Skocz do zawartości

Duże gumy - dozbrajanie

klon

Rekomendowane odpowiedzi

Z doświadczenia wiem, że przy zastosowaniu wkręcanej główki,nie potrzeba dodatkowej stabilizacji w postaci tych ołowianych pinów,jeszcze nie spotkałem gumy gdzie potrzebna było zastosować takie rozwiązanie.

Inną sprawą jest jeżeli chcemy zastosować tylko wkręta ,to wtedy trzeba zastosować takie piny

Edytowane przez hm62

A ja mam forme do olowiu bocznego troka  .. wiec wybralem sobie odpowiednia dlugosc olow dociety  .. zrobiona "choinka" neciecie olowiu nozem ... tak aby po wsunieciu nie wusuwal sie podczas rzutu . 

LEkkie naciecie na gumie. . i dziala. 

Jesli chodzi o duze gumy . . to przy szybszym zwijaniu .. i czeburaszcze 5g... bez dodatkowego dociazenia dolu guma kreci sie w okol wlasnej osi . 

Po zaaplikowaniu czopka chodzi pieknie ;-) 

Adam, uważaj by nie przekombinować - wydaje mi się - podkreślam,że wydaje, praktyki nie znam, że listek obrotówki stawiając opór będzie wynosić ją ku górze czyli przy małym lub braku dociążenia zdestabilizuje przynętę i w tym układzie może ona mieć ochotę na pływanie brzuchem do góry.

Osobiście jeśli już łowię na gumy 18+ - bo te uważam za duże - nie dodaję żadnych wabików, ogon takiego gumisia wytwarza spore wibracje. Jeśli ryby biorą, to biorą, jeśli nie, a wiem że są, to pobudzam je dużą obrotówką albo agresywnym woblerem lub jerkiem w kolorach okonia lub tygryska.

Ale już wiem, że do kieszonki ze szpargałami dołączy jakiś metr niezbyt twardego drutu i trochę oliwek ????

• Like 1

Stosowałem i owszem dodatkowe skrzydełko, ale na drucianych "szelkach" co razem dawało coś na kształt spinnerbaita. Przy mniejszych jednak gumach. Miało to swoje zalety, czy zwiększało liczbę brań - nawet jeśli tak, to nie w sposób zauważalny.

I tak jestem zdania, że lepiej kupić elementy zestawu i samemu je połączyć,tym bardziej przed sezonem ,zawsze to u mnie buduje napięcie zbliżającego się 1 maja :-) a później to zawsze sprzęt jest pod ręką , możliwość modyfikacji i przeróbek i co tam Sobie wymyślisz :-)

• 2 tygodnie później...

JA tam robie samemu . . .  ostatnio na zawodach stalowa linka  kupna od pewnej firmy na "D" . .. urwala sie  ..   no i jak to zawsze byla pewnie metrowka  poszla z przyneta. . .  ( linka byla nowa  zalozona  na zawody) . 

A cos tak podkusilo  . . . aby zalozy kupne a nie swoje . . pozniej juz tylko na swoje lapalem . 

Szybkie info : przypon o dowolnej dlugosci  dopasowanej do gumy ...  robisz  w 10 min . . . 

• Like 1