich bojach „wybebeszyłem” stary pokład. Herex/Airex albo niedostępny albo ceny z kosmosu. Istnieją jakieś rozsądne kwotowo zamienniki? Myślałem o kupnie płyt polipropylenowych, po reklamach grubości od 5 do 10mm i oblaminowanie ich rowingiem szklanym. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z w.w materiałami i może coś podpowiedzieć? (Np jak przygotować płytę pp do laminowania, jakiej żywicy i utwardzacza używać)

Zamawiałem wiosną w Surfpol-u cena była spoko w porównaniu do innych punktów.

• 0

Witajcie dobrzy Ludzie.

Będę niebawem posiadaczem swojej pierwszej łódki SilverYacht405 i całkowicie brak mi orientacji co do sposobu prawidłowego montażu (mocowania) wszelakich akcesoriów (uchwyty na wędki, echosonda itp) do poszycia łódki. Łódka z laminatu, dwupłaszczowa. W jaki sposób, jakimi wkrętami, czy używać dodatkowo kleju lub silikonów?

Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam Paweł z Kielc.

• 0

Wkręty/śruby wyłącznie z kwasówki, silikon lub sikaflex jako klej i uszczelnienie otworu jak najbardziej.

Poniżej znajdziesz sporo informacji o mocowaniach różnych rzeczy na łodzi, oraz sposobach i patentach użytkowników.

http://jerkbait.pl/topic/74513-przechowywanie-w%C4%99dek-na-pok%C5%82adzie-%C5%82odzi/

http://jerkbait.pl/topic/60235-monta%C5%BC-przetwornika-na-%C5%82odzi-rufa-czy-bocznie/

http://jerkbait.pl/topic/147028-monta%C5%BC-silnika-dziobowego/

Jeśli jest jeszcze możliwość poproś producenta o wzmocnienie sklejką od spodu, typowych miejsc mocowania  (knagi, uchwyty, wiosła itp), szkutnik wlaminuje sklejkę w poszycie, tym sposobem wszelkie wkręty będziesz wkręcał w sklejkę a nie jedynie w cienki laminat.

Edytowane przez drChlubicz

• 0

Witajcie dobrzy Ludzie.

Będę niebawem posiadaczem swojej pierwszej łódki SilverYacht405 i całkowicie brak mi orientacji co do sposobu prawidłowego montażu (mocowania) wszelakich akcesoriów (uchwyty na wędki, echosonda itp) do poszycia łódki. Łódka z laminatu, dwupłaszczowa. W jaki sposób, jakimi wkrętami, czy używać dodatkowo kleju lub silikonów?

Witaj Paweł.

Jeśli masz wizje, co i gdzie chciałbyś mieć zamocowane to porozmawiaj z producentem żeby zamontował Ci to na etapie produkcji, czyli przed połączeniem w całość dwóch płaszczy. Zaoszczędzi Ci to kosztów jak i czasu. Chyba, że masz zacięcie do majsterkowania to wtedy jak słusznie zauważył kolega @drChlubicz tylko kwasówka i sikaflex

• 0

Jestem przeciwnikiem wiercenia łodzi dlatego stosuje inne rozwiązania. Przetwornik montuje na 3 przyssawkach rammount. Kabel od przetwornika do echa idzie w uchwytach (łapkach) naklejanych na rufie i w zależności od pomysłu w środku łodzi albo na górnej części burty. Echo powiesisz na relingu za pomocą kuli 1,5 cala (ekran echo do 9 cali), ramię łączące ekran z kulą i podstawa w zależności jak ma być wysoko, daleko. Kabel zasilania albo prowadzisz w środku (między płaszczami) i robisz szybko złącze wewnatrz na burcie albo z bakisty rufowej wyprowadzasz kabel przez otwór. Stojak na wędki możesz powiesić na relingu.

Inny patent na przymocowanie przetwornika to podstawa do ekranu echosondy z kulą 1,5 cala przykręcona na rufie a sam przetwornik na łączniku , wtedy masz możliwość ustawiania głębokości zanurzenia przetwornika i zdejmowania co by nie ukradli. Łapki do kabla do kupienia w Castoramie - mają dwustronne naklejki, jak przykleisz na czystą powierzchnię to trzyma 2 lata. 

Edytowane przez CORNEL

• 0

Witajcie dobrzy Ludzie.

Jeśli chodzi o uchwyty na wędke to najlepiej mocować na reling, znajdziesz takie zestawy na olx. Co do przetwornika, jak chcesz zamontować w laminacie, to jedynie lekki przetwornik np. od Raymarine Dragonfly 4.3, sam tam miałem i nie było problemu. Od lepszych echo przetwornik będzie za ciężki, nawet jak wwiercisz się idealnie, w tej kwesti najlepiej użyć blaszki nierdzewki wys np 15cm szer 5cm czy tam trochę większa, przykręcasz blache na 6 wkrętów i przed dociskiem Poxipol na całą blaszke i nie ma opcji, że woda się dostanie i dopiero przetwornik na tą blaszkę.

• 0

Można się wykazać twórczością i zrobić to mega solidnie tym bardziej ,że łódka będzie służyć długie lata.

Ja zrobiłem krok dalej i nie chciałem mieć  wkrętów tylko śruby. Zawsze można dociągnąć w przeciwieństwie do wkrętów gdzie po krótkim czasie otwór w sklejce jest coraz bardziej rozkalibrowany.

Pod sklejkę poszły wzmocnienia z zaaplikowanymi nakrętkami .Te dwa elementy z otworami to podstawy pod dulki.

Sześć elementów to pospawane elementy + podstawy do rolek ,które prowadzą linę do kotwicy. 

Duży trójkąt to wzmocnienie pod windę kotwiczną. A duży prostokąt to wzmocnienie pod pantograf.  

msg-208-0-57698400-1454670781_thumb.jpg

msg-208-0-84489100-1454670807_thumb.jpg

Potem ocynk i malowanie proszkowe 

msg-208-0-39355800-1454670830_thumb.jpg

msg-208-0-72526400-1454670890_thumb.jpg

I na końcu efekt włożonej pracy 

msg-208-0-76923000-1454670851_thumb.jpg

msg-208-0-25238900-1454670867_thumb.jpg

Oczywiście wszystko zamontowane przed złożeniem dwóch płaszczy łódki.

Edytowane przez M a r a s
  • Like 1