Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tego nie ruszam bo mam zamiar na ryby skoczyć z nowym Blaasem a estetą nie jestem jeśli chodzi o coś dla mnie. Parę pęcherzyków różnicy nie robi.

Forecast, to mi sie podoba. Wazne, ze trzyma sie blanku i to, ze ukreciles to samemu i tyle. Jakkolwiek reszta to zrozumie. Spotkalem swego czasu goscia, ktoermu pokazalem swoj pierwszy patyk. Gosciowi nie pasowal przeswit miedzy zwojami omotki spod lakieru, szczegol, ze gosc nigdy nie przerobil obrotowki chociazby dla samego faktu przerobienia  :) . Nastepny bedzie tylko lepszy. Pozdro...

Masz juz ze 3 nucki nadane przez "lożę szyderców"...4ty nie zaszkodzi;)

Niech ta zima idzie w diabli bo jeszcze ze 3 dostanę i będziemy się gubić o kim mowa :P

Forecast, to mi sie podoba. Wazne, ze trzyma sie blanku i to, ze ukreciles to samemu i tyle. Jakkolwiek reszta to zrozumie. Spotkalem swego czasu goscia, ktoermu pokazalem swoj pierwszy patyk. Gosciowi nie pasowal przeswit miedzy zwojami omotki spod lakieru, szczegol, ze gosc nigdy nie przerobil obrotowki chociazby dla samego faktu przerobienia  :) . Nastepny bedzie tylko lepszy. Pozdro...

Taki lajf. Człowiek najlepiej się uczy na swoich błędach i najbardziej je docenia choćby tłukli młotkiem.

Taki lajf. Człowiek najlepiej się uczy na swoich błędach i najbardziej je docenia choćby tłukli młotkiem.

Racja ...szkoda , że narobiles sobie problemu przez przeterminowany lakier. Jak czytam posty kolegów to widac , że zdarza sie to często....

Pzdr

Kuba ,Krzysiek słusznie podniósł kwestię mieszania.Jeśli nie masz miksera,to proponuję jak najwolniej.Jest taki moment ,że lakier jakby zgęstnieje ,tak po ok 1 minucie,ale po pewnym czasie zrobi się rzadszy po ok 2-3min i znikną charakterystyczne smugi,wtedy jest gotowy.

Spróbuj Lamara HB, dla mnie jak do tej pory nr1.

Jeżeli w którymkolwiek składniku, a najczęściej jest to składnik A - resin, tworzy się mleczna, maluśka chmurka oznacza to, że już raczej po lakierze. Temat przerabiałem :) Można zaryzykować, żeby nie stracić sporej ilości lakieru, ale może się okazać, ze gra niewarta świeczki  B)

Jak nie miałem jeszcze dobrego miksera to używałem specyfiku o nazwie Bubble Buster amerykańskiej firmy CRB http://www.house-of-brunner.de/shop?action=showarticledetails&articleID=43688 Używasz go tak że mieszasz lakier i po czterech minutach takiego mieszania ( najlepiej szklanym pręcikiem i bardzo wolno) drewno się do tego celu nie nadaje bo ma chropowatą powierzchnię powodującą pęcherze . A więc po czterech minutach pryskasz lakier tym specyfikiem i czekasz trzy minutki aż bąble puszczą i potem lakierujesz . Najlepszy jest mikser który możesz zrobić we własnym zakresie

Edytowane przez mrWhite7

Wlasnie chcialem zapytac czy ktos usuwal BB do usuwania pecherzy. Jak to sie sprawdza w praktyce? Jaki % babli usuwa ? Czy lakier jakos zmienia wlasciwosci po sptyskaniu BB ( np wolniej krzepnie ) ?

Sprawdza się ale trzeba trochę odczekać bo jak zacząłem lakierować tuż po popsikaniu specyfikiem bąble zaczęły pękać już na omotkach tworząc księżycowy krajobraz pełen małych kraterów .Specyfik działa

Bardzo ładnie Panie sobie poczynasz i pochwa na kija tez ładna, ale jak nie jesteś podpięty do ładowarki  to kij od razu inaczej się gnie :D

PS To co, mój tez po terminie chcesz powiedzieć

Ja miałem jakiś inny prawdopodobnie rod pro i jedna strzykawa jest lekko mleczna tzn. była bo już w śmietniku wylądowała. Próbkę z brc ktoś sobie ode mnie pożyczył na wieczne oddanie. Musze porządek zrobić w pudle i zamówić nowy lakier ;)

Kuba ,Krzysiek słusznie podniósł kwestię mieszania.Jeśli nie masz miksera,to proponuję jak najwolniej.Jest taki moment ,że lakier jakby zgęstnieje ,tak po ok 1 minucie,ale po pewnym czasie zrobi się rzadszy po ok 2-3min i znikną charakterystyczne smugi,wtedy jest gotowy.

Spróbuj Lamara HB, dla mnie jak do tej pory nr1.

A jak Lamar LB. Używał ktoś ? Osobiście lubię jak lakier ma dłuższy czas pracy.

Ostatnio próbuje z Lamarem LB. Jest sporo rzadszy od HB i ma bardzo długi czas pracy. Z szuszarki zdejmuję dopiero po 5 godzinach w temp. 20 stopni. Można położyć lakier bardzo cienko .

post-49222-0-23831300-1391936829_thumb.jpg

Tu próbka. Lakierowane na dwa razy Nadmiar lakieru przy nakładaniu zbierałem plastikiem.