Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dzisiaj mieliśmy prazygrywkę do projektu Gniew oceanu :mellow: , czyli zrzuciliśmy się na zatoce...

Start i finish nie najlepszy - był odpływ i do wyboru ręczne zrzucanie albo ryzyko zakopania landa i czekania na przypływ.

Start całkiem niezły - fala 60-80cm, ale długa, morska więc pływało się bez problemu, łódka spokojnie dawała sobie radę.

Pierwsze pollocki i makrele już na 5-6m, na 12m całkiem rozsądnie się łowiło, a dodatkowo bez stresu można było ryby wypuszczać - odpływały zamiast być rozdziobane przez mewy. Dzisiaj przynętą dnia były muchy makrelowe - brania tylko na nie, gumy i pilkery olane zupełnie. Najdziwniejsze ze mimo wiatru prąd był tak silny że z 1,5km/h dryfowaliśmy pod wiatr. Przez to trudno było sprowadzić przynętę dodna i dopiero w okolicy 100g zchodziło do dna na 12m pod łódką, 60 odfruwała bez kontaktu :mellow: Dzień wyjatkowo udany

A i sprawdziliśmy - z 2osbami po 100kilo, ok 40kilo sprzętu i ok 50 kilowym silnikiem płynie na wiosłach słabo... samemu może bedzie lepiej??

• 0

Kabinka też jest w miarę wygodna:

No i oczywiście prędkość, nie mierzyłem dokładnie ale będzie coś około 50 km/h.

Miłym zaskoczeniem okazało się również b. małe zanurzenie tej łódeczki, przy obecnym stanie wody razem z rodziną wyszliśmy z SUM'a na 20 cm wody, oczywiście na pagajach i z podniesionym silnikiem :D

Pozdrawiam

post-549-1348914124,0501_thumb.jpg

• Like 2

• 0

@biosteron, rejs w górę Bugu jest przewidziany na następny sezon, także w razie czego będziesz miał gości :D

Miło by było,jestem za :D,wiec do siego roku,tak najlepiej do końca czerwca bo potem niżówka.No chyba że będziesz spływał gdzieś z góry rzeki.

• 0

Gacopyrz, ma klimat ta łódeczka :D Fajny syn! Łowca przygód rośnie :D

Maciejowaty - gratulacje ... super łódź. Kiedy organizujemy zlot wiślanych pychówek?

Agrabi - jest porządek :D Ja mam tylko porównanie jak się płynie Lundem i Rangerem po fali. Różnica jest niesamowita. Ranger płynie jak czołg ale na zawieszeniu jakiegoś poduszkowca. Wrzucę jeszcze dzisiaj kilka łodzi z wyjazdu.

Pozdrawiam

Remek

• 0

Agrabi - jest porządek :D Ja mam tylko porównanie jak się płynie Lundem i Rangerem po fali. Różnica jest niesamowita. Ranger płynie jak czołg ale na zawieszeniu jakiegoś poduszkowca. W

Pozdrawiam

Remek

No tak, przy 115 kucach to większość wędkarskich łódek zachowa się jak poduszkowiec :D

• 0

Agrabi - bo tam się nie uzywa słabych silników - z prostej przyczyny -> nie mają czasu na pyrkanie od miejscówki do miejscówki. Przepływają dziesiątki kilometrów dziennie więc muszą błyskawicznie przemieszczać się między miejscówkami.