Skocz do zawartości

Duże gumy - dozbrajanie

klon

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

Ostatnio kupiłem savage gear trout 20 cm i 15cm i w tym 15cm pin mocujący kotwice z guma jest tak luźny że prawie wypada. Nie wiem czy to wada fabryczna czy co. Miał może ktoś z kolegów taki problem

Wbij kotwice w brzuch i po problemie.

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka

Mam pytanie czy nie macie problemów z dozbrajaniem SG herring 19cm wkrętką z obciążeniem? Bo ja jak uzbroiłem  to mi ta wkrętka wyrwała się z gumy po kilkunastu rzutach, guma jest dość miękka i ma otwór prowadzący dla haka, może w tym tkwi problem słabego trzymania zwykłej wkrętki, może trzeba zastosować jakąś ekstra długą i o większej średnicy?

Mam pytanie czy nie macie problemów z dozbrajaniem SG herring 19cm wkrętką z obciążeniem? Bo ja jak uzbroiłem to mi ta wkrętka wyrwała się z gumy po kilkunastu rzutach, guma jest dość miękka i ma otwór prowadzący dla haka, może w tym tkwi problem słabego trzymania zwykłej wkrętki, może trzeba zastosować jakąś ekstra długą i o większej średnicy?

Jednego heringa straciłem w ten sposób [emoji1787] Teraz zabezpieczam wkretke kropelka kleju przed ostatnimi dwoma lub trzema obrotami

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Mam pytanie czy nie macie problemów z dozbrajaniem SG herring 19cm wkrętką z obciążeniem? Bo ja jak uzbroiłem  to mi ta wkrętka wyrwała się z gumy po kilkunastu rzutach, guma jest dość miękka i ma otwór prowadzący dla haka, może w tym tkwi problem słabego trzymania zwykłej wkrętki, może trzeba zastosować jakąś ekstra długą i o większej średnicy?

Miałem to samo z wkręcaną glówka westina 

• 2 miesiące temu...

Witam.Na wstępie bardzo dziękuję za tak cenne porady, które tu już od kolegów wyczytałem.Mam teraz pytanie odnośnie dozbrojki przy wielkościach gum 11-13cm. jakiej wielkości kotwiczki dobrać? Na chwile obecną mam dozbrojki z kotwiczkami nr 2 i wizualnie wydają się mi dość duże odnośnie do wielkości przynęty (zdjęcie tego nie oddaje) ale może to tylko mi się tak wydaje. Bardzo proszę o koleją poradę.Na zdjęciu cannibala 12,5 cm. z dozbrojką o długości 6cm. i kotwiczką nr2Czy w ten sposób dobrze dozbroiłem gumę?Wiem, że niektórzy napiszą, że tak małych gum się nie dozbraja ale patrząc na częste ataki szczupłego od brzuchai tylko poszarpanie gumy to chciałem je dozbroić.

fb3d0caf4691.jpg

a37e312043ef.jpg

Edytowane przez Sonix1980
  • Like 1

Witam.Na wstępie bardzo dziękuję za tak cenne porady, które tu już od kolegów wyczytałem.Mam teraz pytanie odnośnie dozbrojki przy wielkościach gum 11-13cm. jakiej wielkości kotwiczki dobrać? Na chwile obecną mam dozbrojki z kotwiczkami nr 2 i wizualnie wydają się mi dość duże odnośnie do wielkości przynęty (zdjęcie tego nie oddaje) ale może to tylko mi się tak wydaje. Bardzo proszę o koleją poradę.Na zdjęciu cannibala 12,5 cm. z dozbrojką o długości 6cm. i kotwiczką nr2Czy w ten sposób dobrze dozbroiłem gumę?Wiem, że niektórzy napiszą, że tak małych gum się nie dozbraja ale patrząc na częste ataki szczupłego od brzuchai tylko poszarpanie gumy to chciałem je dozbroić.

Przy gumach 11-13cm dozbrojka jest nadmiarowa.

• Like 1

Witam,

na wstępie chciałbym przeprosić jeśli w złym dziale umieściłem temat i proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu, ale przechodząc do sedna.

Noszę się z zamiarem kupienia do swojego małego arsenału pierwszych przynęt powyżej 15cm, mam tutaj na myśłi pig shady 20cm, bullteez 18 itd, generalnie przynęty 17-20cm.

Podpatrując różnych wędkarzy na YT widziałem u nich te fajne systemiki z dwoma kotwicami, wiem ogolnie że najlepiej gdybym sam sobie takie zrobił, natomiast jak narazie kupowanie wszystkiego sprzętu potrzebnego do stworzenia tych systemików mija się dla mnie z celem. W różnych sklepach internetowych są te systemiki jednak opisane są w niezrozumiały dla mnie sposób.

Dla przykładu 

https://www.redpike.pl/product-pol-9053-Systemik-Do-Zbrojenia-Gum-Dragon-V-Lures-1-Szt-1-X-7-Surflon-27-Kg-10-Cm-2-Kotwice-No-1-0.html

ten systemik opisany jest że ma 10cm, jednak od jakiego punktu do jakiego punktu jest te 10cm?

Czy do gum 18cm będzie dobry 10cio centymetrowy systemik czy może 12cm, a może 8cm?

Dzięki za pomoc, pozdrawiam :)

Chcesz używać gumy od 17 do 20 cm. To kup systematyki od 8 do 13 cm i sam sobie przymierz co do czego pasuje 

gdzie tu sens? kupie 5 rozmiarów używał będę 2, bo reszta będzie albo za mała albo za duża? wolę się dowiedzieć który będzie pasował i kupić np. 2 lub 3 sztuki rozmiaru pasującego.