Skocz do zawartości
  • 0

Nasze łodzie

Kuba Standera

Pytanie

Witam

Pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku, tym razem o łodziach, widzę że na forum jest wielu użytkujących własne łodzie i myślę że moglibyśmy się wymieniać ciekawymi rozwiązaniami, rozwiązywac wiele problemów jakie są z tematem łodzi zwiazane. Zawsze ktoś już coś przerabiał i wie jak to rozwiązać, nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Wcześniej posiadałem typową irlandzką łódkę - szklaka :mellow: , 19 stóp długości, z silnikami najpierw hondy 5hp (pomyłka przy tak dużej łodzi) a póżniej yamahy 9,9 (oba były 4suwowe). Łodka dobra do łowienia na muchę - bardzo powoli dryfowałą na wietrze, dodatkowo dosyć dzielna na wzburzonych wodach - z Ramayem wychodziliśmy przy wietrze dochodzącym do 60km/h (tak przynajmniej podawał serwis meteo) i.... udawało sie wrócić. Jednak całkowity brak wygód, oraz niedostosowanie do potrzeb łowienia szczupaków (brak siedzeń, wysokie burty, mała stabilność boczna) spowodowały że pożegnałem się z tą łodzią i zacząłem szukać czegoś innego.

post-236-1348913576,4002_thumb.jpg

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Zostało jeszcze tylko zrobić serwis silników, spakować sprzęt i 1-go startujemy ;) , jakby był ktoś chętny to mam jeszcze wolne miejsce na pokładzie. 1.06 godzi 4.00 Barkowice ( wystarczy zabrać dobry humor, kiełbaskę na grilla i zapał do wędkowania )

post-63092-0-55053500-1558439744_thumb.jpeg

• Like 4

• 0

o 4 na wodzie nie bedzie miejsca dla takiej krypy  :D  :D  :D  :ph34r:

właśnie pracuje nad bazuką, żeby zrobić sobie miejsce i na tych co będą sandacze wyciągać za grzbiet  .... także będzie taranem i oj przepraszam nie wyhamowałem zablokowała mi się manetka proszę Pana :)  :)   :) 

• Like 1

• 0

Ile kosztuje oklejenie takiej łodzi?

Jeszcze kosztów dokładnych nie znam, robi mi to firma po sąsiedzku - jak będę wiedział dokładnie to napiszę priv.

Dlaczego u nas każdy robi tajemnicę ile coś kosztuje ? Potem sprzedawcy walą "po rogach", bo działa "tylko nie mów nikomu". W stanach chcę sprawdzić ile kosztuje śruba do mercurego w ich sklepie lub amazon to sprawdzam u nas jest hasło 'dzwoń po cenę'.. ehh..

• Like 3

• 0

Dlaczego u nas każdy robi tajemnicę ile coś kosztuje ? Potem sprzedawcy walą "po rogach", bo działa "tylko nie mów nikomu". W stanach chcę sprawdzić ile kosztuje śruba do mercurego w ich sklepie lub amazon to sprawdzam u nas jest hasło 'dzwoń po cenę'.. ehh..

jaka tajemnica 2900 za całość, ze zdarciem poprzedniego oklejenia.  Wykonane na  foliach  KPMF z laminatem i nadrukiem safex, z uszczelniaczem krawędzi. 

• 0

Sprzedawałem w tym roku starą łódkę , bo kupiłem nową   :D  i chciałem przepisać numery łódki  na kolegę ,  niestety powiedziano mi że , tak się nie da  i kolega musiał sobie wyrobić nowe numery . Zostawić komuś swoje numery nie polecają ,  bo w razie kłusownictwa  po numerach właściciela numerów będą ścigać  , teraz panie nawet ,, żonie się nie wieży ,,  :P  tak mi powiedziano 

• Like 1

• 0

Zostało jeszcze tylko zrobić serwis silników, spakować sprzęt i 1-go startujemy ;) , jakby był ktoś chętny to mam jeszcze wolne miejsce na pokładzie. 1.06 godzi 4.00 Barkowice ( wystarczy zabrać dobry humor, kiełbaskę na grilla i zapał do wędkowania )

Pięknie odszykowana łódka , kolega też  mnie zaprasza ,  ale jak pomyślę jak ta woda wygląda to mi się słabo robi  . Kolega teraz łódkę kupioną ode mnie  , dwa razy malował farą na glony . Latem to nie woda tylko ZIELONA ZUPA   :(  , Jak Chcesz mieć taką ładną  łódkę to czeka Cię niezłe mycie po każdym pływaniu   :D

• Like 1

• 0

Pięknie odszykowana łódka , kolega też  mnie zaprasza ,  ale jak pomyślę jak ta woda wygląda to mi się słabo robi  . Kolega teraz łódkę kupioną ode mnie  , dwa razy malował farą na glony . Latem to nie woda tylko ZIELONA ZUPA   :(  , Jak Chcesz mieć taką ładną  łódkę to czeka Cię niezłe mycie po każdym pływaniu   :D

No mam nadzieję, że z tej folii będzie dobrze się zmywać, jakoś w zeszłym sezonie udało mi się ją utrzymać w przyzwoitej czystości, ale masz rację po każdym przyjeździe mycie z glonów ...

• 0

Dzisiaj kilka godzin wybebeszałem kable na łodzi. Wie ktoś do czego służą te bajery? Od tej wtyczki idą dwa przewody w okolice silnika, Mercury optimax 75. Ta skrzynka to w ogóle nie mam pojęcia, ma jednak trochę wspólnego ze stacyjką, jednak tej wiązki jeszcze nie wyprułem :)

post-65218-0-59749600-1558807226_thumb.jpgpost-65218-0-84394700-1558807214_thumb.jpg

• 0

Dzisiaj kilka godzin wybebeszałem kable na łodzi. Wie ktoś do czego służą te bajery? Od tej wtyczki idą dwa przewody w okolice silnika, Mercury optimax 75. Ta skrzynka to w ogóle nie mam pojęcia, ma jednak trochę wspólnego ze stacyjką, jednak tej wiązki jeszcze nie wyprułem :)

gps do monitoringu?

Edytowane przez Tapirro

• 0

A ja juz odebralem :)

Wigry 355

Jedno plywanie na ten moment, ale jestem wiecej niz zachwycony.

Mega stabilna, w każdym detalu dopracowana. Super rozkład bakist.

Na jedną osobę więcej niż komfortowo, na dwie bardzo wygodnie.

Z silnikiem haibo m150 o mocy 70lbs przy silnym wietrze przy jednej osobie ok 6,5 - 7,5 km/h w zależności gdzie się stoi.

Silnik ten ma nietypowy wtyk. Mily Pan producent wykminil taką puszkę na kabel z wtyczką, która juz wiem ze sprawdza się bardzo dobrze.

IMG-20190607-182402.jpg

IMG-20190607-204944.jpg

IMG-20190607-205000.jpg

• Like 5

• 0

Czy ja nie wspomniałem, że Wigry jest przemyślane i dopracowane w każdym calu?  :lol:

Pan tak przykleił, że jest wygodnie - rybę można położyć pod miarką ale również na szybko przyłożyć i wyrzucić do wody bez leżakowania na łódce.

Jestem jeszcze na etapie różowych okularów w stosunku do tej łódki i jej wykonania /nawet miejsca przyklejenia miarki :blink: /, więc wybaczcie moje jej uwielbienie.

Ale celowałem w starą, sprawdzoną i dopracowaną już przez lata konstrukcję.

Stąd wciąż żyję nadzieją, że się nie zawiodę.

IMG-20190609-081934.jpg

A okoń ten przywalił w Piga 20 cm zbrojonego w JEDNĄ kotwicę  :)

Edytowane przez Drac
  • Like 2