Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Patryk niby tak ale jak lekko "złapiesz" klejem to w ciemno wkładasz młynek, pewniej się trzyma, jest już wyważony,  jest też szybki montaż bo tylko jeden piercień do zasunięcia.

Ja tak miałem p Gloomisie i super to się mi sprawdzało :) .

Edytowane przez Jozi

Całość ma 57 cm. taki angielski styl ;) Z korkogumy nie powinny spadać gdyż dość ścisło dotoczyłem. Środek stopki kołowrotka wypada na 37 cm i dolnik wystaje mi za łokieć 2 cm. Przy kiju trzy metry musi wystawać chyba że ktoś chce mieć problem z wyważeniem kija.

..tak BTW Kuba..tylko nie wpadaj z tym masztem nad Odrę...strach będzie koło Ciebie cumować - ściągniesz wszystkie pieruny  ;)  znad vorpommern :P ;)

• Like 1

Teraz właśnie też robię kleniowca-jaziowca dodam że pierwszego takiego na blanku Lamiglasa i też mam trochę problemu z ustaleniem idealnej odległości kołowrotka .Jest to blank XSH1142LL i wstępnie przy splicie wypada to na 33cm -34 cm od końca dolnika do środka stopki a więc każdą informację dotycząca odległości chłonę jak gąbka :) Przy takiej odległości wyważenie jest ok jeszcze na fore a więc jakieś 8 cm od środka stopki w kierunku fore bez żadnych zabiegów wyważających typu ciężarki itp.

Ja w dolnik dam oliwkę tak dla pewności :D Batson 2.9 metra zbrojony w fc na standard ma środek stopki kołowrotka na 36,5 cm.

Namieszaliście mi z tym górnym końcem zaraz będę chyba kroił albo się z tym prześpię.

Edytowane przez Forecast

Po co tam od razu kroić , rękojeść bardzo gustowna i jeżeli użytkownikowi się podoba to to jest jedyny argument i tyle w temacie. Jest ładnie i starannie wykonana, więc nie widzę powodu aby ją przerabiać . Chciałem tylko zasygnalizować że miałem problemy z pierścieniami i trzeba uważać bo przy dużej ilości wymachów mogą się nieco poluźnić a potem to tylko plastry zostają lub jak radzi Józek podkleić trzeba będzie . Dzięki za radę dotyczącą odległości i jeszcze raz sprawę zbadam jeżeli chodzi o wyważenie kija i podejmę jakąś decyzję ale blank jest lekki i aż tak ekstremalnie to nie będzie wyglądać aby ładować ołów :)

• Like 1

Dużo zależy od stopki kołowrotka. Akurat do tego stradica co mam pasują jak ulał. Kiedyś miałem st.croixa 3,5 metra na nich tylko wiekszej średnicy były i było ok.

Tomy owszem kij nie ma konkurenta pewnie się pokuszę do niego z żyłką 0,10 :D i pchły 15 mm. Apropo pcheł jutro je będziesz miał od listonosza :D

Dużo zależy od stopki kołowrotka. Akurat do tego stradica co mam pasują jak ulał. Kiedyś miałem st.croixa 3,5 metra na nich tylko wiekszej średnicy były i było ok.

Tomy owszem kij nie ma konkurenta pewnie się pokuszę do niego z żyłką 0,10 :D i pchły 15 mm. Apropo pcheł jutro je będziesz miał od listonosza :D

To super.Blanki od Krzyśka to w ogóle moim zdaniem są po za konkurencją.Trochę tego przerzuciłem i te robią na mnie wrażenie bardzo pozytywne a ten "lajt" 3,05 to już perełka.

Edytowane przez Tomy

Nie myślałeś o czymś takim ?

111501082312_b.jpg

111501082353_a.jpg

Durchmesser 27mm, Länge 10,8mm, Länge Bolzen 9mm, Durchmesser Bolzen 9.3mm. Gewicht 11gr.

Średnica 27 mm , Długość bolca 9 mm średnica bolca 9,3 mm waga 11 gr
Zastanawiam się nad czymś takim ale czy aby jak sugerują Fatso i Krzysiek za bardzo nie rozmiękczy kija ?
Może bardziej doświadczeni chcieliby się wypowiedzieć , będę wdzięczny a gałka z całym szacunkiem pasuje jak .... świni siodło
Edytowane przez mrWhite7

Waga nie tak duża, estetyka na pierwszy rzut oka – dobra. Jedyne, co ogranicza, to średnica 27mm. W kiju klasy L to sporo, choć długa rękojeść będzie wyglądała w tej średnicy proporcjonalnie. Poza tym można trochę stoczyć te 27mm w kierunku uchwytu. Takie łagodnie, długie przejście z 27 na 25. Będzie zgrabnie i klasycznie.

Podoba mi się ten "tytan" - dolny rząd, środek - a także brązowy (do kompozycji z burntem?). Oba ładne, wcale nie muszą być tylko do "japan style-u".

Właśnie takie dwa zamówiłem jakie wymienił Krzysiek. Też miałem problem z tymi 27 mm do kija klasy UL ale postanowiłem zmontować wędkę na KSKSS16 więc średnica reargripa tego przy trzymaniu kołowrotka jest wymuszona i wynosi 24,5 mm Dotoczyłem tyny rear na 25 mm i nie bardzo to się komponuje .Tylny dolny  rear jest ewidentnie za chudy więc jest pomysł aby wytoczyć jeszcze jeden na te 27 mm i zakończyć tą "pinezką " Guma praktyczniejsza ale nudna a więc dzięki Krzysztof za podpowiedz  .Jak skończę to pracę pokaże ,czekam tylko na insert Piotrka Marusiaka oraz ową pinezkę i komponenty już w całości zgromadzone bo dotoczenie gripa to małe piwo .

012be.jpg

013ugx.jpg

Zresztą oceńcie sami że za chudy ten tylny rear :)

Koszmarnie to wygląda i sorki za offtopa ale może komuś się przyda

Edytowane przez mrWhite7

Ja przy dzielonych gripach robię takie sztuczki optyczne. Np robię DPS18 i na fore daję ok. 24,8, rear przy uchwycie ok. 26, rear dolnika 27 (Abu Balitc 3m 10-40g). Wydaje się, że wszystkie gripy są tej samej grubości, bo wyglądają proporcjonalnie względem swojej długości, grubości blanku i średnicy WC. Dzięki temu mam fore na wymiar DPS-a, koponujący się z nim górny rear i dolny rear za który można pewnie złapać przy rzucie. W rzeczywistości, gdyby wszystkie gripy były tej samej średnicy, to albo fore byłby zbyt grubaśny, albo rear karykaturalnie cieniutki w stosunku do potężnego w dolniku blanku :)

Ot, taki niuansik...

Edytowane przez krzysiek

No właśnie średnica wewnętrzna 21 mm ,zewnętrzna 24,5 i nie chce mniej a jak zrobię dłuższy i wyszczuplony z tyłu to już niepotrzebnie wzrośnie waga . Myślałem też o krótkim pękatym tylnym rear ale komicznie to wygląda jak wielki korek zamykający spory gąsior do wina . Widziałem już takie konstrukcje i nie za bardzo przypadło mi to do gustu

Edytowane przez mrWhite7

Jest jeszcze taki butt cap: post-47675-0-94011700-1363176745_thumb.jpg

Obrączka barwiona, aluminiowa, Guzik plastikowy, czarny z połyskiem. Pierścień czarny, gumowy. Mniej nudna, a ciągle z gumą (w wędkach do łowienia nie widzę sensu akceptowania kompromisów użytkowych, jak np. twardy butt cap, który ślizga się, obija i rysuje /od biedy w łódce/).