Skocz do zawartości

Rzeka Wkra

abarth7

Rekomendowane odpowiedzi

Po zmianie godła na czapce mojego imiennika już wiadomo http://wkra-fishing.pl/otwarte-ogolnopolskie-zawody-spinningowe-klen-wkry-2019/

Kogo z forum będzie można spotkać?

Przydałby się dział z zawodami i informacjami o nich?

Mam zamiar się wybrać o ile uda się zapisać. Z Łaskarzewa wybiera się około 10 osób. Z Sobolewa chyba z 5. Tydzień później Kleń Bzury. Też nie jest daleko Edytowane przez cobrax

• 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...

Byłem, widziałem i nawet chwilę łowiłem.

Impreza bardzo fajna, bez większej spiny jak to bywa na zawodach z łodzi.

Jako sponsorzy z pewnością pojawimy się w przyszłym roku.

Rybek trochę było. Największy kleń 47cm, jaź 36cm, okoń 39cm.

Wygrał zawodnik z największym kleniem i czymś tam jeszcze. Niedługo mają pojawić się wyniki więc będzie można sobie zobaczyć co i jak.

Na pierwszym miejscu Petro-Spin (ok 1300 pkt.) , na drugim Centrum Wędkarstwa a na trzecim Barwena.

Impreza fajna, koleżeńska, jeden w szpitalu, przyłów jesiotra itp.

Organizacja na najwyższym poziomie choć tak duża lista startujących mocno przedłuża imprezę. O 7-mej zbiórka, od 8-30 łowienie do 15-30! także w tej lampie z nieba można było dostać udaru. Tu trzeba przyznać, że organizator w pakiecie startowym dał chustę Mikado i było to strzałem w 10-tkę co niejednemu tego dnia zaoszczędziło spalonej skóry.

Mając małe dzieci trochę mieszane uczucia czy rzeczywiście takie święto należy przeznaczyć na zawody szczególnie, że obok był kościół i mijaliśmy się z całymi odświętnie ubranymi rodzinami choć trzeba przyznać, że organizator o samych zawodnikach mocno pamiętał i rozwieszał jajka z przynętami a także rozlosowywał na koniec.

Trochę ryb padło, dużo pojedynczych kleni i jazi ale także okoń 39cm! Zwycięzca wygrał kleniem 47 cm + jeszcze coś miał a najlepsze że od połowy zawodów krążyła plotka o kleniu 54cm ;)

Cała impreza super, jedyne co to zbiórka powinna być najpóźniej o 6 przy tej ilości zawodników. Najwięcej ryb padło rano i tak naprawdę brania były od 8-30 do 10-00 potem na chwilę ruszyło się po 12-nastej.

O 15-30 skończyliśmy łowienie ale praktycznie zakończenie rozpoczęło się o 17-30 i trwało do prawie 19-nastej !  W normalny dzień byłoby to super ale w taki świąteczny każdy chciał już do domu. Oczywiście czas podliczania wyników pozwolił na wiele wspólnych rozmów przy stolikach i żarciu.

Co do moich rybek to na treningu fajnie: były klenie 40+, jazie...na samych zawodach szczęścia już tyle nie było: 2 klenie z czego jeden 27cm a drugiemu zabrakło 2 mm aby był liczony...dodatkowo jak poleciałem kawałek zmierzyć komisyjnie klenia pod 30-cm to po powrocie w mojej miejscówce stał już wędkarz i za chwilę wyciągnął jazia 34 cm...ale bardzo porządny, przeprosił, pogadaliśmy, ja mu poświadkowałem rybę i to jest właśnie koleżeńska atmosfera...z ryb jeszcze to przyłów mikro świnki dobrze zapiętej i kilka puknięć....niestety niedoleczone przeziębienie kończy się tym, że po takich całodniowych zawodach leżę teraz już z grypskiem.

Na wodzie żadnych oznak żerowania ryb, klenie nie zbierały. Niby ciepło ale noce zimne i jeszcze Wkra nie zdążyła pokazać swoich możliwości bo ryba dopiero idzie z dołu. Przed rybkami trzeba było się chować co pokazał już trening i brodzące jak to nazwaliśmy "bombki" przy tym już niskim stanie wody powodowały całkowity zanik brań...

Wiem,że zdjęcie klenia pod 30-ci nie łapie się w regulamin ale to tak poglądowo ( dla miarki) ;)

Oczywiście nie zabrakło fajnych nagród dla zwycięzców i a także tych wielu konkretnych rozlosowanych ;)

Trening:

post-56006-0-36722400-1555932078_thumb.jpg

Zawody:

post-56006-0-90014400-1555932108_thumb.jpg

post-56006-0-65623700-1555932137.jpg

post-56006-0-17846000-1555932160_thumb.jpeg

Edytowane przez Bartek MIKAS
  • Like 5

• 2 tygodnie później...

....z kleniami słabo, woda brudna...dwa były ale za bardzo nie ma się czym chwalić....za to na miejscówce kleniowej buszował boleń...skapitulował w drugim rzucie.

+/-70 bo mierzony na wariata, ryba w mega kondycji. Na lekkim sprzęcie dała w kość...

post-53156-0-93340300-1556735565_thumb.jpg

Pozdrawiam,

malcz

P.S. kajakarze docierają co raz wyżej....

• Like 5

• 4 tygodnie później...

Panowie,

jak stan rzeki powyżej Bolęcina? Woda w korycie? Bardzo trącona?

Na Borkowie wg. IMGW 144, ale nie bardzo mam orientację jak to się ma do odcinków w górę rzeki.

U góry 198 i mocno opada . Stan średni , na 100% w korycie

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

• Like 2