Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Juz po pierwszym pływaniu, na razie było bardzo grzecznie bo silnik dopiero na dotarciu. Łódka jest perfekt, naprawdę najlepsze coś w czym do tej pory siedziałem. Na 1/3 mocy już idzie ślizgu - troche więcej potrzeba na start bo strasznie zadziera mu dziób - nie wiem czy kwestia złego obciążenia czy trimu.. ale jak już wejdzie w ślizg... no miód :mellow: naprawdę bardzo wygodna, stabilna i zaskakująco szybka łódka.

3/4 mocy bo na dotarciu :D

• 0

Dzisiaj kolejne pływanie. Na początek w czasie wypakunku fala zabrała mój statek i dość bezradnie obserwowałem jak sobie spływa Shannon. Ale nie było źle i przepływający ponton zakumał związek między zabawnie porykującym i podrygującym grubasem na brzegu i dryfującą w dali łodzią i pomógł <_< później już miód - dość spora fala - zapowiadano do 3, więcej nie było ale fala długa i wysoka. Łódką pięknie sobie z nią radziła, przecinała jak się patrzy, choć druga osoba na dziobie na pewno zwiększy dzielność na fali. Pierwsze pomiary z GPSem - 42km/h... wydawało się ze będzie więcej, trzeba będzie przestroić silnik na 20hp <_< Pierwsza łódka która skacząc po fali nie serwuje sternikowi wiadrami wody z jeziora do degustacji :D

• 0

(...) dość spora fala - zapowiadano do 3, więcej nie było ale fala długa i wysoka. Łódką pięknie sobie z nią radziła, przecinała jak się patrzy, choć druga osoba na dziobie na pewno zwiększy dzielność na fali.

Chętnie zwiększę dzielność Twojej łodzi któregoś dnia. Jak mnie żona wypuści... :mellow:

• 0

Na minimalnych jest ok - prawie go nie słychać, na wrzuconym biegu obroty minimalne ledwo napędzają łódkę. maksimum.. nie wiem, zbyt długo nie próbowałem bo ciągle go docieram, ale jak się mu da w palnik na maxa to co pewien czas są pierdnięcia - albo odcina obroty zeby nie wyszły ponad max albo niedopala.. ale to jak się da do oporu. ładnie wkręca się na obroty, ładnie schodzi - nie gaśnie nie świruje jak poprzednia yamaha9.9. Ma inne brzmienie (choc yamachy nie pamiętam dokładnie) ale nie jest to irytujące.

A co do łodzi, no troszkę tej 15 brakuje mocy.. za jakiś czas może spróbuję ją oddławić do 18 czy 20hp, zeby zasuwała jeszcze trochę szybciej - myślę że z drugą osobą i sprzętem prędkość spadnie do 35km/h jak nie mniej.

• 0

witam!

co prawda wątek o łodziach - ale zapytam, w szczególności praktyków.

chce oddławic moja yamahę6hp w dwusuwie do 8hp.

z tego co się do tej pory dowiedziałem to muszę wymienić dysze w gaźniku i sciąglac dławik z wydechu.

chciałbym zapytać o stopień skomplikowania takiej operacji, bo wygląda na to że będę ją musiał wykonać samemu. nie mam w okolicy żadnego fachowca w tej materii. na razie zamówiłem książkę:

Clymer Yamaha outboards, 2-90 hp, 1999-2002 Repair Manual

ażeby się nieco rozeznac w budowie silnika zaburtowego, bo takowego jeszcze nie rozbierałem.

czy bo wymianie dysz regulacja gaźnika jest bardzo skomplikowana?

będę wdzięczny za wszelkie sugestie i rady.

pozdrawiam!

• 0

Na Twoim miejscu byłbym bardzo ostrożny, szczególnie jeśli chodzi o grzebanie w wydechu. Dwusuwy mają to do siebie, że nieumiejętne zmiany w układzie wylotowym mogą doprowadzić do zakłócenia zjawisk falowych w nim zachodzących i w rezultacie może być tak, że moc nie wzrośnie, ale apetyt na paliwo i owszem. Poczytaj co piszą w książce o której mówiłeś i dobrze byłoby poczekać też na @Tornado, jak już się nam na forum pojawi. Z tego co ja wiem to silniki dławione są głównie w układzie dolotowym, czyli jakaś zwężka między gaźnikiem a silnikiem. Z wymianą dysz też trzeba uważać, za dużo paliwa doprowadzi do pracy na zbyt bogatej mieszance szczególnie na niskich obrotach, można sobie z tym poradzić oddalając gaźnik od silnika przez dołożenie podkładki między króćcem gaźnika a silnikiem. Generalnie jest tak, że dwusuwy są podatne na zwiększenie mocy, oddławienie to jedno, ale bardzo ważne jest to co można poprawić w silniku, polerowanie kanałów dolotowych, wygładzenie krawędzi na połączeniach gaźnik-silnik i w kanale przelotowym ze skrzyni korbowej do przestrzeni nad tłokiem. To tyle w wielkim skrócie.

Pzdr.

• 0

Witam!

Mam taki sam silnik i sam odblokowywałem mu te 2 KM.

Silnik 6 KM ma 2 blokady. Pierwsza i najważniejsza to zdławienie wydechu a druga jest związana z dyszą w gaźniku.

Od serwisanta silników yamaha dowiedziałem się, że ta dysza jest mało ważna i że w ostatnich rocznikach tych silników dysze były identyczne w 6 i 8 KM.

Jeśli masz trochę pojęcia o mechanice i podstawowe narzędzia to sprawa nie jest bardzo skomplikowana.

Aby usunąć dławik w wydechu musisz się zaopatrzyć w uszczelkę pod blokiem silnika nr kat. 6G145113-A1 oraz uszczelkę pod wydech nr kat. 6G1-41133-A0, które po demontażu silnika powinieneś wymienić na nowe:

Z grubszych narzędzi potrzebne będzie wiertło fi25 do rozwiercenia tłumika.

Aby zdemontować tłumik należy:

1-zamocować silnik na stojaku

2-odpiąć przewody elektryczne wyłącznika zapłonu oraz ładowania (dobrze jest oznaczyć kolorami)

3-zdjąć element elastyczny z cięgna ssania

4-zdjąć cięgna od gazu

5-odkręcić 6 śrub M6 (na dole obudowy silnika)mocujących cały blok.

6-od góry wyjąć blok silnika razem z tłumikiem

7-zdemontować tłumik i rozwiercić zwężkę, która znajduje się dokładnie w połowie długości tłumika i brutalnie zmniejsza moc i moment silnika

8-złożyć silnik w sposób analogiczny do demontażu

podczas tych czynności należy zwrócić uwagę na siłę dokręcania śrób stalowych w aluminiowy korpus silnika - mi udało się urwać jedną śrubę mocującą silnik, a potem podczas próby wykręcenia urwanej części wykrętakiem, doszło do pęknięcia korpusu silnika.

Na szczęście pracuję w firmie gdzie spawa się wszystko, więc z naprawą nie miałem problemów.

Po demontażu korpusu silnika warto wyczyścić układ chłodzenia, który będzie na wierzchu (ja ze swojego wyskrobałem prawie pół szklanki błota.)

Jeśli się zdecydujesz na samodzielną prace to przeznacz na to kilka dobrych godzin czasu.

powodzenia

• 0

Witam!

Mam taki sam silnik i sam odblokowywałem mu te 2 KM.

Silnik 6 KM ma 2 blokady. Pierwsza i najważniejsza to zdławienie wydechu a druga jest związana z dyszą w gaźniku.

Od serwisanta silników yamaha dowiedziałem się, że ta dysza jest mało ważna i że w ostatnich rocznikach tych silników dysze były identyczne w 6 i 8 KM.

Jeśli masz trochę pojęcia o mechanice i podstawowe narzędzia to sprawa nie jest bardzo skomplikowana.

Aby usunąć dławik w wydechu musisz się zaopatrzyć w uszczelkę pod blokiem silnika nr kat. 6G145113-A1 oraz uszczelkę pod wydech nr kat. 6G1-41133-A0, które po demontażu silnika powinieneś wymienić na nowe:

Z grubszych narzędzi potrzebne będzie wiertło fi25 do rozwiercenia tłumika.

Aby zdemontować tłumik należy:

1-zamocować silnik na stojaku

2-odpiąć przewody elektryczne wyłącznika zapłonu oraz ładowania (dobrze jest oznaczyć kolorami)

3-zdjąć element elastyczny z cięgna ssania

4-zdjąć cięgna od gazu

5-odkręcić 6 śrub M6 (na dole obudowy silnika)mocujących cały blok.

6-od góry wyjąć blok silnika razem z tłumikiem

7-zdemontować tłumik i rozwiercić zwężkę, która znajduje się dokładnie w połowie długości tłumika i brutalnie zmniejsza moc i moment silnika

8-złożyć silnik w sposób analogiczny do demontażu

podczas tych czynności należy zwrócić uwagę na siłę dokręcania śrób stalowych w aluminiowy korpus silnika - mi udało się urwać jedną śrubę mocującą silnik, a potem podczas próby wykręcenia urwanej części wykrętakiem, doszło do pęknięcia korpusu silnika.

Na szczęście pracuję w firmie gdzie spawa się wszystko, więc z naprawą nie miałem problemów.

Po demontażu korpusu silnika warto wyczyścić układ chłodzenia, który będzie na wierzchu (ja ze swojego wyskrobałem prawie pół szklanki błota.)

Jeśli się zdecydujesz na samodzielną prace to przeznacz na to kilka dobrych godzin czasu.

powodzenia

witam!

o to właśnie mi chodziło - wielkie dzięki. rozumiem że nie ruszałeś dyszy? regulacja gaźnika była dla mnie potencjalnie najtrudniejszą sprawą. mój silnik to model 07 z 2006 roku.

dzięki za podanie numerów katalogowych uszczelek - zaraz je sobie zamówię i poczekam na deszczowy weekend. dam znać jak zakończę operacje.

jeszcze raz wielkie dzięki.

ps.

rozumiem że poniższe uszczelki są do wymiany? (7,10)

post-329-1348914079,9295_thumb.jpg

• 0

Dyszy w gaźniku nie ruszałem, w twoim roczniku powinna być ona identyczna jak w 8KM.

Uszczelki nr 7 i 10 zamawiałem na podstawie tego samego katalogu co ty i u mnie uszczelka nr 10 była błędnie opisana (inny kod)

Prawidłowy kod podałem ci wyżej i jest on poprawny, ale dla pewności skonsultuj się ze sprzedawcą i ustalcie z rysunkiem w ręku, które konkretnie uszczelki ma ci dostarczyć.

• 0

Jeśli chodzi o falę - myślę ze tak, bez problemu szła pod metroą, większa nie będzię jej chyba groźna, choć warunkiem druga osoba na dziobie. Dzisiaj albo w weekend sprawdzę.

Gdybym miał kupować jeszcze raz i miał ze 2 tyś e więcej to kupiłbym 445 z 25konym silnikiem - więcej miejsca, cieższa, można by już w 3 osoby łowić. 25hp nie gasło by tak pod obciązeniem.

• 0

W ubiegłym roku korzystałem z przedłużki rumpla dł. 120cm na Crescencie 470. W sumie siedzisz blisko 2m dalej od rufy i samotne pływanie staje się normalne, bez karykaturalnego zadzierania dziobu. Oczywiście jest inaczej ze sterowaniem, trzeba przedłużyć zrywkę itd. ale to drobiazgi. W Szwecji dodatkowo musisz obserwować wodę - jeśli dziób zaslania - prosisz się o wielkie kłopoty.

Bardzo mnie interesują wiosła ponieważ mam pewien system podłogowego mocowania wędzisk i lubię trolling bez smrodu i wibracji. Tempo 4-4,5 km/h też powinno być przy tak lekkiej łodzi bezproblemowe. Jednak trzeba sprawdzić. Pozdrawiam,

• 0

I nie dało się popływac na wiosłach - mocny wiatr i fala - nawet nie próbowałem, wolałem bezpiecznie na silniku, ale jak się tylko uspokoi...

To dość lekka łódka, nie powinno być problemu z pływaniem na niej na wiosłach, tym bardziej ze są dość długie