Skocz do zawartości

Wędkarz w samolocie

Esox_PW

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące temu...

Hej

Często i gęsto zdarza się że jest promocja na przelot np do IRL za "parę" złotych w liniach dajmy na to Ryanair , ale tylko z bagażem podręcznym! :(

Mam w IRL siostrę, więc kupuję bilet, pakuję się i jadę w "odwiedziny" :) ale właśnie czy się spakuję? 

Jak to jest z niebezpiecznymi przedmiotami w podręcznym ? tzn czy kotwice od woblerów,blach, gumek są traktowane jako niebezpieczne narzędzia, nóż to wiadomo zostaje w domu dalej kołowrotek to raczej nie będzie uważany za super tajną broń, ale przyponem już można pilota udusić nie ? :)

No i zostaje jeszcze sprawa Travela czy musi się mieścić w bagażu (plecaku,torbie) czy można go pod pachą jak laptoka czy aparat nieść? i jeśli to jakie wymiary musi spełniać ?

Czy zatem idzie tanio połowić zagramanicą, czy trzeba jednak dokupić bagaż i modlić się by wędka w walizce z 3 części nie zrobiła się 10cio częściową?

Hmmm,

skaleczyłeś się kiedyś haczykiem/kotwicą? przeciąłeś żyłką/placionką? włożyłeś jiga w oko? Odpowiedź wydaje mi się dość oczywista...

Ja bym Cię nie wpuścił z takim bagażem podręcznym na pokład :P

Wędki, nawet travela pod pachą do samolotu nie wniesiesz (toż to niejeden kijek niezłą "szpadą" jest B)), czasem nawet notebook czy większy aparat każą schować do podręcznego :blink: Zatem wędki do podręcznego wkładać bym nie próbował... Kijek to na ryzyko do bagażu głównego lub nieco mniejsze ryzyko jako tzw. bagaż sportowy, tym bardziej nie_travel...

Wymiary bagaży i ich dopuszczalnej wagi (!) sprawdzisz na stronie każdej linii lotniczej.

PS. A jakie doświadczenia maja koledzy bardziej "oblatani" w temacie ;)

Edytowane przez Jano

Z hakami, woblerami kilka razy latałem, wiem że inni też, ale znam przypadki kiedy zabrano ludziom takie patenty.

Plecionki i żyłki, zazwyczaj zabierają...

Wędka? Ciężko...

Tuba PCV, wysłać paczką do siostry, polecieć, połowić, wysłać z powrotem :P

Żyłki... lipa tu z zakupem dobrych żyłek zazwyczaj, plecionki mają ale grubsze jedynie.

Gdzie masz ta siostrę?

na poklad nie wejdziesz z wedka, hakami, kotwicami i plecionka ... to na 100%

wszystko zależy jaka linia lotnicza  i gdzie.

Widziałem na własne gałki wędki, kołowrotki, plecionki,przynęty na pokładzie jako bagaż podręczny.

Ciężko jako bagaż podręczny ;)

Kołowrotek (z pustymi szpulami, choć kumpel leciał z pełnymi i na obu plecionki, a zabrali mu 3 szpule plecionek na szpulach fabrycznych) to nie problem, haki, czasem przymykaja na nie oko... ale wędka, nawet jakby to byl travel, to raczej nie przejdzie.

Nie wejdą:

haki, wędka, linka niezależnie od rodzaju, noże i reszta.

Kurtka, śpiocy, buty itd - bez problemu

Do Ie jest kilku kurierów, co w kilka dni dostarczają.

Ew zwykły bagaz, jeśli mieścisz się w wadze, to najwyżej nadasz na oversize

Haczyki, kotwice, główki jigowe do 15cm kopyt, kołowrotki przeszły bez problemu na trasie PL>UK UK>PL w podręcznym. Jedynie musiałem odwinąć żyłkę z kołowrotka, zapasowej szpulki 150m 0.25 nie zabrali.

Celnik mówił, że dobrze, że nie mam wędki w podręcznym, bo by nie przeszła. Na następny urlop, jednak wyślę niebezpieczne akcesoria miesiąc wcześniej pocztą.

@jano

Nakaz chowania aparatów i innych bibelotów do podręcznego, wynika z polityki bagażowej. Jak się nie zmieści to szybko kwit na dodatkowy bagaż wypisują.

@Migotka

To czy wpuszczą na pokład z zabawkami zależy od celników a nie linii. Niezależnie z kim lecisz, bagaż sprawdzają te same osoby.

Edytowane przez grzegorz88

Pier... bagaż sportowy. Szanowne aerolinie ostatnimi laty ocipiały cenowo w tej kwestii (są wyjątki). Tylko travel w bagażu głównym. O haczykach w podręcznym nawet nie myśl, bo już za to Cię zapuszkują ;) . Co do żyłek i innych linek, to czasami udaje się (mój kolega to przerobił), ale to chyba wyłącznie przypadek.

Przynety wozi sie bez hakow/kotwic/glowek.

Kolowrotki bez linek na szpulach.

Wedki w bagazu nadawanym.

Nie sluchaj historii o tym, ze komus sie raz kiedys udalo. To wyjatki potwierdzajace regule co wolno a czego nie wolno.

Plecionki zamow sobie z USA do IRE nowe, przyjda, poczekaja. Jak raz polowisz w IRE to bedziesz chcial tam wrocic. Wtedy znow poczekaja.

Z czasem kupisz zapasowa szpule i po prostu wezmiesz kolowrotek bez szpuli, ktora zostanie w IRE i bedzie czekac.

Wedkuje w dwoch krajach miedzy, ktorymi przemieszczam sie zdecydowanie najczesciej droga lotnicza (Polska i Hiszpania) od 2005 roku...

Jak już ma wykupić bagaż pod pokład, to nie musi martwić się o żadne haki, żyłki, noże czy plecionki ;)

Ja jak latałem z plecakiem, to tube PCV oklejałem taśmą, robiłem z tej taśmy uchwyty i przymocowywałem do plecaka i byl jako jeden bagaż ;) Plecak z armatką ;) Fakt że rura wystawała po 40cm z góry i z dołu ale przechodziło ;) Z 5 razy tak leciałem.

No tylko o to się właśnie rozchodzi że cena bez bagażu najczęściej jest fajna.

Kupić tańszą wędkę, posłać do IE i już...

Siostra mieszka w Carlow, byłem na rybach w 2012r , ale trafiłem na powódź Barrow wyglądała jak kakao i nie połowiłem, bagaż sportowy kosztował ok 350zł  w jedną stronę więc wysłałem kurierem wszystko z całymi betami parę wędek itp ok 25kg  za 35€ chyba w jedną stronę albo 30€ nie pamiętam tylko z tego wszystkiego się zrobiła wyprawa a'la SRAĆ ZA MORZE :) i tak se myślałem że może da się polecieć jak turysta - aparat, kijek, młynek pudełeczko przynęt i sru :) No niestety zbieram na prywatny odrzutowiec zatem :)