Gazdzior Opublikowano 15 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Do tej pory shakery 4,5" zbroiłem przeważnie hakiem 6/0. Wyniki były ale coś mi nie pasowało właśnie takie uzbrojenie. Idąc za radą następnym razem popróbuję z hakami 5/0 i 4/0.Jeszcze raz dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob16 Opublikowano 15 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Witam kolegów,pozwolę się podzielić swymi doświadczeniami. Gumy 15 cm -u mnie dominuje Realax i Manns, często sięgam też po Lunkera i Bass Assasin- zbroję w hak maksimum 8/0- większe haki bardzo ograniczają akcję . Przynęty te stosuję na główkach od 7,5 do 25 gr. W tym zakresie nie zuważyłem pogorszeni akcji, a co ważniejsze ryby dalej atakują. Przy lżejszym uzbrojeniu guma się może wykładać na bok-co czasem może dać dobry efekt. Do gum 6cali prawie obowiązkowo stosuje dozbrojki własnego wykonania z kotwiczką nr 2 lub nr 1.Długość dozbrojki dobieram tak by wbić jeden z grotów mniej więcej w połowie długości gumy od strony brzucha. Dozbrojkę zakładam za wystające oczko główki, zatem można ją w każdej chwili zdemontować.Choć przyznam, że dozbrojki zdejmuję wyłącznie w sytuacjach, gdy każdy rzut powoduje łapanie zielska w sposób umiemożliwiający kuszenie ryby- w każdej innej sytuacji dozbrojka. Natomiast częste łapanie zielska jest irytujące, ale jeszcze bardziej irytują niezacięte brania. Dozbrojki stosuję również do gum 5" (Kopyto Relax oraz bardzo fajny Lunker City SwimFish) zakończone kotwiczką nr 3(ma takie VMC) nr 4 lub nr 6.Często łowię na gumy 5" i 4" , gdyz zdarza się,że są równie czasem nawet bardziej skuteczne niż 6, a ponadto tygodniowy pobyt w Szwecji to tysiące rzutów - masa 6calowej gumy z główką 15 gr to czterdzieści parę gr , 5 (hak maks 6/0)calowe, nie wspominając już w o 4 dużo lżejsze, a jeśli efekty wędkarskie podobne to też mniejsze obciążenie barku to ważna rzecz(a młodzieńcem już nie jestem).Temat dozbrojek rozpracowuję od ponad 10 lat. Nalepszym do tego poligonem dla mnie niestety są łowiska w Szwecji(niestety dlatego,że na tych krajowych, które odwiedzam nie można liczyć na regularne brania, za sprawą niskiej populacji drapieżnika). W III dekadzie maja odbyłem dziewiątą już szwedzką wyprawę i widzę , że pewne schematy układją się w reguły. Bywają chwile, gdy ryby atakują łapczywie, potem zaś trafiają się momenty "puknięć" , gdzie dozbrojka jest nieodzowna(choć czasem też nie do końca załatwia sprawę).Jakiś czas temu zacząłem stosować dozbrojki również do mniejszych gum 4 i 4,5 "(Kopyto i Kopyto 4L, Ripper Manns,Lunker City Shaker). Oczywiście motorem do tego była całaj masa niezaciętych brań, odgryzionych ogonków, czy zejść ryby w trakcie holu. Do tych najmniejszych gum stosuję kotwiczkę nr 6(max 4).Te mniejsze gumy przy lekkim obciążeniu potrafią reagować na obecność wbitej kowticzki. Chcąc to wyeliminować kombinowałem z tymi rozginanymi podwójnymi hakami- ale mnie to rozwiąznaie nie przypadło do gustu.Gamakatsu robi za to bardzo lekką i zazrazem mocną podwójną kotwicę typowo do dozbrojek (nazywa się to chyba Twinex) a do wbicia w gumę służy malutki przylutowany haczyk.Rozwiązanie prawie nie wpływa na pracę gum 4" na lekkiej główce, jest tylko jedno ale- ten mały haczyk lubi się w trakcie walki z rybą oberwać i cały (nie tani) systemik jest bezużyteczny. Podsumowując do gum 6 i 5" dozbrojki stosuję prawie zawsze, do mniejszych 4 i 4,5" często.Jakichś dokładnych staystyk nie prowadzę, ale przynajmniej połowa ryb zaczepiona jest za dozbrojkę. Nie zauważam też, by dozbrojka jakoś bardzo utrudniała odhaczenie ryby. Po zdobyciu nieco wprawy większość ryb udaje się odhaczyć bez wyjmowania z wody. Wobler czy głęboko chwycona obrotówka mogą być nawet trudniejsze do wyhaczenia i groźniejsze dla ryby. Jescze jednym plusem dozbrojek jest to, że dzięki nim jako przyłów wyholowałem sporo ładnych okoni, które uderzając w niedzobrojone, duże gumy na pewno by się nie zacięły. Podkreślam, że to tylko moje subiektywne doświadczenia i wnioski.Serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 15 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Z 10 -15 lat temu nad jeziorem Szlamy miałem masę niezaciętych brań podczas wedkarskiego weekendu. Na następny pojechałem już dozbrojony. Dużo wiecej rybek sie uczepiło. Gumki 4-5 cali.A jaka wtedy była gimnastyka z tymi dozbrojkami. Ciężko było cokolwiek kupić.Mój najwiekszy szczupak 108 cm też wisiał za wargę na Gamaku 13B w rozmiarze 4. Grot sie wygiął, ale dał radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siewicz Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Panowie polećcie jakieś porządne, solidne dozbrojki. Najlepiej gdyby były dostępne w dużej palecie długości - często na przykład te krótkie są z cienkiego wolframu, albo na słabych kotwicach, a ja potrzebuję krótkich i mocnych.Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Najprościej samemu zrobić. Wszystko robisz jak chcesz. Materiał jaki chcesz, długość jaka chcesz, kotwica jaką sobie życzysz. I pewność wykonania(w zależności od umiejętności) bez żadnego porównania w stosunku do gotowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Ciekawy i bardzo prosty sposób jest pokazany np. tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=K0qV-RB2mQU#t=7m02s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leslaw Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 Jakiej firmy sa te glowki wkrecane na tym flimiku ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskie Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 Ja do gum 6" i większych stosuję dozbrojenie w postaci kotwiczki (roz. 1, 2) na miękkim "bajpasie".Kiedys uzywałem miękkiej plecionki Technipeche graphite metal tresse. Są dostępne różne średnice, o całkiemzadawalającej wytrzymałości. Dają się wiązać !Odradzam zbyt długie haki przy główkach, bo wtedy tworzy się "długie ramię" i ryba (szczupak) może się wypiąć.Lepiej trochę krótszy hak (8/0, 10/0) i dozbrojka.Obecnie używam też fluorocarbonu/shock leadera o dyżej wytrzymałości nawet do 100 Lbs (np. Varivas). Jest on niewidoczny dla ryb, a podczas brania i holu trudno o jego zerwanie.Zastanawiam sie jeszcze nad użyciem "assist line" czyli zbrojonej plecionki stosowanej przy vertical jigging do mocowania pojedynczych haków z pilkerem. Tu zazwyczaj mamy do czynienia z bardzo zębatymi drapieżnikami morskimi i czasami zdarza się, że plecionka zostanieprzegryziona, ale w przypadku szczupaków powinna zdać egzamin. Używam linek Varivas i Shout.Eksperymentować zawsze warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 Mogę polecić podwójne nielutowane kotwice Mikado Sensual, bardzo ostre i nie łamią się przy mocnym wyginaniu: http://www.mikado.pl/podwojna-kotwica-mikado-sensual/ Stosuję je przy gumach 4 i 5 cali, przy 6 calowych natomiast już potrójną kotwicę na drucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisspin Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 (edytowane) Mogę polecić podwójne nielutowane kotwice Mikado Sensual, bardzo ostre i nie łamią się przy mocnym wyginaniu: http://www.mikado.pl/podwojna-kotwica-mikado-sensual/ Stosuję je przy gumach 4 i 5 cali, przy 6 calowych natomiast już potrójną kotwicę na drucie.Fajny patent na zbrojenie jednak przy naprawdę dużych przynetach tak od 20cm z doświadczenia wiem że brania najczęściej są w przednią część gumy i należy o tym pamiętać przy zbrojeniu gum. Edytowane 27 Października 2015 przez krisspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Dlatego na przodzie zakładamy główkę z krótkim hakiem max 7 lub 8/0, a tylną część przynęty obstawia dozbrojka z potrójną kotwicą na drucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukson Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 @leslaw Wkręcanie główki to BFT flexhead Poniżej link:http://www.bftshop.nl/epages/PH1132589.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/PH1132589/Products/51-FH/SubProducts/51-FH-20z 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aigle Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Na forum znajdziesz kolegę . co sprzedaje takie sprężynki po 0,50 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietruk Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 http://jerkbait.pl/topic/31640-ledar-moje-przynęty-główki-jigowe-trójkątnewirujące-ogonkicykadywoblery-itd/?p=139386 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Durzy Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 A ja ostatnio kupiłem takie coś: http://allegro.pl/exori-tom-hawk-system-przynetowy-gumowa-10g-i5543149512.html Są rożne gramatury. Minus jest taki, że występują również z 3 kotwicami (np. 20 gramowe) i tą jedną kotwicę trzeba odciąć. Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antyquariat Opublikowano 12 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 W ofercie Mikado pojawiły się podwójne kotwice do dozbrajania przynęt gumowych - bardzo ciekawe rozwiązanie, o którym więcej można znaleźć tutaj: http://www.mikado.pl/dozbrojka-do-fishuntera/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip14 Opublikowano 13 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 Ciekawą nowością są główki z wkrętami,gramatury 3-30 g - http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/savage-gear-cork-screw-heads-a21-p1771-k17285.html . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 13 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 Ciekawą nowością są główki z wkrętami,gramatury 3-30 g - http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/savage-gear-cork-screw-heads-a21-p1771-k17285.html .Na forum masz lepsze bo wymienne i tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 23 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2015 Ja tak zbroję. Chyba w porządku?Test w oczku wkrótce. Ciekawe czy się nie będą wykładać? W razie czego bullet ołowiany w brzuch pójdzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 24 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 Osobiście uważam, że 2 dodatkowe kotwice przy tej wielkości gum (6") to nadmiar i przesada. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 24 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 Osobiście uważam, że 2 dodatkowe kotwice przy tej wielkości gum (6") to nadmiar i przesada.Dlatego te na zdjęciach mają generalnie po jednej. Największa guma ma 20 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkd13 Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Mam pytanie do kolegów - czy linka na dozbrojce jigga powinna być mocniejsza czy słabsza od przyponu głównego ? Jak radzicie ? Czy może to bez znaczenia ? Zimą zabieram się za robienie dozbrojek i przyponów i muszę dobrać linki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WalterW Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Teoretycznie mogła by być słabsza, najważniejsze żeby była miękka i nie napinala przynęty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leslaw Opublikowano 29 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 Ciekawy jestem czy Ktos uzywa tego zbrojenia ?. To jest akural fima Delalande. Na ebay'u drogo.Chodzi mi wlasciwie o same glowki jigowe tego typu, nie o gumy.Bardziej interesuje mnie do hakow offsetowych.Moze Ktos z Kolegow robi takie Handmade ?. To f. Storm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 29 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 Lepszy jest wariant z zalanym hakiem prosto w główce. Tutaj [przegub nic nie daje i tylko utrudnia zacinanie. Dwa albo trzy lata temu kombinowałem z takim zbrojeniem i... dałem sobie spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi