Skocz do zawartości

Rzeka Wkra

abarth7

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, Wkra podlega pod PZW Ciechanów.

Możesz wykupić 1 dzień - 45 zł, 3 dni - 90 zł lub 7 dni - 180 zł.

Poniżej link z danymi do przelewu ->

https://18.pzw.pl/strefa-wedkarza/skladki-i-oplaty-na-ochrone-i-zagospodarowanie-wod-obowiazujace-w-okregu-pzw-w-ciechanowie-w-2025r/skladki-i-oplaty-okresowe

A można wykupić 3dni, ale nie ciągiem - tylko wpisać w jakich dniach planuje się łowić?

• 3 miesiące temu...

Takie zachowania należy piętnować i nazywać dokładnie tak jak zachowanie tego najzwyklejszego złamasa i hoja jakich jeszcze sporo jest niestety ... Niestety tylko wysokie, podkreślam wysokie kary pieniężne odwrócą ten proceder.

To raczej nie żadne nawozy tylko rzeka wylała zalewając łąki i zielsko które przy tych upałach zaczęło gnić i robić gnój. Podobna sytuacja jak na Bugu swego czasu. Jakiś czas temu widziałem posty w necie że rzeka wylała więc by pasowało. Na mierzei też to samo na rowach i rzekach się dzieje teraz. Wkra ma niski współczynnik spływu wody latem bo bardzo zarasta.

• Like 1

https://www.onet.pl/informacje/onetwarszawa/katastrofa-ekologiczna-na-wkrze-wojewoda-zwolal-zespol-zarzadzania-kryzysowego/kveqzw1,79cfc278

Tu inne źródło i wyniki jakich się spodziewalem. Tyle tam mogło żyć....widać że rzeka jest nie do uratowania.

Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka

Takie samo(wszystko na to wskazuje) zjawisko, jak teraz na Wkrze, wystąpiło w 2020 roku na Tyśmienicy i Krznie - https://www.wios.lublin.pl/sniecie-ryb-w-tysmienicy/

Jeśli dobrze pamiętam, w 2012 roku na Tyśmienicy również wystąpiła przyducha, spowodowana wysoką wodą, procesami gnilnymi i wysoką temperaturą. Wtedy była jeszcze bardziej intensywna.

Moim zadaniem wystąpiło to co jest najczęstsze na naszych rzekach.Co roku mamy w naszym okręgu kilka zatruć i zwykle to jednak oczyszczalnie ścieków dokonują zrzutów. Najczęściej dzieje się tak podczas nawalnych deszczów. W Nidzicy spadła rekordowa ilosc deszczu w poprzedni weekend a 30 kilometrów dalej zaobserwowano pierwsze duszące się ryby.

Szacujemy że na ten moment będzie okolo 10 niektórzy mówią że nawet 15 ton ryb.Ponad 100km rzeki jest martwe.

Państwo niestety znowu zawiodło.Zbieraniem martwych ryb zajmują się jak zwykle wędkarze,pracownicy Okregu Ciechanowskiego,nasi strażnicy, pomagają mieszkańcy i OSP.Wody Polskie nie mają łodzi,woderów.Za utylizację martwych ryb zaplaci Okręg Ciechanowski PZW.

Na tej rzece stawiałem pierwsze kroki z muchowką,w tym sezonie mój syn złowił swoje pierwsze klenie na suchą i mokrą muchę.Co roku przynajmniej kilka razy pomagamy w zarybieniach.

Nie wiem co odpowiedzieć na pytanie dziesięciolatka :DLACZEGO?!

Mam mu powiedzieć że wszyscy na nas wędkarzy,przyrodników srają?!Tak to właśnie wygląda.Nikt się z nami nie liczy.

Te zatrucia to dla nas niemal codzienność.Czasem dzięki determinacji uda się wywalczyć jakieś odszkodowanie jednak to nie dzięki pomocy instytucji Państwa a raczej często mimo nieudolności ,lenistwu,niekompetencji urzędników.Tym razem raczej sprawcy nie uda się wskazać.Próbki zostały pobrane zbyt późno a źródła zanieczyszczenia szukano zbyt nisko czyli w okolicy Działdowa.

• Like 6

Glinojeck i wyżej biorą wyjątkowo duże klenie .Znajomy spławikowiec złowił leszcza ponad 4kg. 

Przez wysoką wodę wyniki są jak żadnego roku.

Nie jest tak żle.

Nie wiem czy ktoś widział Wkrę w Brudnicach? Ja wielokrotnie , ostatnio zarośnięta na maxa ,ledwo co w niektórych miejscach się sączyło.

Wody Polskie wszystko prostują ,regulują,...rzeka nie meandruje. Potem narodowe wzburzenie i wzmożenie w stylu św.Jurasa.

Edytowane przez skius

Nie chce Cię martwić...W sobotę tuż powyżej Glinojecka w Strzegowie zawartość tlenu w wodzie 1,5 O2/L

Minimalna to 4 .Ryby dziubkowały.

Dziś rano byłem w Dziektarzewie czyli trochę poniżej Glinojecka i w Unieżyrzu czyli ciut powyżej. Płynie breja.Widoczność maksymalnie na 20cm.Zwykle o tej porze roku widać na 2m.

Noce stały się chłodniejsze co spowolniło proces gnilny zalanych traw roślin i pokosu rolniczego. Również woda opadać zaczęła a i fala zgniłej wody przemieściła się dalej. Ja nadal jestem przekonany że to nie żadne zanieczyszczenia i nawozy tylko tak jak napisałem wyżej. Przeraża mnie brak logicznego myślenia obecnie w społeczeństwie.

• Like 2

Właśnie dostałem informację że Raciążnica dopływ Wkry również zatruta..Koledzy ujawnili zrzut z zakładu mleczarskiego.Ryby padają. Liczyliśmy, że dopływy trochę rozrzedzą syf który płynie Wkrą...Kilka lat temu właśnie ta rzeka została zabita doszczętnie.Zarybilismy od nowa i właśnie dzieje się powtórka.

• Like 1

• 3 tygodnie później...