Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Zalezy jaka lodz. Klasyczna a nawet laminatowa rzeczna pychowka nie jest skonstruowana z mysla o plywaniu w slizgu.

Dokladnie...w sumie wedkarzowi nie chodzi o to, zeby plywac z predkoscia 40 i wiecej km/h.

Zeszta na Wisle to moglby byc, zwlaszzca okresami spory problem... <_<

Gumo

• 0

Witaj Szewer twój silnik fabrycznie ustawiony jest na śruby 4 łopatowe Ty masz nie typową trzy łopatową stąd możesz mieć straty uciągu, mimo że masz wiekszy skok od zalecanej, ale powierzchnia łopat nie daje Ci tyle ciagu co proponowana 4 łopatowa

tak podaje producent dla twego silnika.

1] S/kurzschat 9,1/4x9

2] L/langer schaft 9,1/4x8

3] x/exstralanger schaft 10x7,5/8

Musisz gdzieś pożyczyć i sprawdzić jak masz taką możliwosć.

Pozdrawiam Tornado

• 0

No to fajnie ,bo niema nic gorszego jak oglądać gołą rufę.Ja bym chętnie w Mietkowie swoją tak zostawił na stałe.Ale to niemożliwe do puki nie powstanie tam jakaś strzeżona Marina,mimo to że stoi tam kilkadziesiąt łodzi przez cały sezon ja nie spałbym po nocach.

• 0

Pietia bardzo ładna łódeczka. Gdybyś miał więcej zdjątek szczególnie kadłuba od dołu był bym bardzo wdzięczny za możliwość ich obejrzenia.

Jestem na etapie robienia kolejnej berci może to by mi pomogło w uzyskaniu dobrego kształtu. Pozdrawiam.