Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

W tej łodzi martwi mnie jedna rzecz, mianowicie pozycja za sterem. Nie przymierzałem się do takiej łodzi i nie oglądałem z bliska ale sądząc po zdjęciach siedzisko sternika jest strasznie nisko i bardzo blisko burty. jeśli się mylę to mnie poprawcie.

Jeśli jest tak jak pisałem wyżej to pozycja za sterem będzie niewygodna i nienadająca się do trollingu poza tym usytuowanie sternika przy burcie powodować będzie przechyły łodzi.

To takie moje spostrzeżenia wynikające tylko i wyłącznie z analizy zdjęć tej łodzi.

Edytowane przez paawelek83
  • Like 1

• 0

a mnie zastanawia 1 rzecz... 90% producentów łodzi wedkarskich podaje, że ich łodzie mają kategorię certyfikatu C. Byłem dziś na targach wiatri woda w Gdyni i dlaczego był tam tylko jeden wystawca z tego segmentu hornboats wystawiony na wodzie do pływania testowego? i na dodatek do niego była kolejka zaintersowanych. Czy może jest podział certyfikatu C na papierze i w rzeczywstości?  Bo tak szczerze patrząc na warunki na wodzie jakie tu panują to... solidna łajba i twardy tyłek :D

Pozdr. Michał

Edytowane przez Michał81

• 0

a mnie zastanawia 1 rzecz... 90% producentów łodzi wedkarskich podaje, że ich łodzie mają kategorię certyfikatu C. Byłem dziś na targach wiatri woda w Gdyni i dlaczego był tam tylko jeden wystawca z tego segmentu hornboats wystawiony na wodzie do pływania testowego? i na dodatek do niego była kolejka zaintersowanych. Czy może jest podział certyfikatu C na papierze i w rzeczywstości?  Bo tak szczerze patrząc na warunki na wodzie jakie tu panują to... solidna łajba i twardy tyłek :D

Pozdr. Michał

Długo nie zabierałem głosu co prawda nie w tym wątku , ale ty kolego z uwielbieniem tej swojej łodki na " H" już naprawdę przesadzasz w każdym wątku gdzie piszę łódż ty zawsze masz najlepszą więc niech ci służy przez kolejnych x lat , ale naprawdę odpuść troszkę ten marketing, zrób zdjęcie pokaż łajbę i tyle 

Edytowane przez pabik
  • Like 1

• 0

No wiec za sterem siedzi sie po prawo, wyskosc w moim przypadku gdy siedze to idealnie opieram łokiec o burtę(mam 180cm)

co do trolla to i tak ciężko trollować z reki majac i kierownice i manetke do obsługi - wiadomo manetka nie odbija jak rumpel

za to do podglądania echa pozycja jest bardzo dobra

post-54071-0-69630500-1407155319_thumb.jpg

Edytowane przez janih

• 0

Wrażenia na razie bardzo dobre, co bym zmienił? hmm mam praktycznie wszystko co można by domówić z drugiej strony dopiero 13h wypływałem wiec ciężko się wypowiedzieć - pokład słoneczny naprawdę fajna sprawa gdy żonę zabrałem:)

co do prędkości - śruba jest ciut za duża 15 cali - silnik wkręca się do 4300 tylko i idzie 43km/h za to w 4 osoby wchodzi w ślizg(2kobiety,2nas), muszę zamówić inna śrubę tylko jaką?rozmiar mniej to +200 obrotów?

12/13 cali?

post-54071-0-41244100-1407220317_thumb.jpg

Edytowane przez janih

• 0

Nie do końca to tak z tymi obrotami. Jak do swojej założyłem 15 to obroty były na poziomie 4300-4500. Z 11 5/8 x 13 jest +/- 5500, a już z 10 3/8 x 13 jest 5800. Najlepiej zapytaj Krzysztofa ( FB ). Zapewne pływał na swojej łódce z różnymi silnikami więc najlepiej doradzi...

• 0

Pozatym to nie Polska, przyjelo sie porownywac ryby zlowione za granica do krajowych, nawet sa proporcje ustalane, w mysl tendencji forumowych, taka lajba w Polsce  jest odpowiednikiem takiej.... czyli zaden rarytas :)

Pływałem kiedyś bardzo podobną ale z jedną różnicą - nie miała ławki.

• Like 1