Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

W warunkach garażowych ciężko o zdjęcie w całej okazałości ale na wiosnę zrobię jakieś zdjęcie plenerowe.

Nie impregnowałem i nie zamierzam. Wyznaję teorię: iż jeżeli teak nie wchłania wody to i oleju nie wchłonie a jedynie stworzy ślizgawkę. Chyba że w przyszłym roku zmienię zdanie.

• 0

dżemik super to wygląda postarałeś się  .

Nie wiem jak zachowuje się  teak  bez impregnatu .

Lakier pewnie przez rok by się  porysował i lipnie by to wyglądało .

Ja  pokłady z sklejki polakierowałem i wypolerowałem  dwuskładnikowym super lakierem a i tak 

ślady po piachu pozostają .

Olejowanie bardziej podkreśliło by kolor drewna ale to moje domysły jak napisałem nie znam się . 

Bardzo fajnie to wygląda i jak napisałeś ,, parkiet na łódce .''  

Naturalnego drewna żadne tworzywo nie zastąpi .

Edytowane przez Tabor

• 0

A porywam się na kompleksowy remont ponieważ zależy mi na wędkarskich modyfikacjach w pokładzie, tj długie bakisty, livewell, gniazda do foteli i po prostu lubię sobie coś samemu podłubać.

Kadłub od zewnątrz to najpewniej temat na przyszły rok, ale będę drapał żelkot do stanu który umożliwi odmalowanie poliuretanem.

Witam Cię "stary_anona", mógłbyś pokazać jakieś fotki z przebudowy, mam taką Wandzie po różnych przejściach i interesuje mnie jakie rozwiązania stosujesz.

Pozdrawiam

• 0

Nie wiem czy dobre miejsce na to pytanie, pływanie z "niską" sterówką przy większych prędkościach przy niższych temperaturach ? Nawet jeśli zwolni się do 35-40km/h to przy dłużsej trasie i tak czuć zimny wiatr. Jak sobie radzicie, co ubieracie na głowę ? Czapka, komin, kaptury nic nie dają, czoło i uszy najbardziej obrywają, najlepiej byłoby mieć kask lub zestaw do nurkowania na twarz  :lol: Tak jak w którymś Perch Pro Julian. Jaki macie na to patent, Polak zawsze coś wymyśli.

• 0

Podeślesz jakiś link. W internecie jest masa tego, a znam Ciebie skądś to obstawiam, że masz to już dobrze przetestowane :D

Google narciarskie niestety nie osłonią czoła. Chyba najlepsza opcja to te do paintballa, są dość wysokie i chyba nachodzą na uszy

może coś takiego https://allegro.pl/oferta/maska-gogle-okulary-narciarskie-narty-snowboard-13208798156

• 0

Pany wigry 355 starczy silnik 6km aby to jakoś pchało? Czy minimum te 10?

Miałem podpięty 7km 2t. Maksymalna prędkość w pojedynkę to 14km/h, we dwóch 10 to już max. Teraz kupiłem 20km 4t ale jeszcze nie testowałem, liczę na jakieś 40-45

• 0

Miałem podpięty 7km 2t. Maksymalna prędkość w pojedynkę to 14km/h, we dwóch 10 to już max. Teraz kupiłem 20km 4t ale jeszcze nie testowałem, liczę na jakieś 40-45

U mnie przy 20km Wigry śmiga 40-42 km/h niezależnie czy 1 czy 2 osoby.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Nie wiem czy dobre miejsce na to pytanie, pływanie z "niską" sterówką przy większych prędkościach przy niższych temperaturach ? Nawet jeśli zwolni się do 35-40km/h to przy dłużsej trasie i tak czuć zimny wiatr. Jak sobie radzicie, co ubieracie na głowę ? Czapka, komin, kaptury nic nie dają, czoło i uszy najbardziej obrywają, najlepiej byłoby mieć kask lub zestaw do nurkowania na twarz [emoji38] Tak jak w którymś Perch Pro Julian. Jaki macie na to patent, Polak zawsze coś wymyśli.

W grudniu zakładam polarową kominiarkę i na to czapkę. Ewentualnie czapka żeglarska z membraną z decathlonu. Twarz smaruję maścią z witaminą A. Musi być tłusto. Jak nie pada, to da się tak pływać. Przy lekkim śniegu albo marznącym deszczyku polecam gogle narciarskie. Czapeczki z włóczki to krótka droga do infekcji zatok.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka