Skocz do zawartości

Rzeka Wkra

abarth7

Rekomendowane odpowiedzi

Trzy lata temu też oglądałem działki nad Wkrą i Biebrzą. Ale ostatecznie zdecydowałem, że jak już, to kupię sobie nad Bugiem, który ma dla mnie szczególne znaczenie.

Nad Wkrą się miło chodzi, gdy mam zaczep, to najczęściej wyciągam roślinę, a nie jakąś szmatę, czy bandaż.
Plusem jest też szybko dojazd, bo trzymiesięczna córka mocno ograniczyła mi czas wolny.

Wkurza mnie tylko widok miejscowych ładujących wszystko do wora.

Edytowane przez korol
  • Like 2

Poświęciłem wczoraj kilka godzin na obłowienie starych miejscówek w Borkowie, efekt wyprawy to 4 klenie i jelec. Rozmiarówka niestety słaba. Dwie ryby całkiem krótkie i dwie w przedziale 25-30. Bardzo dużo brań i wyjść do smużących wytworów AL, jednak głównie to też były ryby do 30cm. Z większymi rybami kontakt raczej rzadki, jedno nie wcięte piekielnie mocne branie w rynnie na głębiej prowadzonego wobka z jajkiem + spad jednego prawdopodobnie jaśka 40+. Ogólnie rzecz biorąc bardzo miły wypad, jednak cokolwiek dało się zrobić do 10ej, później pojawiły się kajakowe pielgrzymki....i jak padają pytania "gdzie pana spławik" to trochę się odechciewa....:)

Woda rzeczywiście bardzo niska i o dziwo jak na moje oko bardzo mętna - następna wyprawa już na pewno nie w weekend i nie w tych rejonach. Czas wybrać się w górę Wkry...

Pozdrawiam,

Malcz

• Like 1

Wczoraj dwa splywy od szczypiorna do pomiechowka ,lapanie w dryfie

Splywalismy dwa razy od 7-12,30 i 15-19.30

W pierwszym splywie lapalem grubiej 7cm guma wolfram zlapalem dwa szczupaki ok 30 i 55 oraz klenia 30cm(troche bylem w szoku ze na taka gume klen;p) tesciu bo we dwoch plywalismy w pierwszyn splywie szczupak 65cm . Drugi splyw to obrotowkinr 2 i male gumki to ja szczupak ok 30cm cztery okonie 18-23 i jaz 34cm a tesciu tylko dwa okonie . Kontroli brak niestety bo paru miejscowych mogło szalec

liczylem troche na bolenie ale nawet ataku nie uswiadczylem

fotki klenia i jazia mam ale minimum forumowe ciut nie spelniaja

Edytowane przez Spawciu

• 4 miesiące temu...

Od 2017 zakaz zabierania i posiadania brzany złowionej na wodach OC PZW, tzn. także na Wkrze. A także zmniejszony limit wagowy do 3 kg w ciekach okręgu od listopada do marca.

Edytowane przez wsumierybak
  • Like 15

• 1 miesiąc temu...

Teraz jest duży stan wody po ubiegłotygodniowych opadach znacznie utrudniający, jak uniemożliwiający, połów ryb. Jeżeli chodzi o połowy - w mojej ocenie brak porozumienia z OM PZW oraz całodniowa, letnia turystyka kajakarska spowodowały oczywiste szczególnie w dolnym odcinku rzeki zmniejszenie presji na tej wodzie przez grupę wędkarzy tzw. białkowych. Jest to niewątpliwie zbawienne dla rybostanu. Wydaje się, że najbliższe lata będą dobrymi latami muchowo - spinningowymi, mówię o kleniu i szczupaku. Przydały by się "normalne" zimy, pomagające w tarle szczupaka. Ja wczoraj słyszałem z "wiarygodnych ust" o 100+, weekendowym C&R zebulcu w rejonie Gromadzyna. Jeszcze tylko ten Pomiechówek kole w oczy.  

• Like 4

NIe tylko Pomiechówek, mnie najbardziej kole w oczy skorumpowana decyzja i pozwolenia dot budowy tamy w Gutarzewie  . Z tego co wiem ten sam typek,który ma tamę w  Bolęcinie . Ma układy skoro może sobie budować spiętrzenia gdzie mu się tylko podoba. Podnosi ,upuszcza stan wody na Wkrze kiedy chce. To chore ! Żeby jedna osoba decydowała o stanie wody w rzece ? Jak mu trzeba prądu to "se" upuści wody jak nie to nie upuści . W jakich chorych czasach my żyjemy ?!?!

Chore dopiero będą, jak minister wprowadzi w zycie swoje projekty.

Likwidacja zarówno generalnej jak i niższych szczebli dyrekcji ochrony środowiska. Zabranie możliwości występowania jako strona w postepowaniach administracyjnych organizacjom przyrodniczym i ekologicznym, czy choćby lokalnym społecznościom.

O wszystkim będzie decydował urzędnik bez wymaganych badan wpływu inwestycji na środowisko...

• Like 2

Kasa się musi zgadzać ? Trzeba korzystać i być nad woda jak najczęściej - za kilka lat nie będzie uklei w wodzie ....Ręce opadają .

Kolejna tama powstaje i cisza nikt nic nie mówi nie piszę , najbardziej zagorzali obrońcy rzeki siedzą cicho - jasne jeśli bedzie można przy okazji wypromować sprzedawany sprzęt to cykną jakiś filmik i wrzucą na Yt. Oklejeni po uszy w naklejki i reklamę swojego produktu - czyli będzie akcja ratujmy rzekę i poprawmy sprzedaż tak tylko przy okazji :(

Naprawdę Panowie , stoję czasem nad tą rzeką i płakać mi się chce - gdy widzę co się tam wyrabia . Naprawdę i nie wstydzę się tego przyznać ...

Polecam obejrzeć filmik Remika z CF o tytule "jak zabić rzekę". Jeden z nielicznych ,który mądrze gada - a przy tym pozytywny gość.

Naprawdę daję do myślenia. Osobiście to teraz widzę na "swojej" rzece .

Edytowane przez "Paweł"
  • Like 6

• 4 tygodnie później...

Od 3ech lat opłacam składkę OC. Chłopaki wiedzą co robią,zarybiają,dbają o wodę,są częste kontrole i efekty też widać.

W tym roku , chcę iść w Twoje ślady :) . A to jak się gospodarzy  OC , tylko utwierdza mnie w słuszności takich decyzji. :rolleyes:

Edytowane przez pisarz
  • Like 2