patu Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 ..Józek, a jaki jest sens w ustalaniu pierścieni?. Dobrze dobrana średnica korka i w UL o mocy 6lb ( przy zastosowaniu nie za ciężkiego młynka) nic złego nie powinno się stać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 (edytowane) Patryk niby tak ale jak lekko "złapiesz" klejem to w ciemno wkładasz młynek, pewniej się trzyma, jest już wyważony, jest też szybki montaż bo tylko jeden piercień do zasunięcia.Ja tak miałem p Gloomisie i super to się mi sprawdzało . Edytowane 12 Marca 2013 przez Jozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Całość ma 57 cm. taki angielski styl Z korkogumy nie powinny spadać gdyż dość ścisło dotoczyłem. Środek stopki kołowrotka wypada na 37 cm i dolnik wystaje mi za łokieć 2 cm. Przy kiju trzy metry musi wystawać chyba że ktoś chce mieć problem z wyważeniem kija...tak BTW Kuba..tylko nie wpadaj z tym masztem nad Odrę...strach będzie koło Ciebie cumować - ściągniesz wszystkie pieruny znad vorpommern 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Teraz właśnie też robię kleniowca-jaziowca dodam że pierwszego takiego na blanku Lamiglasa i też mam trochę problemu z ustaleniem idealnej odległości kołowrotka .Jest to blank XSH1142LL i wstępnie przy splicie wypada to na 33cm -34 cm od końca dolnika do środka stopki a więc każdą informację dotycząca odległości chłonę jak gąbka Przy takiej odległości wyważenie jest ok jeszcze na fore a więc jakieś 8 cm od środka stopki w kierunku fore bez żadnych zabiegów wyważających typu ciężarki itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 12 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 (edytowane) Ja w dolnik dam oliwkę tak dla pewności Batson 2.9 metra zbrojony w fc na standard ma środek stopki kołowrotka na 36,5 cm. Namieszaliście mi z tym górnym końcem zaraz będę chyba kroił albo się z tym prześpię. Edytowane 12 Marca 2013 przez Forecast Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 No ten blank jest ponoć super i też będzie u mnie w arsenale.Wątek jest w obserwowanych bo jestem bardzo ciekaw Twoich wędulek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Po co tam od razu kroić , rękojeść bardzo gustowna i jeżeli użytkownikowi się podoba to to jest jedyny argument i tyle w temacie. Jest ładnie i starannie wykonana, więc nie widzę powodu aby ją przerabiać . Chciałem tylko zasygnalizować że miałem problemy z pierścieniami i trzeba uważać bo przy dużej ilości wymachów mogą się nieco poluźnić a potem to tylko plastry zostają lub jak radzi Józek podkleić trzeba będzie . Dzięki za radę dotyczącą odległości i jeszcze raz sprawę zbadam jeżeli chodzi o wyważenie kija i podejmę jakąś decyzję ale blank jest lekki i aż tak ekstremalnie to nie będzie wyglądać aby ładować ołów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 12 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Dużo zależy od stopki kołowrotka. Akurat do tego stradica co mam pasują jak ulał. Kiedyś miałem st.croixa 3,5 metra na nich tylko wiekszej średnicy były i było ok. Tomy owszem kij nie ma konkurenta pewnie się pokuszę do niego z żyłką 0,10 i pchły 15 mm. Apropo pcheł jutro je będziesz miał od listonosza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lester Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Ale pierwszy kijek od Jakuba to i tak mam ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 (edytowane) Dużo zależy od stopki kołowrotka. Akurat do tego stradica co mam pasują jak ulał. Kiedyś miałem st.croixa 3,5 metra na nich tylko wiekszej średnicy były i było ok. Tomy owszem kij nie ma konkurenta pewnie się pokuszę do niego z żyłką 0,10 i pchły 15 mm. Apropo pcheł jutro je będziesz miał od listonosza To super.Blanki od Krzyśka to w ogóle moim zdaniem są po za konkurencją.Trochę tego przerzuciłem i te robią na mnie wrażenie bardzo pozytywne a ten "lajt" 3,05 to już perełka. Edytowane 12 Marca 2013 przez Tomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 @Forecast - a niech Cie ręka boska broni przed oliwkami! Zadnych oliwek - dupa z tego wychodzi. Sam to przerobiłem i wiem, co piszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Ja też. Zapomnij o oliwkach. Wyważenie powinno wynikać z pozycji kołowrotka o określonej (adekwatnej) masie. Nie "rozmiękczaj" doważeniem i tak juz pewnie wiotkiego kija... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Można ewentualnie zastosować niezbyt ciężką gałkę gumową, albo aluminiowo-gumową. Trochę doważy, "dupkę" kija zabezpieczy, a masa nie będzie tak skupiona, jak przy ołowiu, czy innym "dociążaczu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Tego typu rozwiązania z kolei odpadają u mnie ze względów estetycznych. Korkoguma, etc., toczona razem z całą rekojeścią - to jest to Może w jakiejś łososiowej potworówce jeszcze bym gulałę zniósł, ale w lekkim kiju - no way. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Gupi! Się nie znasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Fatso, sam wiesz, co ja wyprawiam z tymi wędziskami Zaczynam przelotkowamnie od Y20, stosuję układ LV30, LV12, LV7, L5, tnę DPS-y, lakieruję na dwa razy, poziomuję lakier kawałkiem plastkiu, mieszam ilości lakieru po 0,5ml, zbroję w spirali - ja wariat jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 (edytowane) Nie myślałeś o czymś takim ? Durchmesser 27mm, Länge 10,8mm, Länge Bolzen 9mm, Durchmesser Bolzen 9.3mm. Gewicht 11gr. Średnica 27 mm , Długość bolca 9 mm średnica bolca 9,3 mm waga 11 grZastanawiam się nad czymś takim ale czy aby jak sugerują Fatso i Krzysiek za bardzo nie rozmiękczy kija ?Może bardziej doświadczeni chcieliby się wypowiedzieć , będę wdzięczny a gałka z całym szacunkiem pasuje jak .... świni siodło Edytowane 13 Marca 2013 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Takie lepsze, bo mają końcówke gumową.Wszelkie twarde końcówki ślizgają się, rysują i hałasują. Guma, to guma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Waga nie tak duża, estetyka na pierwszy rzut oka – dobra. Jedyne, co ogranicza, to średnica 27mm. W kiju klasy L to sporo, choć długa rękojeść będzie wyglądała w tej średnicy proporcjonalnie. Poza tym można trochę stoczyć te 27mm w kierunku uchwytu. Takie łagodnie, długie przejście z 27 na 25. Będzie zgrabnie i klasycznie. Podoba mi się ten "tytan" - dolny rząd, środek - a także brązowy (do kompozycji z burntem?). Oba ładne, wcale nie muszą być tylko do "japan style-u". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Te drugie też fajne, ale bardziej konwencjonalne. Ciut nudne, choć praktyczniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 (edytowane) Właśnie takie dwa zamówiłem jakie wymienił Krzysiek. Też miałem problem z tymi 27 mm do kija klasy UL ale postanowiłem zmontować wędkę na KSKSS16 więc średnica reargripa tego przy trzymaniu kołowrotka jest wymuszona i wynosi 24,5 mm Dotoczyłem tyny rear na 25 mm i nie bardzo to się komponuje .Tylny dolny rear jest ewidentnie za chudy więc jest pomysł aby wytoczyć jeszcze jeden na te 27 mm i zakończyć tą "pinezką " Guma praktyczniejsza ale nudna a więc dzięki Krzysztof za podpowiedz .Jak skończę to pracę pokaże ,czekam tylko na insert Piotrka Marusiaka oraz ową pinezkę i komponenty już w całości zgromadzone bo dotoczenie gripa to małe piwo .Zresztą oceńcie sami że za chudy ten tylny rear Koszmarnie to wygląda i sorki za offtopa ale może komuś się przyda Edytowane 13 Marca 2013 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 (edytowane) Ja przy dzielonych gripach robię takie sztuczki optyczne. Np robię DPS18 i na fore daję ok. 24,8, rear przy uchwycie ok. 26, rear dolnika 27 (Abu Balitc 3m 10-40g). Wydaje się, że wszystkie gripy są tej samej grubości, bo wyglądają proporcjonalnie względem swojej długości, grubości blanku i średnicy WC. Dzięki temu mam fore na wymiar DPS-a, koponujący się z nim górny rear i dolny rear za który można pewnie złapać przy rzucie. W rzeczywistości, gdyby wszystkie gripy były tej samej średnicy, to albo fore byłby zbyt grubaśny, albo rear karykaturalnie cieniutki w stosunku do potężnego w dolniku blanku Ot, taki niuansik... Edytowane 13 Marca 2013 przez krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Tylny ładny, ale za chudy do przedniego. Aczkolwiek to ten drugi stanowi problem, bo tylny ma subtelną linię i dobre proporcje. Ale cóż, "kulfonowatość" jest wymuszona typem uchwytu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 (edytowane) No właśnie średnica wewnętrzna 21 mm ,zewnętrzna 24,5 i nie chce mniej a jak zrobię dłuższy i wyszczuplony z tyłu to już niepotrzebnie wzrośnie waga . Myślałem też o krótkim pękatym tylnym rear ale komicznie to wygląda jak wielki korek zamykający spory gąsior do wina . Widziałem już takie konstrukcje i nie za bardzo przypadło mi to do gustu Edytowane 13 Marca 2013 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Jest jeszcze taki butt cap: Obrączka barwiona, aluminiowa, Guzik plastikowy, czarny z połyskiem. Pierścień czarny, gumowy. Mniej nudna, a ciągle z gumą (w wędkach do łowienia nie widzę sensu akceptowania kompromisów użytkowych, jak np. twardy butt cap, który ślizga się, obija i rysuje /od biedy w łódce/). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi