Skocz do zawartości

Pompy próżniowe

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Na mojej ręcznej do odpowietrzania hamulców wyciskam ok 0,85 bar. Ale aby utrzymać odpowietrzanie muszę nieustannie pompować, co w perspektywie kilku godzin jest mordęgą nie do wykonania. W zasadzie ciekawa sprawa, bo choć komora trzyma próżnię na wspomnianym poziomie, to  drewno oddaje gaz tylko gdy tłoczę?

Zacząłem się zatem rozglądać za pompą elektryczną dwustopniową. Wybór na rynku jest spory. Co wybrać (do 1000zł), doradźcie! Nie chciałbym kupować kota w worku.

Ps. Jak przeliczyć ciśnienie podawane w opisach (zwykle w "Pa" lub "mbar") na ciśnienie względne wyrażone w bar?

Pozdrawiam,

Adam

Zależny jaką masz komorę dużą. Ja mam bardzo dużą i używam 2TW-4CV.

Jak do tej pory jestem bardzo zadowolony. W sumnie każda dwustopniowa będzie lepsza niż ta do hamulców. Tylko czasem niektóre lubią rzucić olejem. 

Edytowane przez robbox4

0,85 bara a 0,95 to bardzo duza roznica ,zobaczysz jak podniesiesz podcisnienie ile jeszcze bedzie powietrza w drewienku ,pompa 2 stopniowa osiagnie 28-29PSI wiec sporo prawie -1bar i to wystarcza do stabilizacji, kwestja jest jeszcze w komorze bo czasem musi postac troszke wiec musi byc szczelna ,po odpuszczeniu podcisnienia powinno dac sie 2-3bary cisnienia wciskajac roztwor w drewno

Poprzeczka jest wysoko.

Używamy kilku różnych w zależności od materiałów jakie stabilizujemy.

np. ultraseal lub resinol 90c, i kilku innych.

główny składnik tych produktów to Polyglycol dimethacrylate oraz Alkyl C12 methacrylate, chemikiem nie jestem :)

Ultraseal jest czasem stosowany do impregnacji odlewów aluminiowych (zapobiega przeciekom przy małej porowatości odlewu). Jeżeli znasz kogoś, kto pracuje przy wytwarzaniu / obróbce odlewów aluminiowych ( dla np. dla przemysłu samochodowego), to potencjalnie taka osoba może mieć dostęp do niego.

Ultraseal chyba jest produkowany w UK, z tego co pamiętam.

Edytowane przez ms80