Jack__Daniels Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 (edytowane) Do napisania tego posta zainspirował mnie Sławek Oppeln Bronikowski. Napisał on na swoim blogu coś takiego:Wiosna łowię sandacze z płytkiej wody krótkim , kluskowatym ultralightem i jerkówką . Latem w zależności od pory dnia kogutem , jigami , verticalem , grubym swimmbaitem , powierzchniowcem i wahadłem . Jesienią przybywa ciężki drop shot i swimm shot i włóczenie po dnie . Na rzece z brzegu , bez długiego kija do gum i woblerów i jeszcze dłuższego do turlanki i paternostra też trudno się obejść . Uskłada się przynajmniej kilka wędek , całkowicie różnych , co tylko z intencji użytkownika bywają nazywane sandaczówkamiWiecej: http://jerkbait.pl/blog/6/entry-72-kij-na-sandacze/(swoją drogą blogi Kolegów odkryłem całkiem niedawno ) Wychodzi na to, żeby skutecznie i przyjemnie łowić sandacze różnymi sposobami musi on mieć przynajmniej kilka/naście wędek.Wiem, że na forum kiedyś była jakaś ankieta ile masz wędek, ale nie do końca chodzi mi o ankietę, ale o kolejne źródło inspiracji (a takich na jerku znalazłem już kilka/naście) .Dochodząc do meritum… ile macie wędek i jakie jest ich przeznaczenie? Nie chodzi mi o chwalenie się kto ma więcej, ale o sam fakt. Wtym temacie nie będzie złych odpowiedzi. Jeżeli ktoś łowi na np. 5 okoniówek w tej samej długości, różniących się c.w o 2g to chciałbym, żeby krótko uzasadnił swój wybór. Znam jednego, co właśnie ma ich kilka i wszystkie o długości ~2m z czego najlżejsza to cw do 3g, następna do 5, następna do 7 i kolejna do 10g. Podejrzewam, że ja wybrałbym jedną do 7 i ona w zupełności by mi wystarczyła. On jest zawodnikiem i akurat w tym przypadku chodziło o to, żeby na łódce nie zmieniać często przynęt tylko brać od razu do ręki uzbrojoną wędkę. Inny znowu ogarnie to wszystko jednym kijem do o cw 5-25g i dł. 2,7m i do tego będzie jeszcze niąłowił pstrągi, klenie, bolenie, szczupaki, etc. Ma jeden uniwersał i mu wystarcza. Jeszcze jedno… jeżeli macie kilka wędek takiego samego typu, o takim samym przeznaczeniu to dlaczego? Sentyment, stosujecie je zamiennie, etc? Skoro zapoczątkowałem temat to zacznę od siebie. - „Najcięższym” kijem w mojej kolekcji jest Batson zrobiony w cascie – 1,98m i cw do 1,5oz. – przeznaczenie: szarpanie wszystkiego co waży więcej niż 50g. Jerki i gumy. Kiedy pływam łódką to przy zmianie stanowiska staje się na chwilę kijem trolingowym z uwieszonym woblerem.- Daiwa Samuraj S dł. 3,35m i cw 15-50g – miał być kijem na trocie, na które jeszcze się nie wybrałem, a kij był kupowany w latach 90’ . W zasadzie mogę powiedzieć, że jest praktycznie nieużywany bo jeszcze w tamtych czasach miałem go kilka razy na sandaczach J. Od kilku lat stoi za szafą i czeka… może w końcu na tę troć.- Robinson Diaflex dl. 2,7m i cw. 10-35g – gumy i czesanie warkoczy na Odrze.- Robinson Diaflex dl. 2,45m i cw. 8-32g – kij zdecydowanie delikatniejszy od powyższego. Kupiłem go z zamiarem łowienia z łódki jako kijka do niewielkich gumek – takich z dolnej granicy cw. Kij zyskał drugie życie jak odkryłem Soft4Play. Zabieram go na wszelkie zakrzaczone, zarośnięte oczka wodne podczas łowieniu z brzegu.- Phenix UMBX-700ML-B - 7 stóp(2,13m), cw 1/4 - 5/8, po ludzku to do 18g – Kij zbudowany przede wszystkim do łowienia z łódki, ale zabieram go zamiennie z Robinsonem (do 35g) nad rzekę. Kij ma niesamowitą czułość i szybkość. Poza tym krótkim kijem łatwiej też tchnąć życie w gumowe przynęty.- Phenix UMBX-700MH-B - 7 stóp(2,13m), cw 3/8 - 1, po ludzku to do 28g. – podobnie jak jego lżejszy brat to kija na łódkę z przeznaczeniem do łowienia kogutami. Wieszałem też do niego obrotówki z którymi też nieźle się spisywał.- Dragon Milenium 2,05m i cw 18-42g. – kij był na sandacze z łódki – zastąpiony phenixami- Dragon Milenium 2,25m i cw 18-42g. – kij był na sandacze z łódki – zastąpiony phenixami- Shimano Twin Power Quiver dł 3,36m – w latach 90’, kiedy go kupowałem, reprezentował górną półkę (a przynajmniej w moim mniemaniu). Oprócz tego, że była to „drgająca szczytówka” to był to mój podstawowy kij na okonie z 3cm plemnikami na małych główeczkach. Od kilku lat służy właściwie do tego do czego został stworzony… jak chce z robalem na haczyku „odpocząć” od spiningu .- Shimano Twin Power Zander dł. 3,05m cw 10-40g – zakup jeszcze w latach 90’ – kij do absolutnie wszystkiego (a przynajmniej tak kiedyś łowiłem), którego zastąpiła…- Shimano Ultegra Special dł 3,05m i cw 10-30g – zastąpiła bo się trafiła okazja do zakupu, a chciałem mieć kija, który miał być jeszczepółkę wyżej niż TP. Obecnie czasami (z 3-5 razy w roku) zdarza mi się zawiesić na nim małą gumkę na bocznym troku. Kij bardzo czuły. Nastąpił czas na zmiany i pojawił się…- St. Croix Avid dł.2,9m i cw do 18g – kij, który kupiłem już będąc użytkownikiem forum. Służy mi na ok. 80% wędkarskich wypraw. Przede wszystkim dlatego, że męczę nim klenie na Odrze. Odrę mam blisko stąd te 80%, a klenie to taka dyżurna ryba. Jak jadę na bolenie to po prostu na agrafce wieszam inną przynętę. Jak jadę na pstrągi to wtedy wabiki pstrągowe. Ot, taki mój uniwersał, którego eksploatuję przez większą część sezonu. Wychodzi na to, że u mnie kilka kijów stoi za szafą zupełnie niewykorzystywanych. Ile u Was takich kijów stoi ? Im więcej łowię i im więcej czytam jerka to pojawiły mi się nowe potrzeby .- kijek na pstrągi dł 2,13m i cw tak do 14g – tutaj wybór padł na Seekera – tę wędkę prawdopodobnie będę sam budował. Okazało się, że krótkim kijem zdecydowanie lepiej prowadzi mi się małe woblery.- kijek na okonie – też jakiś króciak, ale to raczej daleka przyszłość bo strasznego ciśnienia nie mam . Edytowane 27 Lutego 2013 przez Jack__Daniels Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luke Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 U mnie jest o wiele mniej ale im więcej wody upływa w rzece tym większa potrzeba rozbudowania arsenału... Savage gear troutizimo 1,98m 0-5gr - okonie na lekko, fajny lekki kijek bo średniej akcji, świetnie współgra z nanofilem 0,06Savage gear bushwhacker 2,28m 3-18gr - okonie troszkę ciężej, szczupak i sandał na lekko i klenik na lekko, fajna szczytowa akcja predysponująca kijek do łowienia na gumkiSavage gear bushwhacker 2,13m 15-42gr - szczupak i sandał na ciężko, mam do niego dwie szczęsci szczytowe jedną skróconą o 15cm i używaną do jerkówSt.Croix Avid 2,44m 2-10gr - uniwersalny kijek na rzekę o średniej akcji, głównie pod klenikaJakoś nigdy nie mogłem przyzwyczaić się do operowania 3metrowymi kijami i tak chyba zostanie tym bardziej że często łowię z pływadeł.:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 (edytowane) Mnie wystarczają 3 kije do łowienia sandaczy w różnych warunkach tzn rzeka i stojąca woda.1.Sevier 2,3m 17lb do 30g łódka i wszystkie techniki gumowe, kij znosi również jerki do slydera 7cm i spoko podbija koguty do 20g jak kogutówka (ciezszymi nie łowię) Pewnie gdybym miał głębsze łowisko ze stojącą wodą doszedł by jeszcze mocniejszy króciak pod koguta. 2.Seeker SP 754 -stojąca woda plus zimowe gumowanie w rzece ajk napotoczą sie okonie to też nie ma najmniejszego problemu i frajda niepoślednia!!! 3.Phenix FX 966- rzeka w nocy wobki w dzień gumy i ogólne do wszystkiego dobry Pewnie gdybym miał głębsze łowisko ze stojącą wodą doszedł by jeszcze mocniejszy króciak pod koguta. Edytowane 27 Lutego 2013 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek_n Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 Ostatnio przerzedziłem arsenał i nie pozostało nawet dziesięć spinów z których używam cztery a praktycznie w 70% przypadków jeden - o cw 20-50g w zasadzie zdublowany drugim kijkiem tej samej marki o cw 15-40g. Zdublowanie celowe bo to mój ulubiony kijek i musi być rezerwa gdyby mu się coś przytrafiło a jak się trafi fart to kupię trzeci. Niedzwiecki jak widziałem w jakimś wątku też ma swój ulubiony pt. Shimano Beast Master XH zdublowany, jeśli nie trzy takie. Pozostałe dwa których używam to 10-30g na małe wobki i 50-150g na duże. Wszystkie 3m bo łowię tylko z brzegu na Wiśle i tylko na woby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 ja na ten sezon mam zupełnie nowy arsenał jeszcze nie próbowany - Cormoran ULX 210/9 na okonki do zabawy- kijek na blanku StC 5S70MLF-2 - lekkie sandałki z łódki, głównie gumki na 7-12g główkach - kręci się u @Yglo- Phenix UMBX 700L-B - na łódkę jak będę miał miejsce tylko na 1-2 kije- kijek na blanku StC 5S68MXF - sandacz z łodzi na gumy i koguty z ołowiem 15-30g - kręci się jw- Okuma Black Rock Cast 213/25 - 4Fun- kijek MHX MB784 - łódka, wszystko od 30 do 60g, również trolling - Fenwick HMG GS60MF zapas- Ugly Stick Gold Tiger 822 Plus 40lb pod trolling sumowy reszty się pozbyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bootleg Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 Obecnie mam 5 kijków. Było 6 ale jeden okoniowy poszedł niedawno w świat. Temat jest w sumie dość złożony, bo ilość kijków będzie uzależniona od różnych zmiennych takich jak to czy łowimy np. wyłącznie amatorsko, czy też zawodniczo. Druga istotna rzecz na jakie ryby się nastawiamy - tu wiadomo, że jeżeli wchodzi w grę pełen wachlarz, od dłubania okonków czy nawet wzdręg, aż po sumy, to tych kijów musi być siłą rzeczy więcej. Kolejna zmienna to czy łowimy z łódki, czy z brzegu. Biorąc pod uwagę to wszystko, nie dziwię się jakoś bardzo ludziom którzy mają po naście wędek... i jestem w stanie to nawet zrozumieć Ja osobiście dążę do tego aby kijów mieć coraz mniej. Docelowo chciałbym zostać przy trzech kijach. (chociaż widzę, że będzie ciężko). W moim przypadku (jak i u większości) ilość kijków determinują ryby, typ łowiska i kwestia z brzegu czy z łodzi, a także.... budżet (bo wbrew pozorom, to istotna kwestia ) Skupiam się na następujących gatunkach: szczupak, boleń, okoń w tej właśnie kolejności.1. Kij szczupakowy cw. 10-35 / 10-40 o długości 240 cm. (nie łowię ciężej niż 30 gram, więc ten zakres cw wystarcza mi spokojnie. długość 240 - dla mnie optymalna zarówno do łowienia z brzegu jak i z łodzi.)2. Kij boleniowy cw. 5-25 /8-28 o długości 270 cm (tym kijem jestem w stanie obsłużyć zarówno bolka jak i często szczupaka na ciut lżejszych przynętach)3. Kij okoniowy 3-18 długość 240 (z brzegu czasami może brakować ciut centymetrów, ale jako, że preferuje kije krótsze jakoś daję radę. Kij służy zarówno do gumek na główce jak i troka. )Ewentualny:4 Kij do paproszenia długość 260 cm (kij do typowej zabawy z małymi przynętami... coraz bardziej jednak odchodzę od takiego łowienia, więc wpisuje go jako ewentualny 4 kijek.) No i to by było na tyle. Jeżeli przyjdzie mi czasem wypaść na inne gatunki ryb, to tymi 3-4 kijami też jakoś sobie poradzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 27 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 ad Rheinanglermasz tylko 3 kije??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 ad Rheinanglermasz tylko 3 kije??? Doczytaj dobrze, 3 kije ale na Sandacza pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 1.Pheniks Eliksir 2,6m 2-11g 4-8lb sandacz i inne rybolki na lekko z brzegu (przyłów boleń 80cm)2.CD BR 2,52m 3-14g 4-10lb sandacz na lekko3.CD sunrise 2,9m dalekosiężna armata na średnio 6-24g 6-12lb4.CD BR 2,7m 7-28g 7-17lb sandacz zimowy (zbrojony na 8 przelotkach -kończony na 7-ch)5.Restafine Monster Boron 2,52m 7-30g 20lb sandacz na główki 5-20g6.Restafine knight 2,13m 5-20g 6-16lb sandacz na lekko z łódki7.CTS 2,05m 10-42g 20lb kogut, guma na ciężko z łódki8.CTS 2,55 20-60g 25lb główki 50g+guma sandacz na ciężkoTo taka główna artyleria sandaczowo-szczupakowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 1.Pheniks Eliksir 2,6m 2-11g 4-8lb sandacz i inne rybolki na lekko z brzegu (przyłów boleń 80cm)2.CD BR 2,52m 3-14g 4-10lb sandacz na lekko3.CD sunrise 2,9m dalekosiężna armata na średnio 6-24g 6-12lb4.CD BR 2,7m 7-28g 7-17lb sandacz zimowy (zbrojony na 8 przelotkach -kończony na 7-ch)5.Restafine Monster Boron 2,52m 7-30g 20lb sandacz na główki 5-20g6.Restafine knight 2,13m 5-20g 6-16lb sandacz na lekko z łódki7.CTS 2,05m 10-42g 20lb kogut, guma na ciężko z łódki8.CTS 2,55 20-60g 25lb główki 50g+guma sandacz na ciężkoTo taka główna artyleria sandaczowo-szczupakowa.Ja pierdykam. Razem z wędką wnuka, mam mniej....... wszystkich 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 Waldek nie liczę tych UL okoniowych których jest 3sztuki, a będzie 4 .Mogłem coś jeszcze pominąc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 (edytowane) Teraz wiem, dlaczego mam kiepskie wyniki Trza coś dokupić Edytowane 27 Lutego 2013 przez popper 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasiek321 Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 Teraz wiem, dlaczego mam kiepskie wyniki Trza coś dokupić Spokojnie Waldek ilość wędek nie przekłada się na ilość łowionych ryb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 Teraz wiem, dlaczego mam kiepskie wyniki Trza coś dokupić Mus zanabyć coś nowego, wszak wiosna idzie, ja kocią łapkę zanabyłem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 Mus zanabyć coś nowego, wszak wiosna idzie, ja kocią łapkę zanabyłem .jozi ty sie tak nie chwal bo ktoś ci wjedzie do piewnicy i bedziesz jaxonem łapał hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kajtelek2 Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 Ja mam 5 patyków: 2,38m -14g , 2,90m -21g , 3m -35g , 2,70m - 7g , 3,90m-15g w tym odległościówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 (edytowane) Ja pierdykam. Razem z wędką wnuka, mam mniej....... wszystkich Nie boj nie boj, sam nie jestes Ja jak sie przeprowadzalem i pakowalem wsio podjalem meska decyzje. To jak sie okazalo, ze znalazlem 3 patyki, ktorych kompletnie nie pamietalem i nie uzywalem, i naprawde musialem sie zastanowic po co, kiedy i dlaczego to kiedys kupilem/zrobilem, patrzac na kilkanascie innych powidziedzialem VETO.Wyprzedalem wtedy praktycznie wszystko, zostawilem dwa badyle i postanowilem przeorganizowac sie i dac ukrecic to co potrzebuje.Teraz mam 5 i starcza mi do tego jak i gdzie lowie, w planach sa jeszcze 2 do ukrecenia i finito, na razie jestem twardy i trzymam sie postanowien.Tak samo zrobilem z feederami, bolonkami, matchowkami, tyczkami mam po dwie sztuki Niestety z batami idzie mi ciezko, zostalo tego cos kole 20 sztuk, ale tutaj jako ze sentyment mam to zostaje i wiecej nie dokupuje pozdro Edytowane 27 Lutego 2013 przez nyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 27 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 Doczytaj dobrze, 3 kije ale na Sandacza pozdronyny ja dobrze doczytałem, ale chyba źle zostałem zrozumiany. Nie chodziło mi o wędki TYLKO na sandacze, ale o wszystkie wędki, które używamy i których już nie używamy bo "zastąpił je nowszy model". To, że zacytowałem Sławka miało jedynie uświadomić ile można mieć wędek pod tylko jeden gatunek ryby, a nie tylko sandaczem człowiek żyje. Wychodzi na to, że Jozi nie ma 8 kijków tylko 8+3=11 + jedną w planach. Jeżeli łowicie w morzu to też się zalicza do tego zestawienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doktorek Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 Po zgrubnym przeglądzie wykonanym z pamięci , stwierdzam że mam porównywalną ilość patyków z ilością wyjazdów na ryby w roku . Znaczy się za rzadko chodzę na ryby To trochę jak z kobietą: ile by nie miala ciuchów/kosmetyków/biżuterii (niepotrzebne, o ile się znajdzie - skreślić) - zawsze będzie za mało Po prostu HOBBY !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 mój kumpel ma 1 !!!! wędke, łapie tyle co ja... a do tego ma polewke ze mnie bo jak twierdzi to ja się długo pier***e z wyborem kija hehe może to i racja, odkąd sam kręce kije mam ich też za dużo... ale to sie zmieni.... limit ustalam na 5.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 Ja w tym roku zaczynam z castem i puki co mam uzbrojony jeden kijek pod Jazio-klenie CTS 2,4m 5-15 g - to jest w zasadzie to co najbardziej lubie wiec na tym sie skupiam . Planuje uzbroic jeszcze jeden troche mocniejszy pod Brzany ktore coraz czesciej trafiaja mi sie w formie przylowu i to by bylo na tyle . Nie lubie mieć za duzego wyboru bo czuje sie jak baba w rosmanie ... Pozdro Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 (edytowane) Józek a powiedz coś więcej o pozycji numer 8.Czy to blank SD865-2Kto zbroił na jakich komponentach i jak to się sprawuje.Pzdr Karol. Edytowane 27 Lutego 2013 przez Karol Krause Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 Józek a powiedz coś więcej o pozycji numer 8.Kto zbroił na jakich komponentach i jak to się sprawuje.Pzdr Karol.pewnie jeszcze jej nie zdążył użyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 (edytowane) 1) 2 m do 8 g (?) - wklejka Robinson Perch - pod okonki (zwłaszcza mój Junior), pstrągi (ja)2) 2,1 m 7-21g - Berkley LighteningRod - pod pstrągi i co tam się nawinie przy okazji (więcej czasu jeżdzi ze mną w bagażniku niż leży w piwnicy; to taki kijek "delegacyjny" )3) 2,59 m 2-9 g - na szklanym, muchowym blanku hardy-ego; pod pstrągi, ew. jazio-klenie4) 2,75 m 2-15g - Zebco Hypercast UL - pod pstrągi i ew. okonki oraz jazio-klenie5) 2,75 m 14-35 g - Team Dragon - mój najcięższy kij - pod wszystko, co zmieści się w ciężarze wyrzutu i z brzegu i z łódki 5) 2,40 m 10-28g - Konger - przeznaczenie podobnie jak wyżej; oraz muchołapki (było już 5 lub nawet 6 kijków, ale zszedłem do trzech ;-) ; brakuje jednak coś tęższego, tak #8 lub #9 pod konkretnego streamera):7) 8,6' #3 - Ross FS; 4 części - do suchej muszki8) 9' #5 - Grey's GS 2; 4 części - uniwersał (też kijek "delegacyjny" - taki to MUSI być pod ręką, zwłaszcza jak się coś roi nad wodą , albo jest mało czasu na łowienie w drodze z pracy do domu )9) 9,9' #5 - St. Croix LegendUltra - do streamera i nimfy Edytowane 27 Lutego 2013 przez Kokosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 Spokojnie Waldek ilość wędek nie przekłada się na ilość łowionych ryb żekł bym, że jest zupełnie na odwrót Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi