Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jest jeszcze taki butt cap: attachicon.gifbuttcaps1.jpg

Obrączka barwiona, aluminiowa, Guzik plastikowy, czarny z połyskiem. Pierścień czarny, gumowy. Mniej nudna, a ciągle z gumą (w wędkach do łowienia nie widzę sensu akceptowania kompromisów użytkowych, jak np. twardy butt cap, który ślizga się, obija i rysuje /od biedy w łódce/).

Bardzo ładne zakończenie nawet mam takie w domu koloru czerwonego z tym że waży mizernie jakieś 3 gramy a średnica ok 25,3 mm tak naprawdę w moim przypadku niewiele daje , ciągle będzie za chudo

017txe.jpg

Ja mam jeszcze Maragi ale potem pojawiły się całkiem zgrabne podróbki CRB a może było całkiem odwrotnie  ? :) W każdym bądz razie do dostania w www.fishingrod.pl

Edytowane przez mrWhite7

Ostatnio już w dwóch kijach zastosowałem, a to nie koniec ;)

Natomiast miałem kiedys trzy kije (ostał się jeden i to przerobiony) zakonczone gałkami aluminiowo-gumowymi. Mam też lajcika z gumową gruchą Fuji na końcu. Żadna z tych gałek nie wyglądała ciężko i nie na miejscu. Z jednej strony: rzecz gustu. Z drugiej jednak: bardzo praktyczne to rozwiązanie i wcale nie wymaga łososiowej, czy sumowej pały. Vide rękojeść Avida MF2: http://jerkbait.pl/topic/7515-fatso-the-builder-i-jego-poczatki/page-3 (na dole strony)

Mam też lajcika z gumową gruchą Fuji na końcu. Żadna z tych gałek nie wyglądała ciężko i nie na miejscu. Z jednej strony: rzecz gustu. Z drugiej jednak: bardzo praktyczne to rozwiązanie i wcale nie wymaga łososiowej, czy sumowej pały. Vide rękojeść Avida MF2: http://jerkbait.pl/topic/7515-fatso-the-builder-i-jego-poczatki/page-3 (na dole strony)

Ale jakiż elegancki, klasyczny look osiągnąłbyś bez gruchy ;) :)

W kwestii trzymania pierścieni. Bardzo dobrze zrobiłeś że w miejscu stopki zastosowałeś korkogumę a nie korek. Tzn. dobrze dla trzymania stopki kołowrotka. Jeśli jeszcze pierścienie poruszają się z trudem to będą wymuszały wręcz wgniatanie stopki w korkogumę.

Kiedyś wykonałem Talona LT2 właśnie z pierścieniami ale aluminiowymi. A w miejscu mocowania zastosowałem miękką korkogumę wykonaną z plasterków o gr. 3mm każdy. Trzymanie kołowrotka było bardzo pewne.

Forecast: Zdradź proszę więcej szczegółów co to za blank. A może już jest w domu ?

Edytowane przez kesur

Blank Blaas XF 3,05 2-6 lb w domu już jest od piątku. Czekam tylko jeszcze na przelotki. Spacing dostałem dziś od Pana Krzysztofa ale pod minimy match go trochę zmienię rozmiarowo podobnie jak w CD-eku. Co do blanku trudno mówić coś przed uzbrojeniem. Na razie ma założoną rękojeść. Machałem już nim trochę na sucho i wrażenia fajne. Pod moje pchły do 2,5 cm będzie cacy gdyż dr-y stawiają dość duży opór i większym kij się pewnie podda w mocnym nurcie. Z żyłką 0,12 nie rozkalibrowaną będzie hulał. W końcu kij z ciepłym uchwytem na mrozy. Opisany jest na 6 lb ale to jest xf i tutaj inaczej się szacuje ugięcie kija. Szczyt 1,6 mm jest czuły w wysokim module i nie poddaje się tak łatwo jak w batsonach. Resztę napiszę jak już ubiorę i zabiorę na jazie.

Co do pierścieni to owszem ciężko się przesuwają a na dystansie ich posuwu umieściłem kawałek dolnika z jakiegoś złamasa na który solidnie wkleiłem owe plastry z korkogumy. I ten odcinek ściśle wkleiłem na dolnik. Nie ma prawa tam nic drgnąć spasowane jak talala.

Jutro muszę kupić jakąś stalówkę i nanieść napis kolorem groszkowym :D

Edytowane przez Forecast

Czyli to ten nowy produkt Krzyśka pod klenio-jazie.Powinien być idealny pod te Twoje małe pchły.A jakie masz odczucie bo to wysoki moduł jest, jak progresja się przedstawia w nich, tylko co tu na sucho można powiedzieć, testy nad wodą pokażą możliwości blanku :) .

Szczerze, paskudne te PB minimy wolałbym jakieś matchowe przelotki  z pierścieniem zamontować jak te druciaki :D .

Jòzek zapewniam Cie, że pierścieñ w tych przelotkach jest :)

No chyba , że i ja sie mylè...

Wedka wykonana czysto, rekojesc fajna, jak na pierwszy kij to chylè czoła

Wojtek do wykonania kijka nie mam żadnych zastrzeżeń ale te przelotki jakoś nie przemawiają do mnie-nic na to nie poradzę że druciaki mnie rażą :D .

Józek po Świętach zaprezentuje podobne minimy tylko z pierścionkiem i aż dziw bierze że w tytanowych ramkach z cyrkonowym pierścieniem "wychodzą" cenowo podobnie jak te "druciaki" :) a chyba nawet trochę taniej zapłaciłem :)