rrthc Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Szwagier startuje z Rzeszowa do Wawy i potem prosto do USA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Chodzi o bagaż. W rejestrowanym (duży do luku bagażowego) mogą być z kotwicami, w podręcznym muszą zostać rozbrojone. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rrthc Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Dorado Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Czy do takiego bagażu mogę zabrać kołowrotki? nie chciał bym się z nimi dramatycznie rozstawać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Czy do takiego bagażu mogę zabrać kołowrotki? nie chciał bym się z nimi dramatycznie rozstawać Wedle mojej wiedzy mozesz je zabrac. Nawet z linkami. Ostatnio uleglo to poprawie - w sensie ze sa regulacje mnie restrykcyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Mozna brac, nigdy nie mialem problemow. Ale bralem bez linek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszz Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Miałem w podręcznym 3 młynki+linki na szpulach i nie było żadnego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2018 (edytowane) Dla świętego spokoju szpulki wrzucam do tuby z wedką. Kołowrotki zawsze w podręcznym. Edytowane 16 Sierpnia 2018 przez shavt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Woziłem w podręcznym, pan przy taśmie troszkę się zdziwił przy prześwietleniu bagażu i lekko głowa mu się wygięła do poziomu bo próbował skumać co jest w torbie. Ale chyba zaskoczył bo nie było żadnych problemów., chyba że kołowrotki rozpoznał a szukał czegoś pomiędzy nimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Ja kilka razy miałem awantury o kołowrotki, od lat wożę w bagażu głównym, zapakowane w sztywny pojemnik.Może ostatnio poprawiło się w tym względzie, nie wiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Ja w podręcznym miałem kołowrotki, a szpule z linkami wrzuciłem do tuby jak jeden z przedmówców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonPablo Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Nie bierzcie młynków z linkami do podręcznego.Same młynki-tak, ale linki muszą być w bagażu głównym.Przeczytałem ten wątek przed wylotem ...i na lotnisku musiałem ściągnąć 300 m duela 2.0 i wywalić do śmieci, bo względy bezpieczeństwa. Uważajcie też na to jak traktują sprzęt. Rzucają młynkiem za 2 koła jak szmatą. Uprzedźcie kontrolującego, że to drogie przedmioty.Z trudem powstrzymuję się od wulgaryzmów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekosz Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2018 (edytowane) Ostatnio lecialem i musialem pozbyc się paczki agrafek okoniowowych. Edytowane 29 Sierpnia 2018 przez dekosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aigle Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Latajac np. Wizzair można oddać podręczny tak samo jak rejestrowany i po kłopocie. Należy pamiętać że podobnie będzie rzucamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 3 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2018 Dlatego z powyzszych powodow latam ze sprzetem z sredniej polki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 6 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2018 (edytowane) Latajac np. Wizzair można oddać podręczny tak samo jak rejestrowany i po kłopocie. Należy pamiętać że podobnie będzie rzucamyWtedy kłopoty chyba się zaczynają. Za mną jakieś 130przelotow, raz kilka lat temu ktoś kazał mi wyjąć kołowrotek z bagażu i położyć oddzielnie na taśmie. Nie ma obecnie żadnych problemów, szpule zawsze w tubie z wędka w głównym. Polamali mi raz wędkę z kołowrotkiem ale z mojej winy, były luzem w sztywnej walizce która pękła. Jeśli nadajemy jako zwykły rejestrowany nic nam się nie należy jeśli bagaż sportowy to przysługuje odszkodowanie. Edytowane 6 Września 2018 przez shavt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiu Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2018 Witam serdecznie wszystkie Koleżanki i Kolegow .Czytając ostatnio temat "Szwecja 2018" zauważyłem iż wiele osób straszy sie wzajemnie iż nie wolno przewozić rożnych przedmiotów związanych z wędkarstwem ( kołowrotki z linkami , uzbrojone przynęty , itp ) w bagażu kabinowymi ( podręcznym ) .Drodzy forumowicze jest to całkowita bzdura , która nijak ma sie do przepisów związanych z lotnictwem cywilnym .W żadnej ustawie ani rozporządzeniu nie pisze o tym ze sznurki lub linki a także żyłki sa rzeczą zabroniona , nie ma tez mowy o igłach czy haczykach .Jeśli ktoś z forumowiczów miał problem z przewiezieniem takich rzeczy , tzn tylko i wyłącznie , ze spotkał sie z niekompetentnym " operatorem kontroli bezpieczeństwa w ruchu pasażerskim " i powinien poprosić o konsultacje z jego przełożonym ( Dowodca) gdyż argumenty których używał ów "okb" były wyssane z palca .Dla ludzi ktorzy sie ze mną niezgadzają polecam lekturę w postaci rozporządzenia 1998 o lotnictwie cywilnym gdzie jasno w pkt wypisane mamy czego wozić nie wolno .Pozdrawiam Krzysiu .( jeśli temat ten dubluje sie z już istniejącym proszę o usunięcie i przekierowanie mojej wypowiedzi) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 21 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2018 No to proszę:https://kultura.onet.pl/muzyka/wiadomosci/na-lotnisku-w-warszawie-skonfiskowano-struny-cenionemu-wiolonczeliscie/pqe8pqd 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dante Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 @Krzysiu zgadzam się z tym co napisałeś. Jednak bardziej nadgorliwych kontrolerów niż na Lotnisku Chopina nie widziałem w całej Europie. Ostatnio musiałem przewieźć pojemniki ze sprężonym powietrzem do kamizelki ratunkowej. Ile czasu musiałem stracić na to to tylko ja wiem. W rozporządzeniu jest mowa o pojemnikach o pojemności powyżej 100ml, moje miały 66ml. Jednak musiałem iść do przedstawiciela przewoźnika po zaświadzenie, którego i tak nie wystawiają. Następnie do kierownika zmiany i potem jeszcze gdzieś indziej. Asystował mi przedstawiciel LOT i jak sam stwierdził ,,czasami to mu wstyd za jakość obsługi na tym lotnisku’’. Po prawie godzinnych wędrówkach powiedziałem kierownikowi zmiany, że nie mam czasu na ich zabawy i niech zabiorą sobie te pojemniki, tylko niech mi wystawią zaświadczenie dla pracodawcy. Po kolejnych kilku minutach w końcu mnie puścili. Latałem z tymi pojemnikami z wielu lotnisk, ale tylko na Chopina miałem takie przeboje. I na nic zdały się zapisy w przepisach transportu lotniczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr. Maciek Opublikowano 27 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 Panowie, mam do Was pytanie. Planowałem kupić Travela Phenixa na pstrągi w 3 skladach o dł. 218 cm. Dł. po złożeniu to około 77 cm i tu mnie nachodzi pytanie czy jest sens. Fatycznie w najbliższych latach planuje gdzieś ruszyć za granicę za pstrągiem ale czy Travel jet mi aż nadto potrzebny? Jak zauważył @wujek oferta jest słaba a za lepsze wędzisko trzeba troche zapłacić w pracowni co wg mnie średnio się opłaca jeżeli chcemy mieć wędki które będziemy używali dajmy na to raz w roku. Po pierwsze nie lubie miec 1000 wędek tylko tą jedną. Nie bardzo mi się opłaca mieć wędkę na pstrągi zagraniczne i polskie skoro używam wędek o podobnych parametrach mocy bo w Polsce też łowię na mocno. Po trzecie łowię na kije max do 230 co tragedią nie jest. Tuba 120 cm i wystarczy. Nie interesowałem się zanadto tematem? Czy są różnice cen? Jakie to są różnice między dajmy na to tubą 80 cm a 120 cm? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 27 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 Pewnie tubę 70cm dałbyś radę zmieścić w walizce, która idzie do luku bagażowego, choćby po przekątnej. Ze 120cm będzie gorzej i pewnie trzeba będzie dopłacić za dodatkowy bagaż. Ile dokładnie nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 27 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 Tubę 80 cm schowasz do torby, dłuższą musisz nadać jako bagaż sportowy lub nadwymiarowy. W zależności od trasy cena od 50 euro w jedną stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aigle Opublikowano 27 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 Kup sobie torbę większą. Maksymalne wymiary bagażu rejestrowego dla np. Wizzair :149X119X171CMTo powinno załatwić Twój problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 27 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 Witam serdecznie wszystkie Koleżanki i Kolegow .Czytając ostatnio temat "Szwecja 2018" zauważyłem iż wiele osób straszy sie wzajemnie iż nie wolno przewozić rożnych przedmiotów związanych z wędkarstwem ( kołowrotki z linkami , uzbrojone przynęty , itp ) w bagażu kabinowymi ( podręcznym ) .Drodzy forumowicze jest to całkowita bzdura , która nijak ma sie do przepisów związanych z lotnictwem cywilnym .W żadnej ustawie ani rozporządzeniu nie pisze o tym ze sznurki lub linki a także żyłki sa rzeczą zabroniona , nie ma tez mowy o igłach czy haczykach .Jeśli ktoś z forumowiczów miał problem z przewiezieniem takich rzeczy , tzn tylko i wyłącznie , ze spotkał sie z niekompetentnym " operatorem kontroli bezpieczeństwa w ruchu pasażerskim " i powinien poprosić o konsultacje z jego przełożonym ( Dowodca) gdyż argumenty których używał ów "okb" były wyssane z palca .Dla ludzi ktorzy sie ze mną niezgadzają polecam lekturę w postaci rozporządzenia 1998 o lotnictwie cywilnym gdzie jasno w pkt wypisane mamy czego wozić nie wolno .Pozdrawiam Krzysiu .( jeśli temat ten dubluje sie z już istniejącym proszę o usunięcie i przekierowanie mojej wypowiedzi) Tylko klotnia na lotnisku z celnikami przypomina zapasy w blocie ze swinia - po jakims czasie widzisz, ze nie wygrasz a swini sie to podoba. szanse na wygranie (zwlaszcza za granica) sa niewielkie - mi sie zdarzylo, ze celnicy przestawali rozumiec angielski za to gdzies krotkofalowkami sie porozumiewali nerwowo (juz czulem ta rewizje osobista osobista i wypuszczenie mnie na terminal z gaciami w rece minute przed odlotem samolotu w momencie jak zauwazali, ze probuje "strzelac z paragrafow" - Po czesci ich rozumiem. Oni odpowiadaja za bezpieczenstwo i tak np w takim akumulatorze (mi osobiscie zawineli) nic nie widac na rtg bo olowiany- jak rozpoznac pudelko wylozone olowiem z pistoletem w srodku od prawdziwego aku zelowego? waga podobna z wierzchu identyczne. A jak jeszcze jakis lebski koles podlaczy 3 ogniwa 18650 w srodku to i napiecie sie bedzie zgadzac jakby ktos sprawdzac chcial.... Panowie, mam do Was pytanie. Planowałem kupić Travela Phenixa na pstrągi w 3 skladach o dł. 218 cm. Dł. po złożeniu to około 77 cm i tu mnie nachodzi pytanie czy jest sens. Fatycznie w najbliższych latach planuje gdzieś ruszyć za granicę za pstrągiem ale czy Travel jet mi aż nadto potrzebny? Jak zauważył @wujek oferta jest słaba a za lepsze wędzisko trzeba troche zapłacić w pracowni co wg mnie średnio się opłaca jeżeli chcemy mieć wędki które będziemy używali dajmy na to raz w roku. Po pierwsze nie lubie miec 1000 wędek tylko tą jedną. Nie bardzo mi się opłaca mieć wędkę na pstrągi zagraniczne i polskie skoro używam wędek o podobnych parametrach mocy bo w Polsce też łowię na mocno. Po trzecie łowię na kije max do 230 co tragedią nie jest. Tuba 120 cm i wystarczy. Nie interesowałem się zanadto tematem? Czy są różnice cen? Jakie to są różnice między dajmy na to tubą 80 cm a 120 cm? Pozdrawiam Wedki do samolotu samej brac nie bedziesz - potrzebujesz i kolowrotek i zylke i przynety = bedziesz bral bagaz rejestrowany = nie ma problemu rzadnego. Pewnie tubę 70cm dałbyś radę zmieścić w walizce, która idzie do luku bagażowego, choćby po przekątnej. Ze 120cm będzie gorzej i pewnie trzeba będzie dopłacić za dodatkowy bagaż. Ile dokładnie nie wiem. Guzik prawda, chyba, ze cis ostatnio zmienili - latalem z wedkami 2.4m 2sklad w tubie w plecaku (nie mam tak dlugiego plecaka - zakladalem od gory drugi plecak "do gory nogami" (tak, ze jeden czesciowo wchodzil w drugi) spinalem zipami i streczem owijalem. lecialem tak kilka razy. Jedyna niedogodonosc z bagazem o wiekszych gabarytach jest osobne nadawanie/odbieranie. Kup sobie torbę większą.Maksymalne wymiary bagażu rejestrowego dla np. Wizzair :149X119X171CMTo powinno załatwić Twój problem. Jak juz pisalem w watku mozna kupic torby typu "jamnik" z tunelem na rakiete tenisowa czy inny kij do basebala. Mozna tez kupic plecak z klapa mocowana na 4 paski (da sie odciagnac od reszty plecaka dobre 30 cm) albo zrobic walek z drugim plecakiem (jak tutaj opisalem wlasnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 28 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Pewnie tubę 70cm dałbyś radę zmieścić w walizce, która idzie do luku bagażowego, choćby po przekątnej. Ze 120cm będzie gorzej i pewnie trzeba będzie dopłacić za dodatkowy bagaż. Ile dokładnie nie wiem. Guzik prawda, chyba, ze cis ostatnio zmienili - latalem z wedkami 2.4m 2sklad w tubie w plecaku (nie mam tak dlugiego plecaka - zakladalem od gory drugi plecak "do gory nogami" (tak, ze jeden czesciowo wchodzil w drugi) spinalem zipami i streczem owijalem. lecialem tak kilka razy. Jedyna niedogodonosc z bagazem o wiekszych gabarytach jest osobne nadawanie/odbieranie. O, to pokaż konkretnie gdzie źle napisałem i co się nie zgadza z Twoimi doświadczeniami w mojej wypowiedzi Wytłumaczę, bo chyba nie do końca zrozumiałeś to co napisałem. Jak zmieścisz się w walizce/bagażu z wędką to idą do luku i nic nie dopłacasz. Zrobiłeś sobie "torbę" z dwóch plecaków i wędka się zmieściła - brawo ale to nadal jeden bagaż. Do tego nie przekroczyłeś lub nikt nie sprawdził, że przekroczyłeś wymiar bagażu dopuszczony przez przewoźnika i voila. Gdzie tu "guzik prawda"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi