Skocz do zawartości

Rzeka Wkra

abarth7

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwszy wypad na zero, czego się spodziewałem.

W pierwszym miejscu po 300 metrach na spodniobutach miałem

ze dwadzieścia kleszczy.

Wchodzenie do wody nie daje nic, nie odpadają, trzeba je ręcznie odstrzelić.

Mało komfortowe łowienie.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Jadę jutro pierwszy raz nad Wkrę, cel oczywiście kleń. Wytypowałem sobie przyujściowy odcinek od pomiechówka, czy to dobre miejsce na tą porę roku?

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Właśnie też jestem ciekaw jak ryby migrują w samej Wkrze - rzeki mogą mieć różne specyfiki, głębokości itp. myślę, że różnie może sprawa wyglądać na tej samej wodzie w zależności od konkretnego roku... Na Wkrze najczęściej łowię ok 30 km od ujścia i trochę nie wierzę, by np. kleń z tych okolic spływał do Narwi skoro jest dużo dobrych zimowisk, są spokojne dołki na rzece, jest wolno płynąca głębsza woda... Jakie są Wasze spostrzeżenia co do Wkry? 

• Like 2

Nigdzie nie spływa. Zimuje w pobliżu letnich miejscówek. Miejsca zimowania nie muszą wcale być głębokie. Często są to burty porośnięte olchami, które nieco zacieniają wodę albo zwałki, nawet te niepozorne. W jednym powalonym drzewie może mieszkać dużo kleni. Nawet zimą ryby patrolują przyległe do zimowisk płycizny.

• Like 5

Byłem wczoraj na Wkrze. Miał być grany tylko Pomiechówek ale ze wzgledu na padajacy chwilowo śnieg i przenikająca polarna wilgoć wyszła wycieczka od Pomiechówka wzdłuż rzeki do Borkowa. Oczywiście samochodem z postojami na parę rzutów lub obserwację wody. Dużo świetnych miejcówek, wiele nachylonych drzew, miejscami skarpy. Cód malina.

Bez brania i nawet życia nad woda nie zobaczylem. Widać,że pogoda zrobila swoje w porównaniu z poprzednim tygodniem. Powtórzę tą wycieczke jak sie zrobi cieplej tylko nie wiem czy się da polapać bo kajaki stoją już nad rzeką i wygladają jak sprzęt wojskowy czekajacy na bitwę...

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

• Like 3

Byłem wczoraj na Wkrze. Miał być grany tylko Pomiechówek ale ze wzgledu na padajacy chwilowo śnieg i przenikająca polarna wilgoć wyszła wycieczka od Pomiechówka wzdłuż rzeki do Borkowa. Oczywiście samochodem z postojami na parę rzutów lub obserwację wody. Dużo świetnych miejcówek, wiele nachylonych drzew, miejscami skarpy. Cód malina.

Bez brania i nawet życia nad woda nie zobaczylem. Widać,że pogoda zrobila swoje w porównaniu z poprzednim tygodniem. Powtórzę tą wycieczke jak sie zrobi cieplej tylko nie wiem czy się da polapać bo kajaki stoją już nad rzeką i wygladają jak sprzęt wojskowy czekajacy na bitwę...

Moim zdaniem trzeba walczyć...nawet jeśli aura nie sprzyja, widać w innych wątkach, że klenie biorą i da się je skutecznie łowić...oczywiście każda rzeka ma swoją specyfikę i na 100% nie działają te metody i przynęty które zadziałają za 3-4 tygodnie. Jednak z tego co mówisz, wynika że są gotowi idealnie na za 24 dni, czyli zostały tak na prawdę 3 tygodnie spokojnych prób...chociaż pewnie jak trafi się cieplejszy weekend przed majówką to ruszą wcześniej...

• 2 tygodnie później...

Ja byłem. Sprawdziłem kilkanaście miejscówek na odcinku od młyna do mostu w Jońcu. Nie odnotowałem śladów jakiegokolwiek życia. W zeszłym roku już o tej porze klenie waliły w bzyki aż miło, szczupłe już wytarte, a na niektórych rafach już szalały bolki. Jest wyraźnie za zimno jak na Wkrę (oczywiście moje zdanie).

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Ja byłem. Sprawdziłem kilkanaście miejscówek na odcinku od młyna do mostu w Jońcu. Nie odnotowałem śladów jakiegokolwiek życia. W zeszłym roku już o tej porze klenie waliły w bzyki aż miło, szczupłe już wytarte, a na niektórych rafach już szalały bolki. Jest wyraźnie za zimno jak na Wkrę (oczywiście moje zdanie).

Czyli trzeba jechać :) Edytowane przez malcz
  • Like 1

Byłem 11 kwietnia jeden klenik +/-35cm, wcześniej przed świętami ładne dwa klenie ale w porównaniu z poprzednim rokiem gdzie w połowie marca się klenie łowiło pięknie to jest M A S A K R A i tylko foty z nad innych rzek drażnią oj bardzo....

albo my nie umiemy, biorę i to pod rozwagę  :D  :rolleyes:

W dniu dzisiejszym na 4h godzinny wypad w okolice Cieksyna i Borkowa zero kontaktu z rybą, jedyne wodne stworzenia jakie ujrzałem to kaczki. Być może miał na to wpływ chłód, który nadszedł oraz porywisty zimny wiatr - uważam podobnie jak daniel.gajkowski , że "[...]Jest wyraźnie za zimno jak na Wkrę[...]". No cóż, co robić w końcu kwiecień plecień. Miejmy nadzieję, że maj wraz z pozostałymi miesiącami będą bardziej udane.

Stan wody pooowoli się obniża.

Poniżej dzisiejszy ogólny widok rzeki Wkry - fot. 1 Cieksyn, fot. 2 Borkowo.

post-72431-0-29909600-1619118697_thumb.jpg

• Like 1

Nie sądzę żeby było za wsześnie...może być za wcześnie na regularne łowienie, ale teraz to kwestia znalezienia metody i przynęty na teraz. Nie istotne, liczą się godziny spędzone nad rzeką - tego zazdroszczę. Mi niestety drugi tydzień z rzędu wypad nie wypalił...

P.s. miałem kiedyś fajną ryby pod tym drzewem w Borkowie, niestety wygrała.

Pozdrawiam,

Malcz

Ostatnio na kamieniach i przelewach nic nie było za to na zakręcie ze spowolnieniem koszykowiec wyjął klenia 44 cm...nie ma jeszcze życia na wodzie ... sprawdzilem pewne miejscówki o tej porze dodatkowo na Bzurze i nizinnej Skrwie i to samo...lód zrobil swoje i pomimo czasowego słoneczka rybki nie chcą sie pokazywać...za to można spotkac spore jazie i bolenie w odnogach typu rów melioracyjny...pewnie dużo wyższa temperatura wody...no nic...czekamy...

• 2 tygodnie później...