Skocz do zawartości

Wędkarz w samolocie

Esox_PW

Rekomendowane odpowiedzi

Gość outsider

Witam !

Często latam tymi linniami i nie narzekam na komfort Airbusów. Jeżeli chodzi o tube na wędki wykup sobie wcześniej on line bagaż sportowy. Na lotnisku dużo drożej. Można też wykupić normalny bagaż rejestrowny za 163 zł w dwie strony ,ale niektóre odprawy lotniskowe nie zezwalają na oddanie bagażu w takiej formie.

Pozdrawiam i życze udanych połowów

Outsider

Witam !

Często latam tymi linniami i nie narzekam na komfort Airbusów. Jeżeli chodzi o tube na wędki wykup sobie wcześniej on line bagaż sportowy. Na lotnisku dużo drożej. Można też wykupić normalny bagaż rejestrowny za 163 zł w dwie strony ,ale niektóre odprawy lotniskowe nie zezwalają na oddanie bagażu w takiej formie.

Pozdrawiam i życze udanych połowów

Outsider

Szczerze mówiąc to nie polecam Airbusów osobom powyżej 190 cm wzrostu. Mam tu na myśli dłuższe rejsy, za ocean. Te krótsze da się znieść, ale nie jest wygodnie. Dlaczego? Airbus to trafna nazwa, czuję sę tam jak w ciasnym autobusie. Boeing to klasa sama w sobie.

• 2 miesiące temu...

Zachcialo mi się polecieć. Polecieć na ryby, rzecz jasna. Do tego jeszcze polecieć do innego kraju unijnego (Finlandia). I to jeszcze LOT'em. No i mam za swoje. Lecimy jutro, we czterech. Wszystkie badyle spakowaliśmy do jednej Bazuki Flambeau i wziąłem się za zglaszanie tego bagażu sportowego szanownemu przewoźnikowi. Okazało się, że ów "szanowny przewoźnik" :( okazał się (zdaje się jak powoli i inne linie lotnicze, niekoniecznie te tanie) pazernym g...ozjadem. Za jedną 15cm średnicy Bazukę, nawet nie rozsuniętą ponad swą długość minimalną (158 cm), zaplacimy łącznie (w obie strony) ok. 900 zł :blink:  :angry:  :angry:  :angry: . Nigdy więcej! Następnym razem albo samochód, albo travele. Z jednej strony będę robił kolejne wędki :D , z drugiej - trza bedzie nadprogramowo parę tysi wyłożyć :angry: . Można przewieźć w tej samej cenie rower, deskę surfingową, komplet kijów do golfa (wraz z piłkami i butami), komplet kijów hokejowych (plus łyżwy, ochraniacze i kask) albo: "dwie wędki, torba lub pudełko, para butów wędkarskich, kosz lub siatka wędkarska" :wacko: . Niezależnie od tego, czy te dwie wędki są w jednej tubie, czy w dwóch, czy jeszcze inaczej. I tak potraktowali nas ulgowo, bo ze sprzętu wędkarskiego tylko jedna tuba, choć kilka w niej wędek. Od kiedy te wały lotnicze mają mi limitować ilość wędek w tubie? Czysta, żywa pazerność. Pier...ę latanie LOT'em :angry:

http://www.lot.com/pl/pl/web/newlot/sports-equipment

Fatso

W wizzie kosztuje coś około 170zł , a na lotnisku już około 250zł

Ile ja już kasy wydałem na te bagaże. Ale to już ostatni raz, sprzęt zostawiam już na dobre w norwegii, nie dam już im zarobić na sobie :)

No,to jest i tak duża różnica w stosunku do Lot-u..(ewentualnie do przełknięcia na 1 raz). Ciekaw jestem jak to przy lotach czarterowych wygląda? 

Nieszczególnie porównywałem z innymi przewoźnikami, bo akurat LOT miał zdecydowanie najlepsze (dla nas) godziny lotów. Gdybyśmy jednak polecieli Finnair'em, to byłoby to 60 euro w jedną stronę (bo suma wymiarów przekracza 158 cm. Jeśli poniżej 158, to 30 euro). Generalnie płaci się tym dziadom, jak za zboże. :angry: . Jak w innych liniach lotniczych, nie wiem.

Edytowane przez Fatso

Zważywszy, że bilet dla jednej osoby (W-wa - Helsinki, w tę i nazad) kosztuje ok. 600 zł, to 900 za tubę z wędkami, to skur....stwo.

@Kuba Ssss... W locie (już mi się nie chce pisać tę nazwę wielką literą. Nie zasługują na to) podlega, a lotów bezpośrednich z Warszawy do Helsinek w bród i wybór przewoźników ogromny :rolleyes:  lot i Finnair (jeszcze mi się nie narazili, więc wielką literą może być :P ).