Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Widziałem kilka tych Kontr, całkiem fajna koncepcja. I wiem, że chłopaki z WOPR używają u mnie chyba już drugą, nie narzekają. 

Paweł, w tych pieniądzach jakie obecnie wołają za sam kadłub- cieżko znaleźć coś bezpiecznego pojemnego i ustawnego, a na tym mi najbardziej zależy. Sam kadłub 150kg, także jestem w stanie wywlec to z wody i z dzikiego slipu- za pomocą swego Fiata Sedici z protezą napędu na obie osie. 

• 0

W Irlandii na oceanie takie widywałem, oczywiście przybrzeżnie.

Pływałem kiedyś na 450tce z WOPRem moim po sądziedzku- nie bałbym się na przybrzeżnych wodach, wyższa burta, jeszcze większa stabilność , szerokość 180cm. Natomiast to zadaniowy sprzęt- do ratowania, patrolowania. Bezobsługowy i trudny do zniszczenia w warunkach normalnego użytkowania. I stąd mój wybór. 

• Like 1

• 0

Stoją 3 sztukie takie u mnie na marinie, niezły pancernik. Latają w wypożyczalni, klienci są w stanie spodzinę urwać w silniku, a to nadal całe.

ścianka 8mm grubości o ile pamiętam. 400tka ma  jednak z mego punktu widzenia jeden feler- woli duże silniki, ciężkie. Dwa pływaki dodane za pawężą i powoduje to, że rufa z wody wyskakuje przy obciążeniu pierdkiem 6km jak u mnie,  jest trym na dziób- zwłaszcza jak mam posadzoną dziobówkę. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

jaka to łódź ma tak skopaną pawęż, że trzeba silnik podnosić o 4 cm?

• 0

Nie ma "skopanej" pawęży. To Semper 380W. Wysokość pawęży ok. 395mm, więc silnik by wisiał w granicach tolerancji. Ale mój Mercury ma tylko jedną możliwość montażu śrub na przestrzał, które chciałem koniecznie i tutaj pojawił się problem - śruby wychodziły by na wprost półeczki wewnątrz łodzi, nie dało się ich zakręcić. Podwyższenie pawęży dało taką możliwośći i spowodowało wyzerowanie płyty antykawitacyjnej wobec dna

• 0

A ile ta łódź ma km dopuszczone?

Bardzo ładnie zrobione, tylko szkoda, ze nie pociągnęli do boków tą samą wysokością, byłoby mocniejsze i na dużym silniku jak raptownie będziesz cofał (co się czasem zdarza) to się może woda przelać bokami.

Oj sobie przypomniałem że masz 9,9 to spoko.

Hehehe tak ładnie zrobione a powinno być … na trytki  :D

Edytowane przez Qh_
  • Like 1

• 0

Bez nich np trudno mi sobie wyobrazić jazdę enduro i w ogóle wyścigi motocyklowe.

przy enduraku mam na stale zawsze z 20 trytek przy kierownicy. I na bieżąco muszę uzupełniać. :D 
Kiedys po dzwonie w kwalifikacjach ściga na wyścig odtworzyłem z trytek i taśmy na gada (też epokowy wynalazek).

Ale w wędkarskie i łodzi to poza instalacją raczej … nie używam. :blink: szok.

• 0

Mam takie pytanie :

Gdzie kupię ( nie wiem jak fachowo to się nazywa ) nakrętki prostokątne które wchodzą do szyny montażowej w Tangiri Ortis można w nie wkręcić śrubę ?

mozesz kupic w TANGIRI  ( jezeli masz duzo szczescia ) a jak ci sie nie uda kupic u nich to mozesz zrobic takie cos najblizszego magika slusarza  ( ja tak zrobiłem )

nie znalazłem takich na internecie gotowców do kupienia ( te systemowe np RAM  nie pasuja podobno )

• 0

macie to sprawdzone na lodzi tangiri ?

Jak kupiłem swoją (używkę) to gość miał w szynie włożone 6 takich nakrętek . Spytałem się skąd je ma na co odparł ,że od znajomego elektryka . Zatem trzeba takich poszukać w odpowiednim rozmiarze  ;) 

• 0

Jak kupiłem swoją (używkę) to gość miał w szynie włożone 6 takich nakrętek . Spytałem się skąd je ma na co odparł ,że od znajomego elektryka . Zatem trzeba takich poszukać w odpowiednim rozmiarze  wink.png

A tak z ciekawości co na takiej szynie instalujesz?