Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie i Panie powoli myślę nad zmianą pływadła z gumiaka na jakieś amelenium .

Doradźcie mi proszę ....

Generalnie w 95% czasu pływam sam głównie po małopolskich bajorach takich jak Rożnów czy Czorsztyn okazjonalnie odwiedzam krakowską Wisłę i czasami mam spontaniczne wypady nad zbiorniki typu Żarnowiec :)

Na Skylle (chociaż wersja 370 bardzo mi się podoba ) mnie nie stać ,po przestudiowaniu wątku skłaniam się najbardziej do poszukiwania Lindera sportsman 400.

Generalnie łódka musi być stosunkowo lekka gdyż większość czasu poruszam się na elektryku . Myślę ,że długość ok . 4 m była by dla mnie najbardziej optymalna . Natomiast bardzo zależy mi na stabilności takiej łajby bo u mnie z poczuciem równowagi jest dosyć słabo ...

Doradźcie mi proszę za jakimi modelami się rozglądać ?

• 0

Jak masz nadmiar gotówki  to zostaw sobie ponton ,  bo nie wszędzie dojedziesz do wody , chyba że Masz obcykane ,  że tam masz zjazd na przyczepę bo to jest bardzo duży problem . łódka wygodna , ale to spory ciężar z przyczepą  i  autko najlepiej napęd 4x4  , mnie już koledzy wyciągali , to miej na uwadze 

• 0

Jak masz nadmiar gotówki to zostaw sobie ponton , bo nie wszędzie dojedziesz do wody , chyba że Masz obcykane , że tam masz zjazd na przyczepę bo to jest bardzo duży problem . łódka wygodna , ale to spory ciężar z przyczepą i autko najlepiej napęd 4x4 , mnie już koledzy wyciągali , to miej na uwadze

Autko do ciągania mam :)

Niestety pan od podanych wyżej łódek dzisiaj nie odpowiadał ale po świętach wydaje się to normalne :)

Zmiana na łódkę dlatego że spędzam nieraz kilka dni na wodzie i chce mieć coś koniecznie z baklistami gdzie upycham wszelkie graty . Dlatego szukam łódki z takowymi lub do adaptacji . Ponieważ poruszam się głównie na elektryku to wydaje mi się że waga samej łódki nie powinna przekroczyć 150 kg .

• 0

Panowie i Panie powoli myślę nad zmianą pływadła z gumiaka na jakieś amelenium .

Doradźcie mi proszę ....

Generalnie w 95% czasu pływam sam głównie po małopolskich bajorach takich jak Rożnów czy Czorsztyn okazjonalnie odwiedzam krakowską Wisłę i czasami mam spontaniczne wypady nad zbiorniki typu Żarnowiec :)

Na Skylle (chociaż wersja 370 bardzo mi się podoba ) mnie nie stać ,po przestudiowaniu wątku skłaniam się najbardziej do poszukiwania Lindera sportsman 400.

Generalnie łódka musi być stosunkowo lekka gdyż większość czasu poruszam się na elektryku . Myślę ,że długość ok . 4 m była by dla mnie najbardziej optymalna . Natomiast bardzo zależy mi na stabilności takiej łajby bo u mnie z poczuciem równowagi jest dosyć słabo ...

Doradźcie mi proszę za jakimi modelami się rozglądać ?

Skylla już nawet nie sprzedaje 370, jest nowa wersja która ja wyparła- 390.

Ja pływam na 370 i jest super.

Ogólnie jak szukasz stabilnej łódki i lekkiej to będzie mega ciężko. Według mnie jedno wyklucza drugie.

Pływałem np. na Kimple 370 (alu)- waga faktycznie znacznie mniejsza (bo chyba 80kg), ale stabilności jej zdecydowanie brakuje.

Edytowane przez FoH ! Krzysiek

• 0

Porównywałem chyba wszystkie dostępne łodzie od 3,7 do 4,3m. Suche dane typu długość i masa. Romanopodobne łódki, gdy ludzi pisali o ich stabilności to 150-180kg wagi. Nie ma co się łudzić. Łódki typu marine lab są lekkie i fajne tylko do przepłynięcia i to przy dobrej pogodzie z miejsca a do miejsca b. Nie nadają się do łowienia jeśli komuś chodzi o stabilność. Zresztą kilka wątków temu dużo o tym pisali doświadczeni koledzy. Stabilna łódka musi ważyć. Tylko ponton jest stabilny przy dużo mniejszej wadze. Laminat czy alu to już tylko kwestia kasy. No i czy napęd elektro czy spalina. Lekkie aluminiowe łódki to kiepska alternatywa

Edytowane przez bassy
  • Like 1

• 0

A łodzie Kontra 350 ma bakisty jest stabilna i waga znośna. Sam rozważam zakup kontry 350.

Tez myślałem o contra ale odpadła głównie z tego powodu ze ma bardzo małą prawęż i nie ma możliwości powieszenia elektryka i małej spaliny , która jest dla mnie nieodzowna na Wiśle .

• 0

Pompę ustawiasz na najniższym punkcie pokładu -zwykle przy tylnej ławie / bakiście i na kątowniku przykręcasz do ściany w/w ławy / bakisty. Jeżeli ścianka jest cienka to skręcasz na wylot (śruba z nakrętką na jakimś uszczelniaczu), jak ścianka jest grubsza ze sklejką w środku to przykręcasz na wkrętach (nawiercasz, wstrzelasz uszczelniacz w dziurę i wkręcasz), albo w ogóle płaszczyznę kątownika przyklejasz na kleju / uszczelniaczu (na tzw. "sikafleksach") bez żadnych śrubków. 

• Like 1

• 0

Poszukuję jakąś podkładkę z twardej gumy albo poliuretanu między obejmę a reling, czy da radę takie coś dostać?

Po co Ci ta guma ? Jeśli chodzi o przekręcanie się uchwytu na relingu to z gumą będzie jeszcze gorzej- przerabiałem temat.

Edyta:

Teraz testuję druk 3D zobaczymy jak będzie się miał po sezonie w pełnym słońcu.

post-53326-0-24764600-1682695311_thumb.jpeg

post-53326-0-49644900-1682695511_thumb.jpeg

Edytowane przez Radbraw
  • Like 4