hm62 Opublikowano 16 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2019 Te szczupaki to muszą być potworami, że tak się na nie gotujesz :-) 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rraptor Opublikowano 16 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2019 @godski jaki to drut? Gdzie nabyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fxd Opublikowano 17 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2019 (edytowane) Te szczupaki to muszą być potworami, że tak się na nie gotujesz :-)JA tez kiedys mysalem ze szczupaki i przynety 20-28 cm to nieporozumienie a teraz mam caly karton takich duzych i dozbrojonych przynęt. godski .... fainy patent bo nie ma bolcow do dozbrajania . ... Edytowane 17 Maja 2019 przez fxd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 17 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2019 @godski jaki to drut? Gdzie nabyłeś? Standard 1,2 mm ocynk z castoramy. Trochę za miękki ale za to łatwiej sprężynkę wygiąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prawie30 Opublikowano 17 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2019 (edytowane) Z doświadczenia wiem, że przy zastosowaniu wkręcanej główki,nie potrzeba dodatkowej stabilizacji w postaci tych ołowianych pinów,jeszcze nie spotkałem gumy gdzie potrzebna było zastosować takie rozwiązanie.Inną sprawą jest jeżeli chcemy zastosować tylko wkręta ,to wtedy trzeba zastosować takie pinyDawno większej bzdury nie czytałem. Przy lekkich, wkręcanych główkach(do 10g wg mnie), takie dociążenie potrafi diametralnie zmienić oblicze przynęty. Ogonek bez chęci do pracy zaczyna nagle zamiatać, guma ustawiająca się głową w dół prostuje się i zaczyna pięknie pracować. Ostatnio tyczy się to dużej części choćby Svartzonkerów i Snackbaitsów. Wbij taką igiełkę choćby ze 3-5g, i poczuj różnicę. Z autopsji polecę wolframowe pagody. Mniejsze, twardsze, łatwiejsze do wbicia. Edytowane 17 Maja 2019 przez ~30 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prawie30 Opublikowano 17 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2019 Dawno większej bzdury nie czytałem. Przy lekkich, wkręcanych główkach(do 10g wg mnie), takie dociążenie potrafi diametralnie zmienić oblicze przynęty. Ogonek bez chęci do pracy zaczyna nagle zamiatać, guma ustawiająca się głową w dół prostuje się i zaczyna pięknie pracować. Ostatnio tyczy się to dużej części choćby Svartzonkerów i Snackbaitsów. Wbij taką igiełkę choćby ze 3-5g, i poczuj różnicę. Z autopsji polecę wolframowe pagody. Mniejsze, twardsze, łatwiejsze do wbicia.Trzeba uściślić. Tyczy się to gum z ogonkiem typu kopyto, stosunkowo duży, lub pionowo ustawionym. Obciążenie wbijamy tam mniej więcej, gdzie na przynęcie korpus ma wyraźne przejście pomiędzy frontem, a kopytkiem. Jakby u ryby na wysokości płetwy odbytowej. Klarowniej to już chyba tylko zdjęcie mogę wrzucić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astral Opublikowano 17 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2019 Z autopsji polecę wolframowe pagody. Mniejsze, twardsze, łatwiejsze do wbicia.Kiedyś czytałem, że używają również magnesów neodymowych. Można dostać różne kształty w każdym wymiarze np. owale. Na aliku właśnie patrzałem, że są wolframowe przystosowane do wbijania w gumy. Z tym się ciężko nie zgodzić guma musi dostać trochę gramów bo kiepsko pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczupak1 Opublikowano 17 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2019 A ten drut nie usztywnia gumy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin186 Opublikowano 17 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2019 Nie usztywni,kopyto na ogonie i tak da korpusowi rotacje do lusterkowania.Polecam obejrzeć ostatni sezon "Pike fight" tam Claes Svartzonker używa takiego samego zbrojenia jak @godski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 17 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2019 A ten drut nie usztywnia gumy ?Lusterkuje jak cholera. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hm62 Opublikowano 17 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2019 Dawno większej bzdury nie czytałem.Bzdury ! chłopie,po prostu napisałem ze swojego doświadczenia i chyba tak była sformułowana moja wypowiedź,nie kupuję gum do których potrzeba wspomagaczy, nie potrzebuję dodatkowych stabilizatorów :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hm62 Opublikowano 17 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2019 JA tez kiedys mysalem ze szczupaki i przynety 20-28 cm to nieporozumienie a teraz mam caly karton takich duzych i dozbrojonych przynęt. godski .... fainy patent bo nie ma bolcow do dozbrajania . ...Mnie nie chodzi o wielkość a o system zbrojenia :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 17 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2019 Nie usztywni,kopyto na ogonie i tak da korpusowi rotacje do lusterkowania.Polecam obejrzeć ostatni sezon "Pike fight" tam Claes Svartzonker używa takiego samego zbrojenia jak @godski....albo na odwrót Takie oryginalne dozbrojenie dodaje Svartzonker do jednej ze swoich gum wraz z główka na wkręci i dociążeniem na wkręcie.Ja również skopiowałem w dwóch rozmiarach i jestem zadowolony (robi się moment ) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rraptor Opublikowano 17 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2019 Miałem taka druciana dozbrojke od svantzonkera. Rybka 95 cm zrobiła z tego drutu kształt grzejnika. Ponadto w podbieraku strzelił kretlik. Niezaleznie, godski nie masz problemu z ponownym użyciem takiej dozbrojki po holu ryby (vide powyginany drut) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 17 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2019 Miałem taka druciana dozbrojke od svantzonkera. Rybka 95 cm zrobiła z tego drutu kształt grzejnika. Ponadto w podbieraku strzelił kretlik. Niezaleznie, godski nie masz problemu z ponownym użyciem takiej dozbrojki po holu ryby (vide powyginany drut) ?Co za problem wygiąć odpowiedni kształt w rękach ??Krętliki mam do 100 kg - dużo mocniejsze niż w ABU. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prawie30 Opublikowano 17 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2019 Bzdury ! chłopie,po prostu napisałem ze swojego doświadczenia i chyba tak była sformułowana moja wypowiedź,nie kupuję gum do których potrzeba wspomagaczy, nie potrzebuję dodatkowych stabilizatorów :-)Eee, ale co bzdura? Łowiłeś na te gumy o których mówię, czy tak tylko chcesz tylko coś napisać? Odnoszę się do konkretnych przykładów, daruj więc ten komentarz, że łowisz tylko na gumy które tego nie potrzebują. Spróbuj, pomaga KAŻDEJ gumie z kopytkiem. Nie potępiaj w czambuł coś, czego nie znasz. Może odmówisz łowności Snackom, albo McRubberowi?Mam ten patent sprawdzony już od kilku lat. Kolegi opinia jest więc nieco oddalona od rzeczywistości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hm62 Opublikowano 17 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2019 (edytowane) Eee, ale co bzdura? Łowiłeś na te gumy o których mówię, czy tak tylko chcesz tylko coś napisać? Odnoszę się do konkretnych przykładów, daruj więc ten komentarz, że łowisz tylko na gumy które tego nie potrzebują. Spróbuj, pomaga KAŻDEJ gumie z kopytkiem. Nie potępiaj w czambuł coś, czego nie znasz. Może odmówisz łowności Snackom, albo McRubberowi?Mam ten patent sprawdzony już od kilku lat. Kolegi opinia jest więc nieco oddalona od rzeczywistości Tak, na pewno Kolega Alfa i omega ma rację ,jego racja jest niepodważalna . Edytowane 17 Maja 2019 przez hm62 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prawie30 Opublikowano 17 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2019 Tak, na pewno Kolega Alfa i omega ma rację ,jego racja jest niepodważalna .W końcu się dogadaliśmy na jakiejś płaszczyźnie Tu, w tym konkretnie temacie, na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 17 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2019 Co za problem wygiąć odpowiedni kształt w rękach ??Krętliki mam do 100 kg - dużo mocniejsze niż w ABU. Nie mówię że źle.. ale zaraz na szczupaki będzie rekomendowany sprzęt gdzie każdy element ma 200kg wytrzymałości.. nie idźmy w tą stronę.. to tak jak łowić ładne garbusy kijkiem 17lb..super że każdego można podnieść na kiju.. Szybko wycholowac w 23sekundy i wypuściścić w sumie bez zdjęcia bo to dodatkowe 15sek na niekorzyść dla zmęczonego przeciwnika.. Jak szczupak ma rozgiąć krętlik/kółko łącznikowe o wytrzymałości 15-20kg? można z zapasem traktować parametry ale bez przesady, bo w pewnym momencie bierze nam bestia 80cm i ją wyciągamy kołowrotkiem jak niewymiarowego okonia na delikatnej wklejce w tempie zwijania boleniowego przecinaka. Fajnie? Jak ktoś złowił szczupaka ponad 110cm to wie co to znaczy siła ryby ale nie popadajmy w skrajności. Łowię kijkiem 12-17lb i wiem że każdego szczupaka wyciągnę a tego najwiekszego hol się przeciągnie.. do kilku minut może. Mocny sprzęt jest tylko potrzebny żeby rzucać tymi wielkimi gumami a nie żeby wyciągać szczupaki i będę się kłócił z każdym kto będzie miał inne zdanie 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbk Opublikowano 17 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2019 Jak ktoś złowił szczupaka ponad 110cm to wie co to znaczy siła ryby ale nie popadajmy w skrajności. Łowię kijkiem 12-17lb i wiem że każdego szczupaka wyciągnę a tego najwiekszego hol się przeciągnie.. do kilku minut może. Mocny sprzęt jest tylko potrzebny żeby rzucać tymi wielkimi gumami a nie żeby wyciągać szczupaki i będę się kłócił z każdym kto będzie miał inne zdanie Ja się z Tobą kłócić nie będę ale szukając informacji jak łowić w alpejskich jeziorach trafiłem na ciekawą wypowiedź znawcy tematy. Tłumaczył dlaczego do łowienia szczupaków powinno się się używać mocnego sprzętu który pozwoli rybę 110 cm wyholować w max półtorej minuty. Jeśli zależy nam na dobrej kondycji wypuszczanych przez nas ryb to należy ograniczyć stres i wysiłek jaki na jaki je narażamy. Mamy do ich ochrony podchodzić do ich ochrony jak do ochrony zagrożonych gatunków. Są naszym skarbem.Na łowisku na którym najczęściej ostatnio łowiłem , przeważnie przewijają się te same osoby i nikt poniżej 25lb w cascie nie schodzi. I mimo tego co pewien czas znajdowany jest padnięty okaz . Jak się czuje pasjonat łowienia szczupaków gdy opiekun łowiska pokazuje mu padniętego szczupaka 134 cm z kotwiczka w pysku i rozgiętym kółeczkiem łącznikowym? Turyści łowią lekko , big game na 80 cm szczupaczkach a jak trafi się okaz to dochodzi do tragedii.To że ryba odpłynie po reanimacji ( czyli ryba zajechana holem lub zbyt długą sesją zdjęciową) nie oznacza że przeżyje , szczególnie latem. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 17 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2019 (edytowane) No cóż jeden będzie robił fotki 15min i się przebierał jeszcze a inny 2minuty. Sam hol o ile trwa 5-7minut nie wieżę że ma zgubny wpływ. To są wszystko wartości względne bo warunki są różne.Łososie, okonie i inne sandacze też każdy uważa że trzeba wycholować w 2 minuty bo inaczej padnie?Mam swoje doświadczenia i nie zauważyłem żeby ryby padały z powodu wydłużonego holu, Włochy.. może wyższe temperatury i to jest decydujące.Poza wytrzymałością elementów jest jeszcze coś takiego jak zdrowy rozsądek. Każdemu zdażyło się podnieść rybę chwytając za przypon, krętlik czy główkę jaki był efekt każdy wie.A jeśli chcemy żeby te okazy pływały i ginęły ze starości to zwyczajnie dajmy im spokój bo każdy hol wiąże się z ryzykiem. Edytowane 17 Maja 2019 przez shavt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzymusS Opublikowano 17 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2019 No cóż jeden będzie robił fotki 15min i się przebierał jeszcze a inny 2minuty. Sam hol o ile trwa 5-7minut nie wieżę że ma zgubny wpływ. To są wszystko wartości względne bo warunki są różne. Łososie, okonie i inne sandacze też każdy uważa że trzeba wycholować w 2 minuty bo inaczej padnie? Mam swoje doświadczenia i nie zauważyłem żeby ryby padały z powodu wydłużonego holu, Włochy.. może wyższe temperatury i to jest decydujące. Poza wytrzymałością elementów jest jeszcze coś takiego jak zdrowy rozsądek. Każdemu zdażyło się podnieść rybę chwytając za przypon, krętlik czy główkę jaki był efekt każdy wie. A jeśli chcemy żeby te okazy pływały i ginęły ze starości to zwyczajnie dajmy im spokój bo każdy hol wiąże się z ryzykiem.Hol szczupaka 5-7 min[emoji50]- to przeciez graniczy z torturami dla ryby Aby ryba (a zwłaszcza duża ktora jest dla nas skarbem) przezyla, to oznacza minimalnie krotki czas holu oraz możliwie krotki czas poza woda, bez zadnego taplania ryby w piasku czy brudach na dnie łodzi Sent from my SM-G965F using Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 18 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2019 Nikt nikomu stoperem czasu nie będzie mierzył. Często duże ryby holowałem z pełnego rzutu, możliwe że i około 50m. Przecież to musi chwilę zająć. Nikogo nie namawiam do lekkiego łowienia dużych ryb tylko szukam gdzieś równowagi. Jeśli ktoś łowi ryby 60-70cm bo większe trafiają się rzadko to chyba oczywiste jest że kijek 30lb jest za mocny na takie potrzeby bo i ryby i wielkość przynęt mniejszego kalibru. Pokażę wam jak się holuje metrowego szczupaka w krótkim czasie kijkiem 12lb, pewnie zajmie to z 30sek. Dlatego twierdzę że te mocne kije są tylko po to żeby ogarniać ciężkie przynęty a nie są niezbędne do szybkiego holu. Żeby nie było OT ja tak zbroję gumy. 17-23cm Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 31 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2019 (edytowane) Tu na forum kupilem wkretki, mialy byc do duzych gum Jak widac, wkretki, wedlug mnie, sa zrobione z zamiekiego drutuTa wkretka u gory "spuchla" mi na srodku, widac na zdjeciuNastepna ,no jo, tez widac Nie wiem ,moze cos zle robilem?Mysle ze nie Skonczylo sie tak Tak ze, jak bedziecie tu zamawiac wkretki, zapytajcie sie z jakiego drutu sa zrobionePozdrawiam Adam Edytowane 31 Maja 2019 przez adam 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 31 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2019 Klasowy towar :D :lol: I dlatego ja pierwsze wkrętki kupiłem na alli (jak pognę to przynajmniej za jakieś tam drobne) oraz zorganizowałem sobie drut spawalniczy Zobaczymy jak to pójdzie dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi