Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Uh,

Przyczepka skończona, dziś wiało ostro więc jeszcze nie przetestowana.

Warto zadać sobie trochę trudu i zbudować taką przyczepkę samemu, wychodzi dużo taniej :D

Na zdjęciu Infomedia HSD-360

Super przyczepa. Sam się biję z myślami żeby samemu zrobić przyczepkę bo te gotowe są koszmarnie drogie. Ponton mam od tego samego dostawcy tylko mniejszy. Jeśli to nie problem to czy nie mógłbyś podzielić się planami takiej przyczepki i podzielić radami dotyczącymi budowy?

• 0

mam pytanko bo mam dylemat, zastanawiam się nad zakupem pontonu WATS-a 320 a łódką 310-330cm. Łódka wodowana by była na przystani, ale mianowicie jakiej prędkości mogę się spodziewać na łodzi przy 4 konnym silniku, bo nie zamierzam póki co kupować innego. Z czasem mam zamiar nabyć jednostkę o mocy 10 km a z tego co widziałem większość łódek do 2000 zł nie ma przystosowanej pawęży na taką moc. Po pontonie wiem czego się spodziewać.

• 0

img0053ch.jpg

img0051zzt.jpg

zdjecie0101k.jpg

img0179ss.jpg

img2565zf.jpg

Solar 360.Pływałem na niej dwa sezony.Bardzo wdzięczna łódka,doskonale sprawowała się zarówno na rzece (Wisła, jak i na zaporówkach).

Jest bardzo wygodna gdy się pływa w dwie osoby.Pomimo niskich burt na  stosunkowo wysokiej fali zachowuje się bardzo stabilnie.

Kilka dni temu sprzedana :(

Teraz nadszedł czas na jej większego brata z tej samej stoczni :)

Edytowane przez arti-zander