Skocz do zawartości

Duże gumy - dozbrajanie

klon

Rekomendowane odpowiedzi

Polecam wkręty Savage Gear corkscrew - konger ma super zamiennik za śmieszne pieniądze. Warto też zwrócić uwagę na piny do dozbrojek, które od kongera kosztują w granicach 4 zł

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Wkrętka ma tylko trzymać gumę, nie potrzebne są takie długie.

Te 'z forum' są dobre do gum gdzie te solidne mogłyby je rozrywać, np takie smuklejsze 15-18cm nie wymaga mocnej wkrętki.

Ta guma wyżej ma za bardzo wkręcony drut, wskazuje na to odkształcenie przynęty.

Edytowane przez shavt
  • Like 1

Nie mówię że źle.. ale zaraz na szczupaki będzie rekomendowany sprzęt gdzie każdy element ma 200kg wytrzymałości.. nie idźmy w tą stronę.. to tak jak łowić ładne garbusy kijkiem 17lb..

super że każdego można podnieść na kiju.. Szybko wycholowac w 23sekundy i wypuściścić w sumie bez zdjęcia bo to dodatkowe 15sek na niekorzyść dla zmęczonego przeciwnika..

Jak szczupak ma rozgiąć krętlik/kółko łącznikowe o wytrzymałości 15-20kg? można z zapasem traktować parametry ale bez przesady, bo w pewnym momencie bierze nam bestia 80cm i ją wyciągamy kołowrotkiem jak niewymiarowego okonia na delikatnej wklejce w tempie zwijania boleniowego przecinaka. Fajnie?

Jak ktoś złowił szczupaka ponad 110cm to wie co to znaczy siła ryby ale nie popadajmy w skrajności. Łowię kijkiem 12-17lb i wiem że każdego szczupaka wyciągnę a tego najwiekszego hol się przeciągnie.. do kilku minut może.

Mocny sprzęt jest tylko potrzebny żeby rzucać tymi wielkimi gumami a nie żeby wyciągać szczupaki i będę się kłócił z każdym kto będzie miał inne zdanie :)

No i jeszcze powinno zostać odrobinę miejsca na przyjemność z holu ryby. Przy kijach o wyrzucie 150gr nie ma miejsca na to odczucie,przynajmniej dla mnie. Edytowane przez Kadet

No i jeszcze powinno zostać odrobinę miejsca na przyjemność z holu ryby. Przy kijach o wyrzucie 150gr nie ma miejsca na to odczucie,przynajmniej dla mnie.

Mocny kij jest nie tylko po to żeby rzucać wielkimi przynętami ale po to aby taka duża ryba >100cm przeżyła. "Zabawa" przez kilka lub kilkanaście minut na kiju 12-17lb powoduje niestety czasami śmierć rekordowej ryby..chyba nie o to chodzi... 

Na mocnym 30-40lb kiju hol jest krótki i zdecydowany a  przyjemnością ma być później oglądanie zdjęć z rekordową rybą a nie sam hol ryby.

Edytowane przez tomaszGD
  • Like 3

Jak kolega wyżej napisał...Chodzi o zachowanie równowagi. Nie potrzeba mocarnych kiji od szczotek żeby wycholować rybę 100+.

Dla mnie optimum to blank który obsłuży komfortowo przykładowo gumę 16-20cm o łącznej wadze do 80g. Zapewniam,że każdy szczupak wyjedzie do 1 minuty na takim zestawie a i z holu gęba się pocieszy. No, ale każdy ma swoje preferencje i nikogo nie mam zamiaru przekonywać do swoich racji.

Edytowane przez Kadet
  • Like 3

• 1 miesiąc temu...

Na pewno shad tezzy, Ricky the roach,herringi,mam używam, nie potrzebują dodatkowej stabilizacji.

A to ciekawe, mi shad teezy się kręcą bez ołowiu w brzuszku :)

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Herringi również o ile dobrze pamiętam bez główki jigowej lub ołowiu w brzuchu też kręcą młynki.

Na pewno Pigi tego nie robią. 

Mi tam Shad Tezz 22 i 27 cm bez dociążenia chodzą bardzo dobrze z tym, że przy powolnym prowadzeniu. Zaznaczam, wkręt i dozbrojenie z dwóch kotwic. Ważyłem dozbrojenia które robię z kotwicami "1" i "1/0" od 6 - 9 g. w zależności od użytych kotwic, długości linki kółek krętlika itp.. 

Shad Tezzy 16 i 19 cm są inaczej zbudowane i tu jest trochę trudniej uzyskać stabilność przy pomocy samego dozbrojenia. Łowiąc z brzegu w dosyć płytkich miejscach sporo różnych gum używam bez dociążenia, jednak najbardziej mi leżą do leniwego prowadzenia w płytkim łowisku właśnie Shad Tezz 22 i 27 cm. Generalnie dużo zależy od dokładności przy zbrojeniu przynęty.

• 2 tygodnie później...