Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dziś test 10km dwu suwa łódka ABC385 2 osoby (prawie jak 3) akumulator+ kotwa 10kg+ dodatkowo elektryk i majdan wędkarski i 25km/h.

Wcześniej pływałem sam ale prędkości nie mierzyłem ale wydaje mi się że powyżej 30 było lekko. Tu widać że brakło paru koni do wagi całego dobytku. Ale wydaje mi się że prędkość jak do ciężaru jest w miarę przyzwoita ale 15 kuni to by było to :) 

Co mnie zdziwiło że bardzo szybko się zbiera dosłownie kilka metrów i łódka jest już "ślizgu"

Przy okazji pytanie może ktoś ma namiary na specyfikacje silników mariner bo jest to dość trudny model mariner 10 magnum i bardzo mało jest informacji o tym silniku. Interesuje mnie max zużycie paliwa na godz. żeby nie obudzić się z ręką w nocniku ;)

• 0

Witam dzis ja dodam pare fotek mojej łodzi więc to tak River fox 420c 

<a href=https://zapodaj.net/0f86e075a1a57.jpg.html>DSC00124.JPG</a>

<a href=https://zapodaj.net/4a54aa033a361.jpg.html>DSC00127.JPG</a>

<a href=https://zapodaj.net/bbc9de3aca37b.jpg.html>DSC00129.JPG</a>

Powiem tak Solo leci max 43km na h w 2 osoby zależy od drugiej osoby ile waży ale tak max do 40 w 3 leci juz 33-35 km na h 

myslalem ze bedzie ciasno w 3 osoby ale bez problemu da rade wiec nie jest taka ciasna i to też zależy kto jak woli .

Pozdrawiam

• Like 2

• 0

Zalety:

1. W tej cenie do 4 tys. jedna z lepszych łódek,

2. Stabilność na wodzie,

3. Jakość wykonania (estetyka),

4. Wysoka burta ( dla mnie wadą w 90% jerkuję)

Wady:

1. Max moc spaliny 10 KM ( dlatego sprzedałem),

2. Potrzeba 0,5 m wody, aby swobodnie zwodować,

3. Brak możliwości jednoczesnego zamontowania na pawęży spaliny i elektryka,

4. Przednia bakista nie mieści akumulatora z ciekłym kwasem (kształt trójkąta).

Edytowane przez ptychoo
  • Like 1