Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Maniek to weź ten blank który ja wybrałem,ten sam ma Kuba i mówi,że jest świetny...Ja rozmawiałem z P.Krzysztofem na ten temat,określiłem zakres wagi przynęt i ich wielkość (bardzo podobny do tego co Ty napisałeś) polecił mi ten balnk jako stworzony do tego typu przynęt...ja go głównie pod smużaki brałem i od czasu do czasu wobki od 1gr do max 6gr...myślę,że to będzie właśnie to czego szukałem i czego oczekuję...

SLXF 1006-2 10'0" 2-6lb 1,5-12gr Maniek ja taki blank wybrałem i myślę,że to jest dobry wybór... :)a dodam jeszcze,że o tym cw i mocy znajdziesz pięć blanków od 8'0" do 10'0"...ja akurat wybrałem taką długość bo raz,mam takie warunki do łowienia w rzece a dwa po prostu lubię długi kij..pzdr

Edytowane przez krystiano1981r

Maniek zapodaj sobie SLF 10'0" 2-6lb.  XF to wyższy moduł i można go uszkodzić w ferworze walki z ryba jaka jest jaź lub kleń. Po drugie SLF jest tańszy. SLF to naprawdę bardzo fajne blanki których moim zdaniem brakowało na naszym rynku. Na tym blanku będziesz wyjmował ryby za skórkę.

Edytowane przez Forecast

tak,P.Krzysztof też mówił o tym blanku,także się świetnie nadaje do takich zastosowań...jednak jak ja określiłem swoje potrzeby P.Krzysztof bez wahania wskazał na ten blank o wyższym module...z tego co się też orientuję blanki z serii XF  objęte są też dodatkową gwarancją bezwarunkową..na stronie można poczytać o tym dokładnie...to myślę,też jest plus przemawiający za tym blankiem..

A jak ten SLF 2-6lb będzie się zachowywał w dość mocnym nurcie? Zakładając, że wobki będą ważyć max 6-7g.

myślę,że mógłby być za bardzo spolegliwy (zwłaszcza,że seria SLF charakteryzuje się pełniejszym ugięciem)...ale jest też ważna nie tylko waga wobka ale też jaki opór stawia w wodzie dana konstrukcja...

Ja ostatnio kieruję się przy wyborze blanku tym na co woda mi pozwala. Oczywiście XF jest bardziej stabilny po rzucie od F. Jak by nie patrzeć oba blanki są bezkonkurencyjne w porównaniu do chińszczyzny. Krzysztof robi blanki które nie latają we wszystkie strony jak to niegdyś każdy z nas miał na pewno okazje doświadczyć przy tych mocach. To są długie ultra-lighty. Tu nie machasz boleniówką 10 gr bo tyle da rade. To są szpady do dłubania małymi przynetami duzego białorybu. Czułośc i amortyzacja to własnie taka konfiguracja zestawu nie pozwala spaść jaziowi za skórkę. Stosuję żyłkę max 14 do swojego i wystarcza w zupełności.

DamianeQ pod takimi przynetami oba beda sie poddawać w silnym nurcie. Długi SLF 10 lb i zyłka to bedzie bardziej optymalne pod nie.

• Like 1

To nawet okej , a powiedzcie mi jak ten 6 funtowy zachowałby się w takiej sytuacji :) Mały woblerek powiedzmy 3cm o wadze około 2,5-3g , agresywnie pracujący...prowadzenie w warkoczu , lub rzeczce o bardzo dużym uciągu.Da rade , nie podda się ? 

Maniek weź sobie Fke 15lb a woblera miotaj z procy :)

To nawet okej , a powiedzcie mi jak ten 6 funtowy zachowałby się w takiej sytuacji :) Mały woblerek powiedzmy 3cm o wadze około 2,5-3g , agresywnie pracujący...prowadzenie w warkoczu , lub rzeczce o bardzo dużym uciągu.Da rade , nie podda się ? 

poczekajmy aż Kuba wróci i się wypowie,ale ja myślę,że w takiej sytuacji blank z serii SLXF będzie zachowywał wszystkie parametry potrzebne do komfortowego łowienia tzn szczyt nie będzie "pływał" a i zaciąć będzie z czego... :) Kuba go tutaj dobrze opisał http://fishingjp.hpu.pl/viewpage.php?page_id=4

Edytowane przez krystiano1981r

• 4 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...