Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

I jakie masz osiągi z tym silnikiem i sprzętem widocznym na zdjęciach ? Gdzie i jakie akumulatory masz zamontowane ?

Juz jestem mam male przestoje internetowe:)

No wiec z tym co jest na zdjeciach calosc z jedna osoba polecialo 38km/h (aku w przedniej bakiscie 40kg,drugie aku ok 5kg)

Obecnie mam 2x40kg aku ale jeszcze nie sprawdzalem ile poleci .

• 0

Nowa zabawka od tego roku.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Tomek, a jak ten cayman w charakterze kotwicy się sprawuje?

Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Tomek, a jak ten cayman w charakterze kotwicy się sprawuje?

Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka

Hej,

Sprawuje sie ok ,czasem potrafi app rozlaczyc ale pomimo tego silnik pozostaje na wczesniej ustawionym funkcji np.kotwica.

Najgorsze jest brak mozliwosci funkcji ktowicy z poziomu pilota,tylko przez app.

Poszukaj bylo o tym silniku tu na forum.

• 0

Mieliśmy Crescenty 440 zdaje się na Gamleby. Świetna łódka. We dwóch i masą gratów ślizg po chwili i 33-35 km/h. 15 HP Tohatsu.

Crescent to faktycznie świetne łódki. Ale na Gamleby były chyba Crescenty 415. Ja miałem takiego samego na ZZ i faktycznie przy 15HP Yamaha w ślizg wchodził dosyć wolno.

Kolega ma to teraz z 20HP albo nawet 25HP i jest dużo lepiej. Mocy nigdy za dużo, oczywiście w granicach wytrzymałości pawęży - aktywne bezpieczeństwo i po co męczyć silnik.

W ww. wypadku te +5HP lub 10HP pawęży nie zagraża (bo chyba w tych Crescentach max producenta to 15HP - moim zdaniem dla tej łódki za mało).

A obok mnie w Trzynastce na ZZ stały dwa 465 Trader - oba chyba z 50HP na pawęży.

• 0

Jaki silnik pcha tego Semperka 

U mnie wiekszość zbiorników strefa Ciszy ale zastanawiam się nad Spalinką na dalsze wypady.Narazie pływał pod mercury 3,5 to 2 osoby +masę gratów 9-10km/h.Też szukam opinni jak to popłynie pod większym motorkiem.Może ktoś posiada podobną łódke z większym silnikiem?

• 0

U mnie wiekszość zbiorników strefa Ciszy ale zastanawiam się nad Spalinką na dalsze wypady.Narazie pływał pod mercury 3,5 to 2 osoby +masę gratów 9-10km/h.Też szukam opinni jak to popłynie pod większym motorkiem.Może ktoś posiada podobną łódke z większym silnikiem?

W Lutym kupiłem łódkę  podobną 3.20 , mam elektryka 55 MK  , totalny brak czasu łódka jeszcze nie widziała wody  :(  nie wiem jak popłynie na tym silniku  , ale chcę kupić spalinę 6 km i ciekaw jestem ile szybciej popłynie od silnika 3.5 , z tąd  było moje pytanie widząc Twoją łódkę bez silnika