Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Obejrzałem Twój piękny nabytek i nasunęło mi się pytanie:

Nie chciałeś sobie zamontować dodatkowego wyposażenia? tj. fotele obrotowe, lub chociaż  wstępnie przygotować łódkę pod fotele? :)

Myślałem ale po rozmowach z Krzysztofem doszedłem do wniosku że takie coś mi wystarczy.

• 0

Witam oto moja najnowsza łódeczka zastąpiła taką samą tylko że miałem możliwość kupna z wyższą burtą i pawęż na stopę L.

Na plus jest to że lepiej zachowuje się na fali a minusy to że cięższa i auto ma ciężej jednak stawia większy opór przy transporcie. Próba była ale we trzech każdy +100kg i plus graty wędkarskie to wynik max 23km/h.

Romana 430x180 jeszcze nie do końca uzbrojona :)

post-55406-0-61457200-1465483070_thumb.jpg

post-55406-0-19487000-1465483123_thumb.jpg

post-55406-0-42728200-1465483192_thumb.jpg

post-55406-0-02887700-1465483252_thumb.jpg

post-55406-0-46516400-1465483312_thumb.jpg

• Like 2

• 0

Witam oto moja najnowsza łódeczka zastąpiła taką samą tylko że miałem możliwość kupna z wyższą burtą i pawęż na stopę L.

Na plus jest to że lepiej zachowuje się na fali a minusy to że cięższa i auto ma ciężej jednak stawia większy opór przy transporcie. Próba była ale we trzech każdy +100kg i plus graty wędkarskie to wynik max 23km/h.

Kto jest producentem łodzi?

Wysłane z mojego LG-H525n przy użyciu Tapatalka

• 0

Ładna klasyka... jak będziesz przy sposobności to wstaw fotkę z wody

... te gumolity to nie moje klimaty -ale wiem o co chodzi ;)

Obejrzałem Twój piękny nabytek i nasunęło mi się pytanie:

Nie chciałeś sobie zamontować dodatkowego wyposażenia? tj. fotele obrotowe, lub chociaż  wstępnie przygotować łódkę pod fotele? :)

Nie rozumiem potrzeby zakładania foteli obrotowych do łodzi. Zasadniczo nie lubię w ogóle foteli obrotowych przy biurkach, wolę zwykłe drewniane krzesło. Krzesło obrotowe w łodzi to jak piąte koło u wozu, to taka pseudo wygódka. Na każdej ławce było by mi wygodniej, a najczęściej łowię siedząc na dziobie.

Edytowane przez dżemik

• 0

Nie rozumiem potrzeby zakładania foteli obrotowych do łodzi. Zasadniczo nie lubię w ogóle foteli obrotowych przy biurkach, wolę zwykłe drewniane krzesło. Krzesło obrotowe w łodzi to jak piąte koło u wozu, to taka pseudo wygódka. Na każdej ławce było by mi wygodniej, a najczęściej łowię siedząc na dziobie.

Może właśnie dlatego, że najczęściej łowisz siedząc na dziobie, nie widzisz potrzeby posiadania fotela obrotowego.

Dla mnie podparcie lędźwi przy dłuższym pływaniu daje dużą różnicę (czyt. zero bólu pleców) w porównaniu do takiego pływania bez fotela z podparciem.

A obrotowość przydaje się wtedy, gdy np. kierując silnikiem i trolując, nie możesz siedzieć równolegle do kierunku płynięcia, tylko musisz być nieco skręcony na krześle "w lewo-tył".

• Like 1

• 0

Ładna klasyka... jak będziesz przy sposobności to wstaw fotkę z wody

... te gumolity to nie moje klimaty -ale wiem o co chodzi ;)

Chyba mało pływasz...

Ja mam 195 wzrostu i po 3h siedzenia na ławce kręgosłup prosi o morfine... Ławki na łódkach są niskie i kąt między piszczelami a udami jest ostry i powoduje masakrę..

Siedzę na fotelu kolana są pod kątem 90 stopni, opieram plecy o oparcie i mogę siedzieć podczas łowienia bez problemów.

• 0

moim zdaniem fotel to fajna sprawa.  Jak widać skoro zagościł na łódkach to coś w tym jest :) tylko po co na siłę Kolegę do tego przekonywać   może ma konkretną łódkę i dla niego jest to zbędny dodatek :)

Ot -cała esencja...

Jeszcze dodam "pięć groszy" od siebie

-na jednej miejscówce stoję ok. pół godziny i przepływam gdzieś indziej. Chyba że biorą to wtedy i tak nie boli.

-czy płynę na wiosłach czy na silniku to dyski między kręgami i tak, i tak odpoczywają

-najważniejsza (tak myślę :) ) sprawa -jak się siedzi to się siedzi prosto i kręgosłup nie boli. Dotyczy to siedzenia na łódce, na pieńku przy ognisku, w kościele, na parapecie czy na końskim grzbiecie.

Wcale nie upieram się z siłą maniaka. Kolega wyżej napisał  (racja jest jak dupa, każdy ma swoją )

• Like 1

• 0

"jak się siedzi to się siedzi prosto i kręgosłup nie boli".

No właśnie - to jest esencja również - jeśli masz tak wyćwiczony kręgosłup, że jesteś w stanie siedzieć do 10 godzin prosto, to gratuluję i zazdroszczę. Ja nie mam i po to fotel, aby dał odpocząć plecom.

Edytowane przez marcinesz

• 0

a tak z ciekawości co Cie przekonało, że jednak lepiej bez foteli ?? (jeśli można spytać)

(nie mogę już edytować posta wyżej)

Czas jaki będę pływał, rzadko będą to pełne dniówki, a raczej krótkie wypady.

Kolejna kwestia to $, a w zasadzie to ich brak ;)

• 0

Czas jaki będę pływał, rzadko będą to pełne dniówki, a raczej krótkie wypady.

Kolejna kwestia to $, a w zasadzie to ich brak ;)

też zapytam o $,

jaki był koszt dodatkowy za przygotowanie możliwości zamontowania 2 foteli ? ale bez foteli tak żeby sobie drogi na przyszłość nie zamykać ?

• Like 1

• 0

też zapytam o $,

jaki był koszt dodatkowy za przygotowanie możliwości zamontowania 2 foteli ? ale bez foteli tak żeby sobie drogi na przyszłość nie zamykać ?

Cennik do tej łodzi znajdziesz na stronie, ja zdecydowanie przekroczyłem swój wstępny budżet więc zdecydowałem się tylko na niezbędne wyposażenie.

http://www.fox-boats.com/f-420/konfiguracja/1